Šest žen Jindřicha VIII.
Alison Weir
![Šest žen Jindřicha VIII. Šest žen Jindřicha VIII.](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416884/bmid_sest-zen-jindricha-viii-IgX-416884.jpg?v=1564587143)
Doba a vláda slavného Tudorovce. Pod tradičně zavedeným názvem dostává čtenář do rukou šestisetstránkovou studii, která je založena na zkoumání a výkladu historických dokumentů, avšak přesto je napsána elegantním a hlavně obecně srozumitelným stylem. Kostrou knihy je vývoj Jindřichovy povahy od první renesanční osobnosti na anglickém trůně až po nesnášenlivého tyrana obklopeného cynickými rádci. Zároveň procházíme všemi peripetiemi anglické politiky a reformace a dozvíme se mnohé rovněž o kultuře, justici, diplomacii, válkách, panovnických dvorech, módě i zvycích oné doby.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2019 , BB artOriginální název:
The Six Wives of Henry VIII, 1991
![katy87 katy87](https://www.databazeknih.cz/img/users/82_/82013/m_82013-g7c.jpg?v=1459855060)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedním slovem úžasné! Sice bichle, ale plná zajímavých informací o životě Jindřicha VIII. a jeho manželek. Vřele doporučuji zájemcům o anglické dějiny a fanouškům seriálu Tudorovci! (Až na pár výjimek si myslím, že si seriál udržel historickou přesnost - výjimka např. zpodobnění Jane Seymourové jako nevinné květinky, když ve skutečnosti - podle knihy - dobře věděla, za čím jde).
![Atanone Atanone](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/187912/m_atanone-Yt3.jpg?v=1535972861)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihy této autorky jsou pro mě vždy zárukou kvalitního čtení a je úplně jedno, jestli jde o román, nebo faktografii
![Lucuschka Lucuschka](https://www.databazeknih.cz/img/users/95_/95504/m_lucuschka-D53.jpg?v=1592681615)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zajímavé historické doplnění života Jindřicha VIII. a jeho (nejen) manželského života. Některé popisované věci mne překvapily svým úhlem pohledu, ale některá fakta mi v knize chyběla, ačkoliv jsou svou podstatou důležitá a poskytují i jiný pohled na realitu v knize zmíněnou. Rozhodně četby knihy nelituji.
![Kamila1991 Kamila1991](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice zajímavá kniha o jednom z nejvýznamnějších panovníků Anglie. Dozvěděla jsem se nové informace a fakta. Doba a vláda Jindřicha VIII. mě nepřestává fascinovat. Doporučuji!
![Elixirzivota Elixirzivota](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Áno, je to už desať rokov, čo vyšla prvý krát. A otvorila mi dvere do 16. storočia v Anglicku. AW je historička, preto jej diela majú dobrú kvalitu. Škoda, že túto knihu dostať je v podstate nemožné. Odporúčam.
![Nazli Nazli](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/105772/m_105772-GeK.jpg?v=1459855082)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Povinná četba pro milovníky Tudorovců a jejic éry. Já osobně jsem našla spoustu faktu, díky nimž jsem si doplnila vzdělání.
![Stani95 Stani95](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/243757/m_stani95-ZPO.jpg?v=1553766730)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kdo miluje historii a obzvlaste dobu Tudorovcu, urcite by si mel knihu precist. Me se libila, ze je dobre lehce napsana - 500 stran knizky ubehlo jako nic. Urcite si chci precist dalsi kousky od teto autorky.
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborná knížka, mne už před mnoha lety přiměla k tomu, abych se více zajímala o historii tohoto období. Opravdu skvělé. U mne za pět a doporučuji.
![Morgaine07 Morgaine07](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/224474/m_224474-DU2.jpg?v=1518415721)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám jí doma a nikomu jí nedám, sice mám i starší verzi a dalších 12 knih z dob Jindřicha VIII., ale pro mě je to jako bible.
![haki34 haki34](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/164590/m_haki34-eYC.jpg?v=1615290815)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
knížku jsem si vypůjčila od kamarádky, protože mě zaujalo téma. Začátek ,resp 1. polovina knihy, mi přišel poněkud zdlouhavý, nezáživný, místy jsem se ztrácela časovými skoky (popsána jedna událost z pohledu Kateřiny Aragonské, následně návrat zpět a to stejné očima Jindřicha...)...nicméně vztah Jindřicha a Kateřiny rozhodně složitý byl, a také trvalo dlouho, než konečně došlo k svatbě, následně peripetie manželství, poté Jindřichova zamilovanost do Anne Boleyn, a zdlouhavé hledání řešení....
s odchodem Kateřiny a příchodem Anne na scénu se to pomalu začlo rozjíždět, a pak již dděj svižně ubíhal.
S postupujícím počtem manželek jsem zpětně ocenila Kateřinin život, snahu a dílo. Ani se nedivím té rakovině srdce, na kterou ve finále zemřela - při jejím těžkém a oprvdu neradostném životě, kdy srdce více trpělo něž jásalo celkem logické vyústění.
Je opravdu šílené, když si uvědomíme postavení žen v 16. století - stroje na rrození dětí.. S úrovní hygieny samozřejmě většina (když už přežila porod) umírala v šestinedělí na horečku omladnic, či případně následky porodu. Dále (z pohledu dnešního o to víc "vytáčející" ) krutá neznalost genetiky, ženy viněny za pohlaví dětí, za schopnost otěhotnět či nikoliv, no hotový hon na čarodejnice. Krátký, těžký život soustředěn jen na to rozmnožení se. Přitom makat, a raději moc nemluvit, aby to pak v budoucnu nebylo šptně interpretováno, na popravišti se totiž končí lehce.
Děti urozených rodin, zejména královské, již jako nemluvňta odstaveny a odstěhovány do "vlastních domácností" do péče chův a učitelů, kde dříve než veselé počítání kuřat na dvorku museli znát filozofy, učence a místo slabikáře louskat zejména knihy zabývající se otázkami víry.
Těžká doba, těžký život. Veselý a charizmatický JIndřich nakonec "sešrotován" svým osudem panovníka země, hnal se za zajištěním následnictví trůnu, žil aktivně, načež aktivita zbržděna následky sportování (migrény po pádu a zranění hlavy, zraněná noha s nehojícím se abscesem ve finále - tato i příčinou jeho smrti..) své manželky jistě i nějkou dobu miloval, postupem času zejména vůči některým krutě otočil....
doporučuji přečíst vše milovníkům historie, a těm co se zajímají o Jindřicha VIII. Líbili se mi portréty všech Jindřichových dam, a také vkusná obálka. za mě ve finále 90%
![PriyaTv PriyaTv](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/148967/m_148967-nW8.jpg?v=1467922584)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha o jedné s mých oblíbených osobností. Jindřichova vláda přes všechno byla mezníkem dějin. Kniha je čtivá a plná faktů. Pro milovníky Túdorovců kniha číslo 1.
![TheMelorry TheMelorry](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41464/41464.jpg?v=1381127958)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedním slovem dokonalá kniha. Tudorovci jsou moje srdeční záležitost, hodně o nich vím, ale i tak jsem se dozvěděla nové informace...
Autorka nezklamala - podle mě je tahle kniha jedna z nejčtivějších na tohle téma a navíc je plná faktů...
![lapagerie lapagerie](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/139866/m_139866-kXJ.jpg?v=1464176028)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dobře napsané, velké množství faktů a přesto přehledné. Dobře se čte a pro ty, které zajímá tudorovská Anglie, určitě povinná četba :)
Jako milovnice Tudorovců jsem považovala za povinnosti toto přečíst. Bylo to pro mě nejtěžší čtení v životě, ale velice zajímavé. Je to dobře zpracované a autorka si musela dát obrovskou práci všechno sesumarizovat.
![achilles achilles](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23914/23914-cDu.jpg?v=1447233813)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice dobře zpracovaná velmi významná část historie Anglie. Ačkoliv se dílo zaměřuje převážně na ženy Henryho, nevyhýbá se autorka dalším realiím. Kdo má rád i kulisy a chce se lépe vnest do tudorovské Anglie, doporučuji seriál Tudorovci (The Tudors).
![NoelHudson NoelHudson](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57828/m_noelhudson-1ow.jpg?v=1694348881)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Doporučuji všem fanatikům do Tudorovců jako jsem já, neboť tahle podrobně napsaná kniha vás o jejich životě naprosto uspokojí. I přesto se však těším na každou jednu knihu, kterou o tomhle slavném královském rodě ještě přečtu ať už faktickou tak románovou
![lumydee lumydee](https://www.databazeknih.cz/img/users/71_/71209/m_71209-GvP.jpg?v=1459854947)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihy od Alison Weirové nikdy nezklamou. Další velice dobře napsaná kniha, kterou teda ale doporučuji jen těm, kteří se v této části anglické historie aspoň trošku orientují.
Anglie Anna Boleynová, královna, 1501–1536 Jindřich VIII. Tudor, král, 1491-1547 Tudorovci královny 15.-16. století dějiny AnglieAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |