Selekce
Kiera Cass
35 dívek. 1 princ. Životní šance. To je SELEKCE! Pro dívky je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu to znamená otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , CooBooOriginální název:
The Selection, 2012
Nápad originální to se musí nechat, ale nejvíc mě na knize štvala hlavní hrdinka. Teď nemyslím její charakter, ale jak se chovala.
Princ byl fajn, zrovna jeho jsem si vcelku oblíbila.
Knihu jsem hltala plnými doušky. Přečetla jsem ji za 3 dny. Velice mě zaujal nápad knihy, myslím si, že je velice originální.
1 hvězdičku strhávám za to, že jsem už na začátku knihy uhádla vývoj příběhu kolem milostného trojúhelníku Amerika, Aspen a Maxon. Mírně mne zklamalo, že jsem zápletku prohlédla už na začátku, ale stejně jsem si knihu velice užila. :)
Tato kniha mi padla do oka hned, jak jsem ji viděla v letáku. Prvně jsem ji četla ten rok, co vyšla v češtině a pak znovu s každým novým dílem včetně tří doplňujících knih. Kniha je velmi čtivá a napínavá, že se nemůžete odtrhnout. Už jsem jí četla asi 10x a hodlám jí číst ještě mnohokrát.
Kniha mě popravdě překvapila. Samozřejmě jsem na ní dlouhou dobu slýchala dobré ohlasy, zároveň jsem ale počítala s tím, že se zde bude vyskytovat jedno klišé za druhým, a že příběh bude jedna velká romantická slátanina. Což se do určité míry i naplnilo. Spoustu věcí bylo předvídatelné, ovšem v závěru z toho celého mám velice smíšené pocity. Upřímně jsem to čekala „horší“. Možná se k tomu stavím tak pozitivně, jelikož mi to v určitých směrech připomnělo mou milovanou sérii Hunger Games. Hlavní hrdinku, i to její ne vždy taktní jednání, si musí každý zaručeně oblíbit. Prostředí paláce bylo popisováno jednoduše kouzelně a kniha se velmi snadno četla. Děj byl svižný, bez zbytečných průtahů neboli vycpávek.
„Nevěděla jsem sice ještě, co chci, ale nemohla jsem se nechávat dál zviklat tím, co bylo buď jednodušší, nebo správné podle někoho jiného.“
Kniha se mi opravdu dobře četla, děj byl svižný bez zbytečných průtahů. Příběh zajímavý. Hlavní hrdinka sympatická. Celkově nemám co vytknout. A musím říct, že tento díl se mi moc líbil.
(SPOILER) Četla jsem celou sérii několikrát včetně 3 dodatečných dílů. Kniha je čtivá, s postavami se člověk lehce sžije, děj má rychlý spád, všechno hezky odsýpá, ale ne moc rychle takže člověk stihne nasát atmosféru. Mám moc ráda hlavní hrdinku Americu, líbí se mi její lehce netaktní a nevhodné chování k princi, mám ráda její myšlenkové pochody. líbí se mi že autorka udělala na konci poslední knihy (První) takový zvrat, nikdo to nečekal a když už si člověk myslí že ví jak to dopadne, tak tohle. Milé zpestření a mile ráda si celou sérii přečtu znovu.
Krásný příběh, bavilo mě všechno to seznamování Americy jak s Maxonem tak s Marlee.
Místy to bylo vtipné, jinde trochu trapné ale celkově kouzelné
První díl za me nejlepší! Cilovka už sice nejsem,ale rozhodne jsem se nenudila. Dej byl zajímavý, bavila mě Američina nechuť k soutěži i její nasledne působení v ní. Nechybí tam vtipné momenty,romantika i trapasy ;))
Bylo to hezké čtení:)
Naprostá srdcovka. Myslím, že už nehodnotím úplně objektivně, protože jsem četla prvně už před několika lety. Selekci jsem od té doby četla už nespočetněkrát a pokaždé jsem do ní úplně stejně zamilovaná.
Nádhera! I když už dávno nejsem cílovou skupinou, přečetla jsem tuto knížku jedním dechem. Na Vánoce jak dělaná, oddechová, romantická, každá dívka a žena by tohle asi chtěla zažít. Těším se na další díly :)
Další YA literatura, která mě naprosto vtáhla, přestože jsem si po přečení anotace nebyla úplně jistá svým výběrem. Kniha však nám (dívkám, ženám) nabízí přesně to, co chceme číst a tudíž je úspěch knihy předem zaručen.
Poslechnuto jako audiokniha a rozhodně neskončím jen u tohoto dílu!
Ach! Tohle je jedna moje velká srdcovka! Knihu jsem poprvé četla hned po jejím vydání, tudíž už je to nějaký ten pátek. Z celé Selekce jsem byla neskutečně nadšená a hltala jsem stránky jak jen to šlo. Knihu jsem pak četla ještě jednou a teď po skoro třech letech jsem si dala další rereading. Musím přiznat, že mě kniha opět uchvátila a vtáhla do děje. Miluju tu atmosféru, ten svět a ty postavy. Vždy, když se mě někdo zeptá, na moje nejoblíbenější série, padne tam právě Selekce. A i když mi už není třináct, tak jako tehdy, stále za to tenhle příběh stojí. Kapitoly jsou krátké a ubíhají rychle, autorka má skvělý styl psaní a celá myšlenka selekce je neskutečná. Takže pokud jste to ještě nepochopili, za mě jedno velké ano a tuto knihu můžu jen doporučit.
Knížka určená dospívajícím dívkám, aby je pořádně zmátla a přivedla k lichým snům a planým nadějím... Kteréžto sny a naděje jsou, jak se domnívám chápat, neustále zbožím, které jde na odbyt perfektně. Čili za mne ne, ne, ne!
Proč tedy ty 3 hvězdy dávám? Protože jsem poslouchala pěkně načtenou audioknihu po malých kouscích na dobrou noc - a příjemně se mi u toho usínalo. :D ! A byla bych si byla přála, aby tu bylo o hodně víc pohádkové logiky... Aby se u toho usínalo ještě lépe.
Krásná kniha, jenom škoda, že jsem jí nečetla když jsem byla mladší. Asi bych si ji ještě více užila.
Ú - Ž - A - S - N - É
Jinak se to ani vyjádřit nedá. Obálka je krásná a líbí se mi více než u druhého dílu. Děj je skvělý.
Co dodat.
Hlavní hrdinové byli skvělý, akční děj, ale něco mi tam chybělo. Romantická linka byla hezká, ale předvídatelná.
Kniha mi hrozně zalíbila. Po přečtení Selekce jsem si hned musela přečíst pokračování a nakonec jsem přečetla všechny knihy této "ságy".
americká literatura intriky první láska pro dívky romantika Severní Amerika reality show pro dospívající mládež (young adult) zranění kasty, kastovní systém
2014 | Selekce |
2015 | Elita |
2016 | Dcera |
2016 | Šťastně až navěky |
2020 | Zaslíbená |
Toto bol krok vedľa, zmiatol ma popis "Dystopický román", ale to je ako očakávať od Roberta Rosenberga v skafandri slušné sci-fi(k). Nebudem to haniť lebo nie som cieľovka, možno keď raz moja dcéra dorastie ocením túto sladkú skúsenosť.