Šest žen Jindřicha VIII.
Alison Weir
1. díl. Osudy královských manželek jako obecnější výpověď o manželských svazcích, rodině, morálce a postavení žen v tudorovské Anglii. První díl je věnován Kateřině Aragonské, Anně Boleynové a Janě Seymourové.
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1999 , MelantrichOriginální název:
The Six Wives of Henry VIII, 1991
Jedním slovem úžasné! Sice bichle, ale plná zajímavých informací o životě Jindřicha VIII. a jeho manželek. Vřele doporučuji zájemcům o anglické dějiny a fanouškům seriálu Tudorovci! (Až na pár výjimek si myslím, že si seriál udržel historickou přesnost - výjimka např. zpodobnění Jane Seymourové jako nevinné květinky, když ve skutečnosti - podle knihy - dobře věděla, za čím jde).
Knihy této autorky jsou pro mě vždy zárukou kvalitního čtení a je úplně jedno, jestli jde o román, nebo faktografii
Zajímavé historické doplnění života Jindřicha VIII. a jeho (nejen) manželského života. Některé popisované věci mne překvapily svým úhlem pohledu, ale některá fakta mi v knize chyběla, ačkoliv jsou svou podstatou důležitá a poskytují i jiný pohled na realitu v knize zmíněnou. Rozhodně četby knihy nelituji.
Velice zajímavá kniha o jednom z nejvýznamnějších panovníků Anglie. Dozvěděla jsem se nové informace a fakta. Doba a vláda Jindřicha VIII. mě nepřestává fascinovat. Doporučuji!
Áno, je to už desať rokov, čo vyšla prvý krát. A otvorila mi dvere do 16. storočia v Anglicku. AW je historička, preto jej diela majú dobrú kvalitu. Škoda, že túto knihu dostať je v podstate nemožné. Odporúčam.
Povinná četba pro milovníky Tudorovců a jejic éry. Já osobně jsem našla spoustu faktu, díky nimž jsem si doplnila vzdělání.
Kdo miluje historii a obzvlaste dobu Tudorovcu, urcite by si mel knihu precist. Me se libila, ze je dobre lehce napsana - 500 stran knizky ubehlo jako nic. Urcite si chci precist dalsi kousky od teto autorky.
Výborná knížka, mne už před mnoha lety přiměla k tomu, abych se více zajímala o historii tohoto období. Opravdu skvělé. U mne za pět a doporučuji.
Mám jí doma a nikomu jí nedám, sice mám i starší verzi a dalších 12 knih z dob Jindřicha VIII., ale pro mě je to jako bible.
knížku jsem si vypůjčila od kamarádky, protože mě zaujalo téma. Začátek ,resp 1. polovina knihy, mi přišel poněkud zdlouhavý, nezáživný, místy jsem se ztrácela časovými skoky (popsána jedna událost z pohledu Kateřiny Aragonské, následně návrat zpět a to stejné očima Jindřicha...)...nicméně vztah Jindřicha a Kateřiny rozhodně složitý byl, a také trvalo dlouho, než konečně došlo k svatbě, následně peripetie manželství, poté Jindřichova zamilovanost do Anne Boleyn, a zdlouhavé hledání řešení....
s odchodem Kateřiny a příchodem Anne na scénu se to pomalu začlo rozjíždět, a pak již dděj svižně ubíhal.
S postupujícím počtem manželek jsem zpětně ocenila Kateřinin život, snahu a dílo. Ani se nedivím té rakovině srdce, na kterou ve finále zemřela - při jejím těžkém a oprvdu neradostném životě, kdy srdce více trpělo něž jásalo celkem logické vyústění.
Je opravdu šílené, když si uvědomíme postavení žen v 16. století - stroje na rrození dětí.. S úrovní hygieny samozřejmě většina (když už přežila porod) umírala v šestinedělí na horečku omladnic, či případně následky porodu. Dále (z pohledu dnešního o to víc "vytáčející" ) krutá neznalost genetiky, ženy viněny za pohlaví dětí, za schopnost otěhotnět či nikoliv, no hotový hon na čarodejnice. Krátký, těžký život soustředěn jen na to rozmnožení se. Přitom makat, a raději moc nemluvit, aby to pak v budoucnu nebylo šptně interpretováno, na popravišti se totiž končí lehce.
Děti urozených rodin, zejména královské, již jako nemluvňta odstaveny a odstěhovány do "vlastních domácností" do péče chův a učitelů, kde dříve než veselé počítání kuřat na dvorku museli znát filozofy, učence a místo slabikáře louskat zejména knihy zabývající se otázkami víry.
Těžká doba, těžký život. Veselý a charizmatický JIndřich nakonec "sešrotován" svým osudem panovníka země, hnal se za zajištěním následnictví trůnu, žil aktivně, načež aktivita zbržděna následky sportování (migrény po pádu a zranění hlavy, zraněná noha s nehojícím se abscesem ve finále - tato i příčinou jeho smrti..) své manželky jistě i nějkou dobu miloval, postupem času zejména vůči některým krutě otočil....
doporučuji přečíst vše milovníkům historie, a těm co se zajímají o Jindřicha VIII. Líbili se mi portréty všech Jindřichových dam, a také vkusná obálka. za mě ve finále 90%
Skvělá kniha o jedné s mých oblíbených osobností. Jindřichova vláda přes všechno byla mezníkem dějin. Kniha je čtivá a plná faktů. Pro milovníky Túdorovců kniha číslo 1.
Jedním slovem dokonalá kniha. Tudorovci jsou moje srdeční záležitost, hodně o nich vím, ale i tak jsem se dozvěděla nové informace...
Autorka nezklamala - podle mě je tahle kniha jedna z nejčtivějších na tohle téma a navíc je plná faktů...
Dobře napsané, velké množství faktů a přesto přehledné. Dobře se čte a pro ty, které zajímá tudorovská Anglie, určitě povinná četba :)
Jako milovnice Tudorovců jsem považovala za povinnosti toto přečíst. Bylo to pro mě nejtěžší čtení v životě, ale velice zajímavé. Je to dobře zpracované a autorka si musela dát obrovskou práci všechno sesumarizovat.
Velice dobře zpracovaná velmi významná část historie Anglie. Ačkoliv se dílo zaměřuje převážně na ženy Henryho, nevyhýbá se autorka dalším realiím. Kdo má rád i kulisy a chce se lépe vnest do tudorovské Anglie, doporučuji seriál Tudorovci (The Tudors).
Doporučuji všem fanatikům do Tudorovců jako jsem já, neboť tahle podrobně napsaná kniha vás o jejich životě naprosto uspokojí. I přesto se však těším na každou jednu knihu, kterou o tomhle slavném královském rodě ještě přečtu ať už faktickou tak románovou
Knihy od Alison Weirové nikdy nezklamou. Další velice dobře napsaná kniha, kterou teda ale doporučuji jen těm, kteří se v této části anglické historie aspoň trošku orientují.
Anglie Anna Boleynová, královna, 1501–1536 Jindřich VIII. Tudor, král, 1491-1547 Tudorovci královny 15.-16. století dějiny Anglie
2016 | Kateřina Aragonská: Pravá královna |
2017 | Anna Boleynová – Králova posedlost |