Saturnin
Zdeněk Jirotka
Slavná humoristická kniha, která pobavila již několik generací čtenářů. Na jejích stránkách se čtenáři dozví, co se stane, když věrný sluha Saturnin přestěhuje svého pána z pohodlného bytu na loď, kde se pak objeví teta Kateřina se synem Miloušem, a co se přihodí při rodinné dovolené u dědečka, jehož dům je díky povodni načas odříznut od civilizace. Všem nepříjemnostem, katastrofám a přetvářce tety Kateřiny naštěstí umí s jiskřivým vtipem čelit Saturnin. Jeho schopnosti jsou téměř geniální, jak o něm píše v jednom dopise dědeček: „V bláznivých nápadech toho chlapíka je kus poezie, jeho humor, fantazie a podivuhodné myšlenkové přemety dovedou udělat detektivku z jízdního řádu."... celý text
Na tuto knížku jsem se těšila, neboť všichni říkají jak je hezká, srandovní.
Chtěla jsem si ji také přečíst, proto že vyhrála v anketě Kniha mého srdce. Bohužel se musím přiznat, že mě vůbec neoslovila. Nechala jsem ji rozečtenou ( a to nechávám knížky rozečtené nerada). Asi pro tento humor nemám buňky. No bohužel.
Miluji filmovou verzi, a knihu jsem přečetl po cca 15 letech po shlédnutí filmu, což je ostuda. Kniha je stejně skvělá jako film, a vlastně i lepší.
Tohle je přesně styl humoru, který mi plně vyhovuje.
Knížku bych mohla číst pořád dokonala. Je to tak krásný a čistý humor, který musí dostat každého. Člověk však k tomuto humoru a podání musí dospět... Opravdu moc krásný příběh.
Jedna z mých nejmilovanějších knih, které můžu číst pořád dokola. Zdeněk Jirotka napsal krásnou knihu s poutavým a často nepředvídatelným dějem. Vždy když ji čtu, bavím se stejně, jako když jsem ji četla poprvé.
Krásná kniha. Mnohokrát jsem se musela situacím, které se zde objevují, zasmát. Hlavně příslovím tety Kateřiny a samozřejmě skvělým kouskům Saturnina. Film je taky úžasný a určitě stojí za zhlédnutí. Doporučuji!
U této knihy jsem se ani na chvilku nenudila. Měla jsem ji přečtenou během jednoho pochmurného podzimního odpoledne a tak moc mi ten den projasnila, že jsem měla na chvíli pocit, že snad za oknem slunce svítí :)) V knize je použit nevtíravý, jemný, pro mně velmi líbivý styl vtipu. Opravdu, tato kniha je klenot mezi humoristickou literaturou.
Vlastně jsem nevěděla, co jdu číst. Známý mi byl jen název. Kniha je úplně skvělá, jednoduchá, ale hrozně zábavná :) mooooc dobrá :)
Je mnoho povolaných, ale málo vyvolených, toto pravidlo platí i ve světě literatury a pan Zdeněk Jirásek je jedním z vyvolených a proto předním skládát VELMI hluboko poklonu. Amen.
Úžasná, vtipná knížka, která mi přesně padla do noty. Svým inteligentním a jemným humorem si mě naprosto získala. Film také pěkný, ale knížka mě okouzlila více.
Klasika, v níž se střídají dokonalé obrazy s těmi o něco nudnějšími. Ale tak je to spravne, tak to ma byt!
Napřed jsem viděl film, který byl (a je stále) vynikající, až později se mi dostala do ruky kniha, která je snad ještě o něco lepší, i v psané podobě exceluje a na pocuchanou psýchu působí lépe než dvě tabletky prozacu :-)
Naprostá česká klasika, která přežije všechno. Nevím proč, ale ještě o něco víc mám rád film, což se moc často nestává.
přátelství prvotina humor zfilmováno česká literatura léto humoristické romány stereotypy komorníci klasická literatura
2008 | Saturnin |
1999 | Muž se psem |
1969 | Sedmilháři |
2000 | Pravidla se změnila |
1994 | Velká kniha sedmilhářů |
Úžasná vtipná knížka. Četla jsem ji dávno před tím, než byla zfilmována, a tak jsem měla z filmu trochu strach, ale nutno říct, že se docela povedl, což s ohledem na druh Jirotkova humoru nebylo vůbec jednoduché. Dobrý scénář a výborní herci.
Oblíbené hlášky: "Sobý hnusec!" "Neřekl, ´má úcta´, řekl ´no maucta´!"