Sedmilhářky
Liane Moriarty
Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi. Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery. Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití. Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii. Román světově úspěšné autorky bestselleru Manželovo tajemství je příběhem tří matek, jimž se jejich na pohled všední životy krůček za krůčkem nebezpečně vymykají z rukou. HBO natáčí podle této knižní předlohy minisérii s Nicole Kidmanovou a Reese Witherspoonovou v hlavních rolích.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2015 , Ikar (ČR)Originální název:
Big Little Lies, 2014
Tak tuhle knihu jsem docela dlouho odkládala, ale musím říct, že naprosto neoprávněně. Hned mě chytla a hodně se mi líbil styl, kdy se prolíná vyprávění děje s retrospektivními útržky následného vyšetřování. Docela jsem i hlavní hrdince a jejímu synkovi fandila. A jako bonus navíc si mohu odškrntnout další kolonku ve výzvě 2018, neboť se jedna z hrdinek jmenuje stejně jako já :)
Dostala jsem se v této knize na cca 25 stránku a zjistila, že ještě neznám všechny hlavní hrdinky ale ty přestavené už mi lezou na nervy. Absolutně nepřehledný děj (na prvních 10 stranách). 3stránkový popis paní co žije hned vedle školy (k čemu)? Pokud bude důležitá v následujícím ději asi nemusíme vědět co snídá a v kolik chodí spát. Myslím, že tato kniha na mě může počkat. A tím že ji ani nedočtu se svět nezboří.
Opět velmi čtivá kniha, trochu složitější na orientování se v postavách, ale jakmile se člověk začte, tak nemůže přestat. Doporučuji
Pro mě výborný psychologický román, místy napínavý, s trochou napětí a překvapivým koncem.
Víte co, ta knížka není o hezkých věcech. Je o šikaně, domácím násilí, rozvodech a protestujících puberťácích. O traumatech, které vyústí ve vraždu. Ale přijde mi to celý hrozně plochý. Takovýhle témata a tolik vážných témat v jedné knize. A přitom se zároveň dokola řeší stejnou měrou, jestli Jane žvýká žvýkačky nebo nosí utáhnutý culík, všechno je prostě kalamita. Zároveň se řeší nevěra chůvy a manžela, taky krize, že je Madeline už 40 let. A přitom prostě nic. Tak nějak se to vás nedotkne. I když se spisovatelka snažila zasadit to do „normálních“ životů „obyčejných“ lidí. Jako, že byste to mohli bejt i vy, ale prostě je to celý takový přitažený za pačesy. Já chápu, že lidi lžou. Že přiznat domácí násilí je těžké a když někdo obviňuje vaše dítě, že někoho šikanuje, necítíte se dobře. Ale dalo by se to napsat asi tak stokrát líp...
Je to příjemné čtení všechny hlavní postavy byly sympatické. Největší spád mělo posledních 100 stran. Jsem zvědavá na seriál jak moc se bude lišit.
Podle vše možných ohlasů jsem čekala více, ale když jsem se odprostila od očekávání tak to byla fajn kniha s mini zápletkou. Problémy bohatých paniček a jejich dětí na malým městě. Přirostly mi všechny 3 k srdci a líbilo se mi to. Teď jsem zvědavá na seriál.
70%
Prvních sto stran je strašná slepičárna, naštěstí to později nabere úplně jiný směr. Dobře popsané pocity žen, do všech z nich jsem se dokázala velmi dobře vcítit. Skvěle vylíčené eskalující násilí. Překvapivý konec. Kniha je ale opravdu rozvleklá, a to jak se v ní (ne)řeší školní šikana mě neskutečně vytáčelo.
Nicméně se těším na seriál, který mám teď v plánu shlédnout :) Nesedí Nicole Kidman do role Celeste jenom mně?? :D
Kniha se dobře četla, situace byly líčeny živě a dobře fungoval i prvek napětí - kdo to nakonec zemře a kdo bude vrah. Zároveň se kniha zabývá tématy, která také zaujmou - skryté násilí, míra angažovanosti rodičů ve vzdělávání svých dětí, komplikované rodinné vztahy. Pro mě nejslabším prvkem jsou jinými vychvalované postavy, protože na mě působí opravdu pouze jako typy, které se za všech okolností chovají podle předem daného vzorce, a pokud se nějak vyvíjejí, je to plynulý, jasně daný vývoj bez zlomů a zádrhelů. Kniha pak na mě působí trochu schematicky.
Fantastické detektivní čtení na dovolenou. Je psané trochu jinak než jsem zvyklá. Má na konci každé kapitoly shrnutí za každou (nebo spíš klíčovou) postavu. Naznačuje možná řešení a zároveň čtenáře i zavádí. Viděla jsem i seriál, který je ale natočený úplně jinak, takže pokud jste ho někdo viděl, a bavil vás, tak by u vás mohla zabodovat i tahle knížka.
Od autorky jsem si dlouho chtela neco precist a Sedmilhařky byla dobra volba. Napěti vas provazi celym pribehem, za mě muzu rict, že jsem do konce knihy netušila kdo byl oběti. Hezky ukázané jak i malé tajemství dokaží nabourat život více lidem
První kniha od autorky a popsala bych ji frází neurazí, nenadchne. Kniha se mi četla dobře jelikož kratší kapitoly mi sednou nejvíce, ale občas to bylo prostě bez spádu. Ze začátku se mi stávala silná dezorientace v postavách a ani na konci jsem vlastně neměla ve všech jasno takže nechápu, co tam vlastně dělali.
Za mě opravdu hooodně rozvláčné, prvních 300 stran přináší jen minimum děje, jde hlavně o vykreslení postav. Taky mi přišlo trochu zbytečné to členění do 84 (!!) kapitol. Proč jako? Aby kniha mohla být díky vynechávanému místu tlustší? Ale tak přečetl jsem to a posledních zhruba 100 stran už mělo slušný spád.
Kniha se mi moc líbila, krásně vykreslené postavy a stále naznačovaná tajemství. Dokonce jsem nevěděla, kdo bude oběť, ale malé tušení jsem měla. Za každou kapitolou následovalo jednoduché zhodnocení, každá postava měla svůj pohled na událost. Zajímavé a hezké počteníčko.
Výborný psychologický román, který plyne tak nějak poklidně, ale vy cítíte, že pod povrchem něco bublá a jenom čekáte, až to vybublá na povrch. Moc se mi líbilo jakým stylem byla knížka napsaná, rozhodně dne doporučuji všem, kteří mají rádi psychologické příběhy.
Líbilo se mi jak jedna z hlavních postav nazve jiné maminky - blonďatá mikáda. Prostě americké paničky a jejich problémy. Četlo se to dobře, kdo zemře jsem netušila, komentáře na konci kapitol byly osvěžující, ale jinak.. Nic, k čemu bych se vracela. A film - ne.
vraždy rodiče děti ženy humor tajemství australská literatura šikana domácí násilí zfilmováno – TV seriál
2014 | Manželovo tajemství |
2017 | Sedmilhářky |
2015 | Na co Alice zapomněla |
2017 | Šílené výčitky |
2016 | Tři přání |
Kniha Sedmilhářky ve mě udržovala neustále napětí. Stále se odhalovalo něco nového, a přesto vždy kousek zůstal skryt. Po celou dobu jsem se ptala - Kdo je vrah? A nespočetněkrát jsem trnula, snad ne ta, nebo ten... A konec? Vážně mě překvapil. Parádní kniha, za sebe doporučuji :)