Sekáč
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Kritický nárůst životní energie způsobuje na Zeměploše zmatek. Vzduchem létá haraburdí, nadávky se zhmotňují do podoby zmutovaných komárů, blábolící mágové čelí invazi nákupních vozíků – a staří ne a ne umřít, ani když jim ostatní „pomůžou“ a zakopou je pár sáhů pod zem. Rodí se odbory nemrtvých a ožívají i kopky hnoje... Kam se poděl Smrť? Neodešel, jak si mnozí mysleli... dostal padáka! Tou dobou se kdesi na venkově zjeví cizinec v sedle ušlechtilého bílého koně a nabroušená kosa ho poslouchá snad na slovo. Inu, na farmě slečny Zahořalé se při žních hodí každý pomocník, a tak se sekáč pouští do práce, i když někdy tak trochu po svém...... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 2020 , OneHotBookOriginální název:
Reaper Man, 1991
Interpreti: Jan Vondráček
Pratchett je jediný autor, který mě dokáže při čtení rozesmát.
Není asi nic, co by už nebylo řečeno přede mnou. Skvělá satira skrývající spousty hlubších myšlenek. Jenom Pratchett je dokáže zakomponovat do děje naprosto lehce a ještě vtipně.
Pomocný dělník Smrť-Vilík, trhlí mágové a jeden jejich nemrtvý kolega, ale dojde i na bojácného bubáka nebo upíra z Nosterfernetu a samozřejmě liga za práva (ne)mrtvých. Doporučuji!
---------
"Není to starý Rumpál. Starý Rumpál byl mnohem starší."
"Starší? Cože? Starší než mrtvý?"
---------
„Stůjte! To bylo moje nejlepší roucho!” zakřičel za prchajícími. „Chtěl jsem, aby mě pohřbili v mém nejlepším… No a teď se na něj podívejte! Víte, jak špatně se štupuje hedvábí? Vraťte se! Podívejte se, a ještě navíc je ta díra ve dvojitém švu, no ale tohle, to už -“
Chvilku poslouchal. Neslyšel nic jiného než zvuk pádících nohou, který se rychle vzdaloval.
Rumpál Žička si vytáhl nůž z těla.
„Málem mě zabili, grázlové,” zabručel a odhodil zbraň daleko od sebe.
---------
„Slyšel jsem, že nejste jenom mrtvý, ale že vás prý i pohřbili,” naklonil se za ním zvědavě Afekt, když Rumpál šouravě vykročil.
„To je pravda.”
„Pořádného chlapa ale jen tak něco nepoloží, a když už, tak zase vstane a jde dál, nemám pravdu?”
---------
„To je ono! Bohatý lidi by si dali vždycky kvůli šesťáku vrtat koleno.”
„Jasně. Vostrá a bohatá. Ale máklá.”
„Nemůžeš bejt bohatej a máklej. Když si bohatej, můžeš bejt akorát výstřední.”
Sekáč byla má první zkušenost s knihami od Pratchetta a byla to určitě správná volba! Doporučuji nejen milovníkům fantasy, ale i lidem jako já - "fantasy začátečníkům".
Byla by chyba považovat Pratchetta za autora "jen" vtipné fantasy. Naopak, jeho Zeměplocha překypuje satirou a tolika pravdami o lidském životě, až je to kolikrát k neuvěření co vše dokáže v jedné knize pojmout. Ano, existuje spoustu filozofických knih, které jdou více do hloubky. Na Pratchettovi se mi ale líbí, jak dokáže myšlenky lehce, lidsky, a pravdivě podat. Samozřejmě, v některých knihách se mu to daří více, v některých trochu méně (ale stále s vysokým standardem). Sekáč je zrovna tím dílem, ve kterém se mu to filozofování daří velmi zdařile (a sranda je to stále).
Smrť v Sekáčovi ukazuje, proč je po právu považován za jednu z nejoblíbenějších postav Zeměplochy. A navíc, v kom chcete najít většího filozofa o životě a smrt, než ve smrťákovi s přesýpacími hodinami a touhou nepromarnit ani vteřinu svého zbývajícího života. Mágové se ale samozřejmě nenechali v této knize zahanbit a sází jednu perlu za druhou. A i mrtví se svým hnutím za práva zesnulých k tomu mají co říct (protože smrt se rovná automatické diskriminaci, jak nám vysvětlí Půlbotka).
Jedenáctá Zeměplocha patří k nejzdařilejším dílům, a zároveň ukazuje vše, co na téhle sérii miluji. A už teď se netěším na tu chvíli, kdy dočtu poslední díl.
"A celou tu dobu starodávné hodiny nad krbem tikaly a tikaly a odsekávaly mu vteřiny života. A ještě před nedávném se mu zdálo, že je jich tolik..."
No nebýt to Pratchett, ťukám si na čelo, co je to za podivné spojení dvou prakticky nespojitelných příběhů. Jenže oba mají svoji hloubku, každý by si zasloužil vlastní knížku a zároveň slouží i jako nosiče na neuvěřitelné množství (u Pratchetta už klasické) dalších menších námětů, odkazů a scének. Od klasických témat, jako je smrt, osud, stáří či čas (skvělý začátek s jeho různým vnímáním) po drobnou vynalézavost řemeslníků, lumíky, japonské bojové pokřiky, zhmotněné nadávky, evoluci spojenou s nárůstem počtu supermarketů (kniha je z 90. let, že :), "lovce pokladů s bičem" a pošťouchávání do finančních úřadů.
Navíc v audioknize zvolený interpret - Jan Vondráček pro mě nesmazatelně spojený se Zeměplochou skrze angažmá v Maškarádě jako Sardelli - dokáže zasáhnout proměnami vlastního hlasu velké množství zdejších postav a oproti Mužům ve zbrani od stejného nakladatelství je vše přirozenější (na komediální fantasy :) a nejde tak prakticky nic vytknout. Znova velká radost poslouchat...
Pro mě jako zeměplochofila je mimochodem zajímavé, že Sekáč je mladší než Mort, to bych ani neřekl (dokonce se Sekáč ani netváří jako 2. díl).
Samozřejmě nemohu jinak, než dát 5 hvězd. Opět nesmírná jízda nabitá vtipem a nečekanými událostmi, které vám rozhodně zvednou náladu. Smrť je prostě nejlepší a když se k tomu přidá banda věčně zmatených mágů, mág, který měl zemřít a nezemřel, paní Bochánková a Jeden-muž-kbelík a do toho všeho přijde skupina, která volá po rovnoprávnosti mrtvých/nemrtvých...je to ten nejlepší guláš, který se jen tak nepřejí.
Čteno jako audiokniha.
Doporučuji všemi 20!
"ŘÍKEJTE MI VILÍK."
Smrť suspendován, pročež nákupní vozíky terorizují Ankh-Morpork! Další Pratchettovská jízda obrazně i doslova, když má dokonalá a opět maximálně zmatená grupa mágů snahu dát vše do pořádku!! Absolutně doporučuju!!! Krleš!!!!
Pratchett byl prostě ďábel. Tohle je jedna z jeho nejlepších jízd. Tady není malých postav.
No jo no… Bez smrti by nebol život ono.
Príbeh o Sekáčovi, ktorý na chvíľu preradil na poľnohospodárstvo a o mŕtvych, ktorí sú až príliš živí. Mimochodom, dávajte si pozor na kompost :O!
Smrť je nezvěstný,dostal výpověď. Bojovníci za práva mrtvých mají náhle plno práce.
(2008)
Pokud by existovalo mistrovství světa v nejoriginálnějších přirovnáních, vítězem musí být Terry Pratchett (a nehodlám používat minulý čas jen proto, že je Mistr momentálně mrtvý).
Nadpřirozenou je i jeho schopnost měnit perspektivu či měřítko lusknutím prstu. Vnímání času z pohledu jepic a jindy staletých borovic (vypočítavých), špinavé uličky Ankh-Morporku i pláně vesmírného nekonečna…
Kniha o nevyhnutelnosti a Času (a spoustě jiných věcí včetně kompostu). A taky kniha z nějakého lepšího času, ve kterém autor českého překladu (rok 1996 a samozřejmě Jan Kantůrek) ještě musel vysvětlovat slova jako „auditor“ nebo „anorexie“.
Skvělý příběh ze Zeměplochy. Ty se Smrtěm patří k mým nejoblíbenějším. Hodně legrace, napětí i silné a smutné okamžiky. Prostě Pratchett.
Opět zkonzumováno coby audiokniha. Tentokrát jí dost nesvědčilo amatérské podání, které mě dost tahalo za uši. Ale vydržela jsem! A to znamená, že ta knížka je skvělá. Dobrodružná linka s profesorem Žičkou a mágy mě až tak nestrhla, i když paní Bochánková s Ludmilou to podstatně vylepšily... ale jak se rozjelo pátrání na podivných místech a v rejdění nákupních košíků, tam jsem se kvůli podání místy ztrácela a občas mi unikly některé detaily podstatné pro logiku děje.
Ale díky lince s Vilémem Klikou a paní Renatou musím dát plnou palbu. Závěr jsem si otevřela v e-vydání v mobilu a nesmírně jsem si to užila (a říkám si, že si rychle přečtu celou knížku). Krásný a něžný odchod paní Renaty a její závěrečnej taneční rej je něco překrásnýho a já toho Smrtě mám fakt víc a víc ráda. Víc takových Smrťů, chtělo by se říct. :) Jak vůbec někoho mohlo napadnout něco tak máklýho, jako že by ho poslal na odpočinek?
Tak to byl nářez! Smrť je fakt sekáč!!! Drsný cowboy s kolty proklatě nízko. A ti mágové bojující s kompostem.... :-)))) Tolik myšlenek, nuancí, barev a neskutečné legrace ve světě živých mrtvých a mrtvých živých v jedné knize. Za mě snad nejlepší díl Zeměplochy.
Co se stane, když najednou na Zeměploše přestanou umírat lidé a zvířata. Pro všechny je to záhada než přijdou na to, že Smrť dostal výpověď a najednou není kdo by si chodil po umírající. Skvělá kniha, plná klasického pratchettovského humoru, která vás doslova rozseká
Smrť je jedna z mých nejpblíbenějších postav a Sekáč jedna z mých nejoblíbenějších knih. Tedy přesněji dějová linie Vilíka Kliky. Přijde mi to velmi lidské, plné porozumění a lásky.
Pratchettův humor je ve stručnosti úžasný. Nicméně jako mnoho autorů má i tento díla lepší a slabší. Dle mého zcela laického soudu patří Sekáč k těm slabším, ze série Zeměplochy se mi nejvíce líbil asi Mort nebo Soudné sestry a s těmi se Sekáč nemůže moc rovnat. Velkou chybou tohoto dílu, je dle mého, střídání až téměř nesouvisejících příběhů. Z této knihy by bylo možné udělat dvě a nebyl by to nejmenší problém. Jeden díl o invazi sněžítek, druhý o Smrťově novém životě. Ale to je jen drobná kritika, jinak jsem zažil spoustu legrace, protože se opět setkáváme s postavami z jiných knih. Humoru velmi přispívá skupina bezradných mágů a společenství nemrtvých nestvůr. Středobodem ale zůstává Smrť, kterého považuji za jednu z nejlepších postav celé série. Prakticky každá kniha, ve které má větší roli, je svým způsobem skvělá a není nikdy nudná, protože Smrťova snaha pochopit lidi se prostě neomrzí.
Smrť je proste SEKÁČ! Táto kniha ma rozsekala na tisíc malých a sto veľkých úsmevov. Ďalšia výborná prečetovka...
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
4,5*
Smrť dostal ,,výpověď" z výkonu svého povolání a zakouší jaké je to být...skoro smrtelníkem. Jak se mění cennost jednotky času, jak tíživě či radostně mohou působit utíkající vteřiny.
A protože zatím probíhá výběrové řízení na nového Smrtě, trochu kolabuje byznys s umíráním, protože není, kdo by kosil mrtvé. Životní energie nemá kam jít a je jí všude plno, což se musí nějakým způsobem projevit..
Smrť - moje oblíbená postava ze Zeměplochy. Krysí Smrť je ňuňán. A Hrabě z Nosfernetu, co k tomu dodat :D :D
Půl hvězdy jsem dala malicherně dolu z toho důvodu, že Smrťových částí bylo na můj vkus málo a části z Ankh-Morporku mě chvílemi zas tak nebavily.