Šest vran
Leigh Bardugo
Šest vran / Vrania šestka série
1. díl >
Úspěchy ověnčená fantasy od současné hvězdy young adult literatury Leigh Bardugo! Za peníze se dá koupit všechno! Nebo aspoň to platí v Ketterdamu, ve kterém se nikdo nevyzná lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. A když se objeví neodolatelná zakázka? Je čas sehnat si pomocníky. Zloděj, trestanec, hazardní hráč, černá ovce rodiny, špionka a kráska-zabiják – šest nebezpečných psanců, kteří se pokusí dostat se do nejstřeženější pevnosti světa. Podaří se jim vyváznout se zdravou kůží?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Fragment (ČR)Originální název:
Six of Crows, 2015
Ze začátku jsem měla velký problém se jmény a pamatovat si každou postavu, pořád jsem si říkala na které straně každá postava stojí a tak, ale postupem knihy jsem si je nějak uložila do hlavy. Od začátku, kdy kniha pro mě nebyla ničím, jsem začala odkrývat velmi tajemný a dobrodružný příběh, který mě zcela ovládl a musím přiznat, že kniha se mi k rukám přilepila. Hlavní postavy se doplňují a hlavní hrdina s tajemstvím, odvahou a dokonalou myslí mi byl průvodcem světem padouchů a gangů. Perfect
Upřímně? Na začátku pro mě bylo Šest vran docela trápení. Autorka představovala svůj svět, postavy a celý problém oklikou a hodně pomalu. Než se vůbec všech šest hrdinů vydalo na cestu za svou nebezpečnou misí, uplynula třetina knihy. Autorce se nedá upřít, že svůj svět a postavy měla do detailu propracované. Bylo zajímavé, jak dokázala od vyprávění v přítomnosti ladně sklouznout do minulosti, vyjevit čtenáři historii postavy, a tedy ozřejmit pohnutky, které ji vedly k určitému chování. Nemám však v knížkách ráda dvě věci – vracení se do minulosti a sáhodlouhé popisy. A právě toho bylo v knize na můj vkus až přespříliš (čtyři velké stránky o tom, jak postava prochází městem a všímá si okolí, sice pomůže čtenáři si představit atmosféru Ketterdamu, ale mě to spíš nudilo). Stejně tak souhlasím, že hlavní hrdinové ani přinejmenším nepůsobili jako teenageři, ale jako mnohem starší lidé. Nejlepší podle mě prostě byla část, kdy se parta vloupala do Ledového paláce a všechno se kazilo, jak mohlo. To jsem opravdu tajila dech a musela číst až do konce. Kdyby celá kniha vypadala jako pasáže z té sebevražedné mise, dala bych jí i pět hvězdiček. Ale takhle to bohužel vidím jen na tři a půl.
:) Kazimír Brekeke :)...to nedostanu z hlavy,napadlo mě to v půlce knihy. :) Vůbec jsem se nemohla začíst, první půlka byla o ničem a přitom důležitá pro zbytek knihy.Věk hlavních postav byl taky MOC. Ta druhá samá nevydařená akce :) Myslim ,že na 5 hvězd to není ,ale 4 dám.snad se v příštím díle dočkám aspoň pusy :)
Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla. Možná že ta nejlepší. Nejvíce jsem si oblíbila Jaspera. Prostě mi tak nějak přirostl k srdci. Hrozně se těším na druhý díl :D
Šest vran mě opravdu nadchlo.
Mile mě překvapilo, že mi všech šest „padouchů“ sedlo. Postavy jsou dobře propracované a skvěle se doplňují. Líbilo se mi zpracování různých vypravěčů příběhu i to, jak byly jejich vzpomínky zakomponované do děje. Jediné, co jsem si musela trochu odmyslet, byl jejich věk – kdyby byli o něco starší, fungovalo by to ještě o něco lépe.
Na pokračování se moc těším!
Kniha se mi četla dobře a vždy jsem nadšená, když jsou kapitoly z pohledu více postav. Hlavní postavy jsem si oblíbila a nikdo mi nebyl vyloženě nesympatický. Určitě si přečtu další díl, ke kterému konec přímo vybízí.
Postavy jsou dobře vykreslené, líbí se mi, jak se formou vzpomínek dozvídáme, co je motivovalo k tomu, jak jednají. Jen bych ocenila ukončení knihy. Další díl by mohl navazovat i volněji. Děj má spád. Za mě supr počin.
Celkem dlouho mi trvalo než jsem se pořádně začetla.. Nakonec mě kniha pohltila a nemohla jsem se od ni odtrhnout.
Tahle knížka se mi vážně líbila,byla moc super a krásně se mi četla, ALE čekala jsem přece jenom něco víc. Neustále o ní slýchám jak je dokonalá, úžasná, atd. Jenže já čekala něco trochu drsnějšího, krutějšího. Nemohla jsem se dočkat různých nemilosrdných vražd a tak, ale nějak jsem to tu nenašla. A Kaz taky nebyl takový drsňák, jak jsem očekávala :) Oblíbená postava? Jednoznačně Nina!!!
Něco úžasného! Hrozně moc jsem si to užila! ^^
Příběh se mi moc líbil, postavy jsou zajímavé a mají charakter, je těžké vybrat si jen jednoho oblíbence. Každá z postav má své dobré i stinné stránky, a to je na tom to pěkné - nikdo není dokonalý a neomylný.
Matthias a Nina jsou mé oblíbené postavy ^^ Ze začátku jsem měla ráda i Kaze, ale později...
Ale jedna z mála věcí, co mi vadila, je například věk hl. hrdinů. Sedmnáct a už toho zažili tolik, mají tolik životních zkušeností, atd... To mi trochu vadilo, ale co očekávat od Young Adult, že? (stejně jsem si je představovala starší ;D) Další, co mi vadilo, nebo mě spíše nudilo, byla minulost Kaze a Inej. Kazovi vzpomínky byly občas nechutné, prostě a jednoduše... Jsem se více zajímala o Ninu s Matthiasem. ;3
A další mínus! Konec! Docela uzavřený, ale očekává se pokračování, kterého se nemůžu dočkat! ❤
Už několik let jsem nečetla s baterkou pod peřinou. :D
Kniha je jen tak dobrá, jak dobrý je její záporák. A tohle byla jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy přečetla. Nemá cenu vypisovat tu superlativy. Místo toho bych dala šest hvězdiček z pěti.
Všech šest hlavních postav je úžasně propracovaných a čtenáře si získají. Já jsem si nejvíc oblíbila Kaze.
U této knihy je taky třeba vyzdvihnout množství skvělých hlášek, které vám zůstanou v hlavě ještě dlouho po dočtení.
"Jurda parem" je prý nejnávykovější droga. Ale to není pravda. Nejvyšší závislost hrozí u samotné knihy a já nutně potřebuju další díl!
P.S. Rozhodně se nenechte odradit první kapitolu.
Tak to bylo rozhodně úžasný překvápko!
Kniha mě chytla už od začátku a velkou zásluhu na tom má Ketterdam a celé okolí, které je úžasně propracované a dokáže si udržet takovou zvláštní atmosféru. Postavy jsem si oblíbila prakticky okamžitě a autorka s nimi úžasně pracuje. Celá šestice je skvělá a funguje mezi nimi perfektní chemie, takže je to radost číst. Možná se nedá ubránit srovnání s filmem Dannyho parťáci, alespoň já to tak vnímala, ale podle mě to vůbec není na škodu. Mě takové party děsně berou. Také se mi líbí, jak autorka postupně odkrývá minulost postav, nedá nám to najednou, ale na opravdové lahůdky si musíte počkat.
Děj má skvělé tempo, které si dokáže udržet celou knihu a já se celou dobu čtení královsky bavila. Troufám si říct, že je to pro mě jedna z nejzajímavějších knih letoška.
Krásná kniha zvenku i zevnitř. Šest hlavních hrdinů si oblíbíte raz dva a už s nimi prožíváte jedno dobrodružství za druhým. Moc se mi líbil celý smyšlený svět a hlavně Ketterdam, který mi hned vyvstal před očima. Hlavní postavy se střídají ve vyprávění a vůbec to nevadí, příběh ubíhá dál a rozkrývá nám minulost všech zúčastněných. Zamilovala jsem si je opravdu všechny, což se mi stává málokdy. Knížce nechybí napětí, zvraty, humor (díky Jespere :D) a taky láska, která je tam zakomponována velmi přirozeně až se mi v některých pasážích draly slzy do očí.
Přečteno za dva dny a to jsem se musela krotit :D
Jedna z nejlepších knih roku a vůbec, co jsem kdy četla! Příběh je napínavý, zajímavý a čtivý i ve chvílích, kdy se tam v podstatě nic neděje. Celý děj má grády, nikdy jsem se při čtení nenudila.
Minulost každého z hlavních postav je velmi zajímavá, převážně smutná, ale zdůvodňuje, proč se tak dané postavy chovají. Nikdo se nelituje, nikdo nefňuká, všichni to jsou drsňáci, kteří se nebojí jít do nesplnitelného úkolu.
Líbilo se mi, že nebylo všechno odhaleno hned na začátku. Například to, proč Kaz kulhá a nosí rukavice, jsme se dozvěděli až v druhé polovině knihy.
Skvělý byl Jesperův humor. Vždycky, když něco prohodil, musela jsem se smát.
Většinou mám strach s knih, kde je příběh vyprávěn z různých pohledů, protože si oblíbím třeba jen jednu z postav a nebaví mě číst ostatní. Tohle se mi tady ale naštěstí nestalo. Nemám oblíbence, protože všichni jsou moji oblíbenci, každý z šesti vran je něčím výjimečný a nerada bych někoho oplakávala.
Konec byl lehce předvídatelný a neskutečně se těším na pokračování!!!
Co napsat? Jedno slovo, pecka! Je vidět, že autorka se trochu vyvinula, co se týče stylu psaní. Griša se mi líbila, ale u Šesti vran vidím neskutečný pokrok vpřed.
V první polovině jsme byli svědky, jak se k tomu nesplnitelnému úkolu dostali a jak se naši "hrdinové" na něj připravovali. V druhé polovině už přišlo na řadu samotné provedení sebevražedné mise na jejímž konci, kdyby uspěli, by čekala pohádková odměna.
Líbilo se mi, že jednotlivé kapitoly nebyly viděny z pohledu jedné postavy, takže jsme se mohli seznámit s jednotlivou postavou. Postupem času se i odhalovaly jednotlivé střípky z jejich minulosti, která utvářela charakter každého z nich.
Kniha byla neotřelá, čtivá, s dávkou akce, humoru, napětí a nečekaných překvapení a zvratů. Žádná hluchá místa nebo nudné dialogy či ploché charaktery postav tady rozhodně nečekejte. Romantická linka je zde lehce nastíněna, takže nijak nenarušuje svižnost příběhu. Konec je otevřený a já se nemůžu dočkat, kdy přijde další díl a bude nám vyprávět znovu o Šesti vranách a jejich dalším nesplnitelném úkolu. :-)
Panečku to byla jízda! Až pomalu nevím, jak se k ní vyjádřit. Jednoznačně mě kniha potěšila. A jednoznačně to bylo nad má očekávání. Ať už se jednalo o slohový styl autorky a její neskutečně kreativní hru se slovíčky nebo o samotný propracovaností nadupaný příběh, tak i o šikovný překlad. Moje první setkání se světem z pera nadané spisovatelky Leigh Bardugo bylo opravdu bravurním zážitkem, který jsem si rozhodně vychutnala.
Nevím jak ostatní, ale já si zamilovala každičkou ze šesti vran. Od nevypočitatelného Krkavce a jeho Mory přes smrtelně krásnou Grišu a nebojácného Fjerdana až po dvojici ostrostřelce a kupčíkova syna. Nepokrytě přiznávám, že se mi pod kůži neochvějně dostal každičký jeden z nich.
S každou vránou jste se mohli dostatečně seznámit, protože co kapitola, to vyprávění příběhu z pohledu jedné z nich. Všechny se nám tu poctivě vystřídaly (kromě Wylana, ale ten o svůj prostor rozhodně nebyl ochuzen). Díky tomuto chytrému rozdělení, které bylo napsáno, tak dobře, že se nestalo rušivým prvkem, jste se mohli dřív nebo později sžít s každým členem výpravy do Ledového paláce. A i když je Kaz hlavní postavou, tak vůbec nevadilo, že vše nebylo jen z jeho pohledu. Ba naopak, střídáním postav dostal příběh na dynamičnosti. Už jen proto, že když se nám vrány rozdělily, tak v tom nejnapínavějším momentu nás kniha přenesla z jedné na druhou a jednoduše nezbývalo nic jiného než napjatě číst dál a za všechny se na střídačku třeba modlit.
Po celou dobu pro mě příběh neztratil na tempu a ani jednou nezaškobrtnul. Jak jsem knihu jednou otevřela, zavírala jsem ji jen těžko a to s velkými nevolemi. Prostě jsem musela vědět, jak to bude dál! Rozhodně se mi nechtělo opouštět tu partu troufalých děcek z Barrelu na jejich cestě za splněním nesplnitelného.
Knihu jsem si užívala plnými doušky kdykoliv to jen šlo. Čtení mi kazilo jen jediné. A to neskutečný příval překlepů, zkomonělin jmen i celých slov. Na to, jak je kniha graficky a samozřejmě i obsahově vyvedená, tak tohle je pro ni nepěkná podpásovka. Toho kdo za tímhle mořem rušivých elementů stojí, bych prostě přetáhla přes... co já vím... přes prsty! Ale jelikož kniha za tuhle lajdácky odvedenou práci nemůže, tak jí kvůli tomuto určitě hodnocení neztrhnu.
Když to vezmu kolem a kolem, tak Šest vran s klidným (vlastně spíše zatraceně nabuzeným) srdcem mohu doporučit všem, kteří se nad knihou při pohledu na ni alespoň na chvíli pozastaví. Myslím si, že nebudete litovat pokud zapadnete mezi její stránky a křídla šesti vran. ;)
Šest černých duší černějších než křídla vran, šest vyvrženců Ketterdamu, šest psanců, jež se vydávají na sebevražednou výpravu, která nabízí pouze dvě možnosti: hromadu peněz nebo smrt. To je nový svět Leigh Bardugy. Černější, zlejší, propracovanější…..takový, který Vás dostane. Stejně jako mě.
O 5* si přímo říká a taky je má. Úžasný :)
Začátek trošku nudnejsi, ale potom pribeh nabral spad. Hrdinove me taky bavili. Kazdy mel svuj zajimavy osud a nebyli to zadne princeznicky a princatka, kteri byli predurceni k tomu byt vyjimecni, ale "gangsteři ", kteri nemeli v zivote nic zadarmo.
Trosku me zarazila pasaz na konci knihy, prisla mi nerealna i za daných podminek, ktere Nina mela :D. Jinak ale originalni pribeh. Kniha se mi moc libila. :-)
zfilmováno napětí nadpřirozené bytosti tajemství fantasy pro děti dobrodružství podvodníci pro mládež krádeže a loupeže pro dospívající mládež (young adult) nadpřirozené schopnosti fantasy
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
Parta dětí se rozhodne spáchat loupež tisíciletí, vedena částečně chamtivostí, ale především pomstychtivostí a pýchou. Holedbají se vlastní vypočítavostí, ale není nic obtížného je obelstít tak, že to čtenář odhalí snad na dvacáté stránce. Ach jo.
Začnu závadou, která zpočátku působila přehlédnutelně, aby časem nabobtnala do obludných rozměrů - pravopis. Naučte, prosím, překladatelku J. Žemlovou a redaktory nakladatelství Fragment skloňovat zájmeno "ona" a rozpoznat rozdíl mezi zájmenem "si" a slovesem být ve tvaru "jsi". A tak dál.
Temnota díla je zřejmě momentálně módní, nicméně úmorná. Hrdinové se s každou stránkou dostávají do horších potíží, aby nakonec dopadli hůř, než jak se měli v úvodu, a ani to nebyla žádná sláva. Humor by celou situaci dokázal odlehčit, ale jediná vtipná hláška na straně 306 to nemohla zachránit.
K logickým nesrovnalostem se snad ani nemá smysl vyjadřovat. Kazův bratr je příliš mladý, aby obchodoval na burze, ale dost starý, aby prodal statek? A tak podobně.
Knihu jsem často odkládala, osudy postav byly tak předvídatelné, až byly nudné. Slušný námět, promrhaný potenciál.