Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality
Philippe Brenot , Laetitia Coryn
Komiksový bestseller, první svého druhu, zachycuje s erudicí a zároveň humorem dějiny sexu, sexuality a lidské intimity od pravěku až po vize budoucnosti. Obnažuje témata, o nichž víme možná překvapivě málo: co je to vlastně erotika, kde se vzal sklon k monogamii, kdy a kde se pořádaly falické slavnosti, jak to bylo s používáním pásů cudnosti a vynálezem kondomu nebo jak překvapivě genderově rovnostářské byly některé staré civilizace. Sexuální motivy se tu prolínají mytologií, náboženstvím, politikou, uměním, kniha se věnuje dobovým zákazům a předsudkům, historickým přístupům k masturbaci či homosexualitě, proměnám pojetí perverze a slasti, vlivu pohlavních nemocí na promiskuitu a mnohým dalším otázkám. Stačí už jen zaujmout vaši oblíbenou (čtecí) polohu…... celý text
Literatura světová Komiksy Erotika
Vydáno: 2017 , PasekaOriginální název:
Sex Story: La première histoire de la sexualité en BD, 2016
Myslím, že vhodný komixový úvod do problematiky sexuologie a sexu i s evropocentrickou historickou ukázkou, která ve své podstatě uvozuje a demonstruje, že sex a naše návyky kolem něj se mohou velmi měnit a odkud mnohé naše dnešní předsudky historicky pramení. Myslím, že jako doplnění (či v nějakých smutných případech možná i jako plná náhrada) sexuálního vzdělání je kniha vhodná. Je dost peprná, aby zaujala, zároveň však se zdá být i dost faktická, aby obohatila. Nejpodstatnější je na konci tvrzení o tom, že vlastně vše je dovoleno, pokud oba (či i další) jedinci s tím souhlasí. Alespoň z pohledu sexuologie, jak historická exkurze ukazuje, společnost na to může mít jiný názor.
Myslím, že kniha obsahuje (možná jen překladatelskou) chybu s tvrzení o syfilis mezi Řeky. Co mě také mrzí, že nebyla úplně dotažena do konce úvodní myšlenka, že by se čtenář setkával v jednotlivých obdobích se stejnými lidmi v jaké si spirále návratů a opakování událostí. Kniha obsahuje náznak takové snahy, ale není to tak markantní jako bývalo třeba v seriálu Byl jednou jeden člověk.
Bylo to čtení zajímavé, poučné a hlavně velmi vtipné. Doporučuji každému, kdo má rád chytré vtipy se sexuálním podtextem. Těch je totiž kniha plná a mnohdy velmi trefně parafrázují hlavní myšlenky. Za mě to je za plný počet bodů. :-)
Skvělý nápad a dobře zpracovaný komiks. Nejvíc mě asi bavila etapa starověkého Řecka a Říma. :-D Jen škoda, že čím více se text přibližuje současnosti, tím více ztrácí na své síle a vtipu. Každopádně byla sranda knihu otevírat třeba v metru. .-)
Nejlepší na tom byl humor ve vybraných panelech/bublinách. Naopak edukativní složka mi přišla rozvleklá, hlavně v některých obdobích. Nicméně skvělý nápad a námět. :-) (Čteno v překladu Michaly Markové.)
Historicko-sociologická studie lidských dějin od chvíle, kdy se v člověku probudilo vědomí až po současnost a vizi budoucnosti , samozřejmě se zaměřením na sexuální chování, vnímání intimity, lásky, manželství, milenectví, úchylek a různých preferencí. Rigidita církve, mužská nadřazenost, vnímání tělesných potěšení coby hříchu - to všechno v různých obměnách po tisíce let a pak přijde pár desetiletí a všechno je jinak. Uvolnění vztahů, emancipace žen, práva sexuálních menšin. Vtipné, výstižné i poučné. Příjemně nakreslené. Četl jsem dlouho, ale s o to větším potěšením. :o)
Zábavná, decentní, poučná, plná zajímavostí. Ideální jako vtipný, a přesto vkusný dárek.
Tak já nevím, buď jsem úúúplně jediná nebo jedna z mála, ale mě knížka vůbec neoslovila. Přebal má nádherný, komiksové zpracování dějin sexuality mě taky oslovilo, věřila jsem, že to bude zábavné, dobře udělané a občas i poučné, ALE já se ani nebavila, ani se mi nelíbilo zpracování a ani jsem se nepobavila. Já určitě nebudu číst znovu, ale nemůžu vyloženě říct, že knížku k přečtení nedoporučuji, je to něco jiného, neotřelého, zkuste to.
Velmi vtipné, celkem poučné a zábavná kresba. Otázkou samozřejmě je, kolik je v celé knížce pravdy, ale pokud je tam alespoň polovina, tak je to velmi pozitivní. Trošku mi vadilo, a obešel bych se bez toho, že na každé dvojstránce byla opakována věta, že ženy nebyly dostatečně emancipované a rovnocenné mužům. Je mi jasné, že je potřeba to zmínit, ale bylo toho moc. Jinak určitě doporučím všem známým.
já se moc pobavila, vtípky mi sedly (mám obecně ráda humor od frantíků) a taky to bylo poučné, myslím, že tato kniha se povedla - jak námětem, tak zpracováním ;-)
takže.... konec blbostí!!! :-))
Kniha mě bavila a i pobavila. Dozvěděla jsem se docela zajímavé věci a tyto zajímavosti velmi dobře doplňují povedené ilustrace, které jsou vážně hezké a i vtipné. Takže se vesele vzdělávejte.
Přiznávám se, že jsem se dost nudila. Nebylo to vůbec sexy - ani forma, ani obsah. Dějepis lidských vztahů. Prokousávala jsem se jím jako tvrdým chlebem a stejně tak si na něm i pochutnala. Informace, které jsem měla získat, jsem již dávno měla z jiných, běžně dostupných zdrojů a ani hodně kostrbatý humor tento fakt nemohl zakrýt. Musela jsem se hodně nutit jej dočíst. Není to však žádný odpad, nakonec jsem jej zdolala!! Jupí!!
Naprosto úžasná kniha! Perličky o sexu podtržené vtipnými kresbami... Zajímavé, poučné a člověk se u toho i mile zasměje... Kdo rádi sex (:D) a chcete se o něm něco zajímavého dozvědět, rozhodně sáhněte po tomto BOŽÍM Sexkomiksu.
Ako názov naznačuje, v knihe sa "šuká" pekne bez zhasnutého svetla, a to skoro na každej strane. Nachádza sa tu viac penisov ako mali v zadku členovia Lunetic za celý život.
Explicitné obrázky by ale na toľko dobrých hodnotení nestačili. Okrem vynikajúcich ilustrácií sa stretneme aj s množstvom kvalitného humoru.
Je to dokonca náučné, obsahuje historické reálie a zaujímavosti. Od praveku sa pozvoľna dostanete až k futurizmu, kde sa miesto pravačky dobre osvedčia sex-roboty :)
Je to taká kronika sexu, podľa mňa vhodná aj pre staršie deti (ale to nech si rozhodne každý sám)
U mňa skvelé!
Tak tohle byla bomba! Neskutečně jsem se u čtení tohoto komiksu pobavila a poučila. Autoři se ničeho nebáli, obrázky jsou "vymakané" do detailů. Rozhodně doporučuji!
Tuto knížku jsme dostali jako dárek a nešlo se nesmát! Líbí se mi, že kniha je až brutálně upřímná a nesnaží se o nějaké tabu. Na jednu stranu jsem rád, že žijeme v moderní a "civilizované" době, na stranu druhou je škoda, že se nebavíme tak jako dříve :-D Jen ta budoucnost mě neoslovila, čekal bych něco víc hitech a sci - fi, ale budoucnost může být jakákoli. Svatý Augustýn válí!!!
Kniha, která NIC neskrývá (roztomilý dvojsmysl :-) ... Už z názvu jasně víte, co máte čekat. Je to komiks, je o sexu a pojímá to všechno hezky od pravěku až po fiktivní budoucnost. Možná by název mohl být ještě doplněný na: "Sexkomiks - první nejvtipnější komiksové dějiny sexuality" Tak by už název opravdu mluvil za vše :-) Pobavila jsem se, poučila jsem se, co víc si přát?
Zajímavá, vtipná, ale i vzhledem k tématu decentní. Dozvěděla jsem se par novych věci z historie na zajímavých souvislostech.
Kniha se mi moc líbila, měla jsem seminární práci na toto téma a hodně věcí jsem do ní z knihy použila.
Není to nijak vulgární, je to naučné, vtipné, hezké ilustrace.
Doporučuji.