Šelma
Andrew Mayne
Naturalista série
1. díl >
Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena. Zdá se totiž, že mladou dívku v montanských lesích rozsápal medvěd. Jenomže profesor Cray je díky svému povolání zvyklý vidět vzorce tam, kde ostatní nacházejí jen chaos. A tak si všimne něčeho, co ostatní přehlédli. Něčeho nepřirozeného. Něčeho zjevně provedeného lidskou rukou. Theo pochopí, že tohle zvěrstvo nespáchalo žádné zvíře, nýbrž člověk, a že to rozhodně neudělal poprvé. A protože mu policie nevěří, začne mu být jasné i to, že je zřejmě jedinou osobou, která může zabijáka zastavit. Theo je sice lépe obeznámený s digitálními kódy a mikroby než s vyhodnocováním forenzních důkazů, nyní však musí uplatnit všechno, co umí, na zcela novou oblast výzkumu. A udržet se přitom o krok napřed nebezpečně vynalézavým sériovým vrahem... v jehož existenci navíc nevěří nikdo kromě něho. Až brutálně návykový debutový román mága a iluzionisty Andrewa Maynea, hvězdy televizního pořadu Otázky a odpovědi: Nevěřte Andrewu Mayneovi, který spolupracoval s největšími mistry svého řemesla včetně Davida Copperfielda.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2018 , KalibrOriginální název:
The Naturalist, 2017
Ze začátku mi vadily odborné pasáže, nejsem biolog ani zdravotník, ale pátrání po vrahovi a hlavně Theovy postupy mě nutily číst a číst. Škoda, že nebylo vysvětleno, proč ten člověk, začal vraždit. Chtělo to nakonec nějaké shrnutí....
Mayne se s tím nemydlil a přestože nenapsal bestseller desetiletí, alespoň se pokusil originálním způsobem inovovat dnes všudepřítomný žánr krimi.
Proti ne úplně tradičním způsobem operujícímu zabijákovi tu staví civilní osobu biologa-informatika, který je současně amatérským vyšetřovatelem a současně obětí, a to hned dvojitou - vraha i policie. V hlavní roli je tu věda, která - někdy až příliš neomylně - vede hlavní postavu Thea přímo k pachateli a jeho obětem. Vyprávění je v první osobě a je velmi přímočaré: udělal jsem tohle, pak tohle, pak tohle... Žádné odbočky, žádné zdvojení nebo ztrojení vypravěčských linek. Možná proto se autorovi podařilo od první po poslední stránku udržet velmi vyrovnané tempo, a já se musím přiznat, že jsem si to celé opravdu užil. Jasně, posledních cirka pět kapitol se Mayne neubránil a sklouzl od svého jedinečného způsobu vedení děje po naprosté akční klišé, ale naštěstí jsou kapitoly krátké a netrvá to dlouho. Příjemné letní thrillerovité osvěžení...
Tahle knížka si podle mě opravdu tu nálepku ,,bestseller“ zaslouží. Četla se totiž vážně sama,měla neuvěřitelný spád a člověk se ani chvilku nenudil. K takové velké čtivosti podle mého přispívaly autorovy krátké kapitoly a ich-forma,kterou velmi oceňuju. V knížce se neobjevovaly dlouhé popisné pasáže a ani přílišná akce,kterou mají autoři ve zvyku uplatňovat na posledních sto stranách,kde honí vraha,která mě nudí. Takže velký palec nahoru. Postava Thea se mi docela líbila, i když některé věci moc nedomýšlel a nemyslel o krok napřed. Díky tomu se ale často dostával do situací, nad kterými sice čtenář kroutí hlavou,ale jsou tak vtipné,že se jim nejde nesmát. No, a rozhodně nemůžu nezmínit originální námět,který kniha má,ač se to z anotace nemusí úplně zdát. A skutečnost,že Theo je bioinformatik a kniha je tím pádem doplněna vědeckými fakty mi nijak nevadila. Nebyla nám totiž podávána nijak násilně a naopak byla příjemným zpestřením děje. Konečné odhalení vraha se mi líbilo,ta myšlenka mi přišla zajímavá,ale zároveň je tu jedno ale. U konce mám totiž jednu výtku. Ač se mi líbil,nepřišel mi úplně dotažený. Autor nám totiž nevysvětlil,co zapříčinilo to,že se z normálního člověka mohla stát taková zrůda.
Má první kniha od autora byla ze série pod vodou. Tu sérii miluju, tak jsem si řekla, že tohle bude určitě také dobré. Dobrý nápad na knihu, zajímavý příběh, ale dávám jen 3 hvězdičky.
Za me urcite zajimava kniha s poutavym pribehem,prvni kniha od tohoto autora a urcte ne posledni moje kniha
Hlavní postava s netradičním přístupem a uvažováním je velmi příjemná změna. Kniha není vyplněna žádnými hluchými místy a děj má svižné tempo. Bohužel, autorovi jde vykreslení logického uvažování hlavního hrdiny a budování atmosféry více, než akční závěr, který mi přišel slabší, i když jsem v něj doufal. Těším se na další díl.
Tak tohle mě vážně bavilo! Hlavní postava je naprosto skvěle napsaná, tak trochu samotářský podivín,toho si musíte oblíbit už po pár stránkách.. Sem tam je to prošpikováno vědou, celé to působí neuvěřitelně svěže a neokoukaně.Některé scény působí naprosto famózně a já jsem si četbu téhle knihy neskutečně užíval. Bravo,konečně opravdu zábavný thriller!
Tohle mi teda vážně sedlo. Skvělý hlavní hrdina, strhující příběh že kterého běhal mráz po zádech a boží styl psaní. Kniha je neskutečně čtivá a já se od ní nemohla odtrhnout. Musím co nejdřív sehnat další díly této výborné série.
Tak tohle mě fakt bavilo! Byla jsem rozhodnuta pro 5 hvězd, neotřelé téma, úžasné napětí, děj krásně klouzal...prostě prima čtení, které vtáhne. Jedna hvězda dolů za trochu moc hektický závěr, ty já prostě nemám ráda, ale to je osobní, nedejte se odradit. Co napsal Mayne dalšího? Sem s tím!
Kniha mě velice příjemně překvapila. Děj rychle ubíhá, hlavní hrdina profesor je sympaťák. Nechybí překvapivé momenty. Ale bylo to teda dost přitažené za vlasy. Naprosto neschopná a nekompetentní policie, která při dnešních pokročilých technologiích nedokáže odhalit, že nezabíjí zvíře ale člověk?? A Theo a jeho geniální prográmek MAAT, za který by asi všechny kriminálky na světě daly mailant. Konec teda opravdu velice velice neuvěřitelný. Nemluvě o Theovi, který všechno přežije. Ale budiž odpuštěno, od autora si přečtu i něco dalšího.
Audiokniha.Kniha mě zaujala,protože je trochu jiná.Vyšetřovatel nepije a způsob vyšetřování trochu jiný.Takže skvělý
Od začátku mi kniha připadala zajímavá a nemohla jsem se odtrhnout od čtení. Myslela jsem si, že to bude "pětihvězdičková záležitost", ale bohužel konec mě zklamal. Velmi vyhrocené a zbytečně. Další díly si sice určitě přečtu, ale konec mi připadal opravdu zbytečně překombinovaný.
Zajímavá hlavní postava, aplikace vědeckých poznatků a postupů při vyšetřování mimo policii, s blížícím se koncem se příběh dostává mimo uvěřitelnost.
Poslouchala jsem audioknihu. Pro mě zajímavé a neotřelé pojetí případu i vyšetřovatele. Hodně mě zaujaly odborné pasáže, ale nejsem si jistá, jestli bych z nich byla tak nadšená, i kdybych knihu místo poslechu četla, text jimi je prošpikovaný. Hvězdu dolů dávám zejména za zabedněné a místy arogantně ignorantské policisty, kterých, jak se zdá, by dle autorova pojetí měla být Amerika plná. Jestli to tak skutečně je, pak skutečně Bůh ochraňuj Ameriku. Do dalšího dílu se určitě časem pustím. Až si trochu oddychnu od tohoto.
Velice zajímavý "vyšetřovatel" , zase trochu něco jiného. Na profesora a vědce dobrý superhrdina, ale to se dá odpustit :)
Kniha mě chytla hned od začátku, hbitě to ubíhalo a mělo skvělé vyvrcholení.
No a ten přebal je lahůdka !
Děj je dobrý, tempo výborné, odborných řečí tak akorát, celkově vzato jsem se dobře bavila. Jen škoda toho přepáleného konce, občas udělal autor z hlavního hrdiny Deadpoola. Slyšela jsem v audioverzi, která není špatná, ale dost mi vadila naprosto špatná výslovnost anglických slov a jmen.
Dost jiné krimi. Ale jo, mě se to líbilo. Super, že nejde o detektiva ani vyšetřovatele. Hl. postava, která je vědec, strašně chytrý až geniální, o kterého jsem se od začátku do konce strachovala. Fakt jsem si říkala: holka tahle kniha nebude na pokračování! Ten umře na každé další stránce... Asi možná tím, že není ostřílený detektiv, jsem se dokázala opravdu doně vžít do dramatických částí.
A co mě dostalo úplně. Části hrůzy střídají části smíchu, to se jen tak někomu nepovede.
Docela bizarní kousek. Theo a Jilian byli zajímavá a sympatická dvojka, která překonávala mnohá úskalí. Nejhorší byly zabedněnost, omezenost a pohodlnost. Děj se tak nějak potácel mezi velmi možným, celkem pravděpodobným a naprostým sci-fi. Konec mě trochu zaskočil, ale možná to byl jen efekt krysy zatlačené do kouta, nevím... Psychiatr nejsem.
2018 | Šelma |
2019 | Hračkář |
2019 | Teorie vraždy |
2020 | Temný vzorec |
2021 | Dívka pod hladinou |
Škoda toho konce. Vysvětlení motivů a příčin chování pachatele slabé, zato neuvěřitelných akcí přehršel. Kniha je ale velice čtivě napsaná, takže určitě zkusím další díly, třeba jejich zápletku autor ještě lépe domyslí...