Selfies
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Sedmý případ oddělení Q. Vedení kodaňské policie usoudilo, že počet objasněných případů oddělení Q je výrazně pod hranicí očekávání. Prokázat opak dostává za úkol Rose, která se ale propadá do psychického pekla, jehož kořeny sahají hluboko do temné minulosti. Mezitím v kodaňském parku najdou zavražděnou starší paní, šílený řidič zahájí smrtící hon na mladou ženu a jinde se plánují další trestné činy: děje se to bez vzájemné souvislosti, nebo mají případy něco společného? Carl, Asad a Gordon stojí před záhadou dalece přesahující všechny, které dosud řešili. A jejich kolegyně Rose má vážné problémy. Čtveřici chybí jeden člen, a jak se zdá, smůla se jí lepí na paty. Dokážou zabránit zavření oddělení Q a zastavit zabíjení v Kodani?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2018 , HostOriginální název:
Selfies, 2016
Knihu jsem sice dočetla, ale až do konce knihy se mi nešlo začíst a nemůžu přijít na to co mi přesně na knize vadilo, že se mi do ní nechtělo. Asi mi byla nesympatickà Anne-line a asi to že tam bylo více případů k vyřešení, i když v závěru byly proletené. Nicméně i přes to kniha není úplně špatná.
Je trošku jiná než předchozí, ale není špatná. Zase chytlavá a napínavá, autor prostě umí.
Prolog velké očekávání, první stránky zklamání, chaos a otázka proč jako? Pak se to ale rozjelo, Asad a Carl lepší než kdy dřív, skvělá linka ohledně Rose, prostě od půlky knihy skvělá jízda. Chyběla mi tam jen dějová linka z minulosti, která v předchozích dílech byla a vždy dokonale doladila celý děj.
Jussi ide...paci sa mi zapletka, sledovanie deja z roznych uhlov, psychologizacia, akcia...mozno trochu az moc, nejako som nie vzdy stihala vsetko spajat, resp. vsetkemu uverit. Ale tesim sa, co pride dalej, o tom potom :-)
Téma mě příliš nezaujalo, většina knihy se mi zdála zdlouhavá, neměla šmrnc. Na druhé straně musím pochválit autora za promyšlení a propojenost postav, být o třetinu kratší a svižnější získala by kniha na kvalitě. Pro mě jen tři hvězdy.
Příběh má několik dějových linií, ale v závěru je všechno zdárně vysvětleno.
Na novou knihu od Adlera-Olsena, mého oblíbeného spisovatele, jsem se těšila moc, ale musím napsat, že je podle mě asi nejslabší ze série.
Už jsem si zvykla...na to že úroveň detektivek Adler - Olsena je vysoká. V tomto žánru je poměrně vyjímkou, aby každá kniha měla jiný spád, jiné vedlejší zaměření na postavy a také vtipnost hlášek, u nichž neupadá svěžest (Asadovy velbloudi :-)). Selfies mělo tolik linií, že nedalo odpočinku hlavě. Chtělo mou stálou pozornost a odměnilo se mi několika vyřešenými záležitostmi, včetně případů. Pochutnala jsem si a: Jussi, prosím, pohni s další knihou!!!
Skvělá dokonalá detektivka, autor konečně dává více prostoru dalším postavám - Gordonovi a dějová linka s Rose je skvělá ! Vykreslení postav je zkrátka dokonalé ! Tak zase za 12-24 měsíců sbohem Carle a spol. Už se nemohu dočkat !
PS: Nechápu pojmenování knihy, selfíčka-čko hraje zcel apodružnou úlohu ... po pár prvních stránkách mě to trklo, to bude asi nějaká historická "selfie" z koncentračního tábora, mýlil jsem se ... název prostě nechápu.
Z celé sedmidílné série je kniha Selfies druhá, do které jsem se úplně zažral a nepustil. Ta první je Složka 64.
Jussi Adler-Olsen nám nějak stagnuje. Přestože mě Selfies bavily víc než předchozí Nesmírný, k top dílu série (Vzkaz v láhvi) mají daleko. Selfies chybělo napětí a motivace některých postav byly dost těžko uvěřitelné, a to i na poměry detektivního žánru. Plusem je naopak příběh Rose a jako obvykle jiskření mezi členy oddělení Q.
Zpočátku spolu nesouvisející události do sebe nakonec pěkně zapadly a vytvořily jako v celé sérii výbornou detektivku. Nemám ráda neustálé srovnávání, který díl je nejlepší. Mě pan Adler-Olsen baví tím, že je každý díl úplně jiný. Těším se, až přijde na řadu Asadovo tajemství.
Další líbivý příběh oddělení Q, dost mrtvol, spoustu zápletek a samostatný příběh Rose. A nakonec se všechno propojí a případ je vyřešen.
Vše tam bylo na co jsem zvyklý od tohoto autora.Přelévání několika zajímavých příběhů,nadhled a humor oddělení Q i když Rose se tentokrát moc nepobavila,a finální pospojení a vysvětlení pohnutek všech v knize.Velmi spokojen.
Na tuhle knihu jsem se velice těšila, protože ty předchozí jsem přečetla jedním dechem. Tuto jsem bohužel skoro nedočetla. Nebyla špatná, ale některé pasáže mi přišly zbytečně zdlouhavé a zápletka mě vůbec nezaujala.
Překvapují mě komentáře ostatních. Nepřipadá mi, že by kniha byla slabší, než jiné autorovy knihy. Byla jiná, prolínalo se v ní několik případů, takže nástup mohl být právě proto pomalejší, aby se vše dalo dohromady a potom už se četlo samo. Kniha se mi opět líbila, ale je to můj názor
První půlka slabší, druhá to trochu vyrovnávala. Nicméně pravda, ani mně se tentokrát nečetlo tak "samo", jako jindy. Zvláštní. (A mmch, i mně leze Rose pěkně na nervy).
Tentokrát slabší, rozdrobený příběh, ale hlavně překlad, který se hůře čte. Vzhledem k osobě překladatelky asi špatná redakční práce
Pro mě rozhodně nejslabší z celé série.
Mnoho momentů celého příběhu, včetně hlavního motivu a neskutečné množství náhod, mi přijde silně přitažené za vlasy. A ke konci to s tím Iversenem? To už je fakt moc velká konina.
Celá anabáze kolem Rose mi leze na nervy, v reálu by se na kriminálce nedostala ani do vrátnice (přeci už jen ty všechny možné psychotesty, kterými musela projít!) a i kdyby se zázrakem na nic nepřišlo, tak zřejmě by byla asi uvolněna ze služby, nebo chcete-li propuštěna, po tom, co se všechno naplno "rozjelo", to že je stále zaměstnanec oddělení Q považuji za nereálné.
Dělat pořád tajnosti kolem Asada už mi přijde taky zbytečné, myslím, že bystřejším čtenářům už je asi jasné, jak to s ním bylo.
Konec knihy (btw, propadlý pas by nevadil, z Dánska do EU/EEA sice nemůže vycestovat na občanku, ale může vycestovat na řidíčak, a ten Anneline měla, takže sorry jako, ...) grande finale v nemocnici, to už jsem se fakt smála a myslela si, že čtu Steelovou a ne Adler-Olsena...
dánská literatura severská krimi severská literatura dánské detektivky
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Knihu doporučuji, i když i mně vadilo víc různých příběhů, zločinů z různého období, u kterých jsem místy trochu ztrácel přehled, ale které se na konci knihy naštěstí spojily v ucelený smysluplný
celek. Na to, jak Anne-Line systematicky postupovala ve vraždění, byla na konci knihy dost naivní. Taky z Carla a Asada v některých pasážích dělá Jussi hloupé policajty. Nechyběly zase Asadovy vtipná přísloví o velbloudech, to se vždy zasměju.