Seznam hostů

Seznam hostů
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475562/bmid_seznam-hostu-FhR-475562.jpg 4 680 680

Nevěsta. Doprovod. Svědek. Organizátorka svatby. Družička. Mrtvola. Na ostrov u irského pobřeží se sjíždějí hosté, aby oslavili den, kdy dva lidé spojí své životy v jeden. Ženich: televizní hvězda na vzestupu, pohledný a okouzlující. Nevěsta: majitelka časopisu, inteligentní a ambiciózní. Hvězdná svatba jako ze žurnálu: šaty od návrháře, odlehlé místo, luxusní výslužka, speciální whisky. Občas tu sice vypadává signál a moře vypadá trochu neklidně, ale vše je naplánováno do sebemenšího detailu a poběží to jako na drátkách. Dokonalost je ale výsadou pánů, lidé jsou příliš lidští. Jen co bouchne šampaňské a rozpoutá se všeobecné veselí, s gratulacemi se začnou mísit staré křivdy a malicherná žárlivost. Ženichovi bývalí spolužáci se pustí do pijácké hry ze školních let. Družička si ne zcela náhodou poničí šaty. Nevěstin nejstarší přítel pronese až nevhodně láskyplný přípitek. A pak se objeví tělo. Kdo novomanželům nepřál štěstí? A co je snad ještě důležitější, proč?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta

The Guest List, 2020

Kikty
08.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Vahala jsem mezi 3-4 hvězdičkami, nakonec dávám 4, ale je to spis na 3,5. Upoutávka na knížku byla více než lákavá, jak se píše v samotném hodnocení, připomínalo to 10 malých černoušků, které já zbožňuji. Knížka se čte sama, má spád, krátké kapitoly, jasný děj. Nicméně to, na co celou dobu čekáte (tedy ta mrtvola slibovaná na obalu a atmosféra strachu), přijde až téměř na konci a najednou je za par stránek hotovo… Škoda. Ale jako oddechovka výborné.

Enehy
08.01.2022 3 z 5

Tak takhle se to dělá? Vezmu svůj první celkem úspěšný román, z opuštěné Skotské vysočiny děj přesunu na opuštěný irský ostrůvek, oslavu silvestra změním na svatbu, opět nechám jednoho z účastníků zemřít a vzápětí je můj druhý román vyhlášen na Goodreads nejlepším thrillerem roku 2020. Jako vážně? Vždyť tohle je 'Štvanice' v bledě modrém. Kdybych ji nečetla, dala bych hvězdy čtyři za zápletku a spád, takhle cítím akorát zklamání.

VeruFreckles
07.01.2022 5 z 5

Myslím, že jsem už přečetla dost detektivek/ thrillerů a tak se málokdy stane, že bych v rámci žánru našla něco neotřelého. Tohle mě ale bavilo. Čtivé, zábavné, napínavé až do konce. Díky za fajn odpočinkovou knihu!

alnahu
03.01.2022 3 z 5

Napínavý thriller zodlehlého ostrova ,kam jsou pozváni hosté na svatbu- přípravy jsou v plném proudu a tím začíná příběh ,kde každý z hostů může být vrahem.Napínavá atmosféra ,docela dobré počtení.

Deia
02.01.2022 3 z 5

Ako väčšina takýchto kníh, aj táto sa čítala veľmi dobre. Kapitoly sú krátke, striedajú sa uhly pohľadov, ostrov so starými náhrobkami a rašeliniskom má skvelú atmosféru... Ale tie postavy... tie mi vôbec nesadli. Prišlo mi, že skoro každá postava trpí nejakým komplexom menejcennosti (samozrejme okrem dokonalého ženícha) a každá z nich má nejaké temné tajomstvo. Tiež mnohé z nich (ženíchovi kamoši) sa správali strašne, vzhľadom k ich postaveniu mi to celé prišlo až také nereálne. Ako aj tie tajomstvá a odhalenia, niektoré sa mi zdali ako veľká zhoda náhod. Napriek tomu, že rozprávanie sme sledovali z uhla viacerých postáv, ani jednu som si neobľúbila. Tiež dej bol celkom rozťahaný, poriadne sa to rozbehne v podstate na posledných 50. stranách. Kto bude mŕtvolou nebolo až tak ťažké uhádnuť, vraha som už ale neuhádla. Kniha sa teda čítala síce dobre, ale predsa len som čakala viac.

ArwenAragorn
02.01.2022 5 z 5

81%
Dokonalé. Přesně, jak jsem plánovala. Lepší, než jsem plánovala. A ze všeho nejlepší je můj ženich - krásný, oslnivý - který na mě čeká u oltáře. Když se na něj dívám, když k němu kráčím, nedokážu uvěřit, že by byl jiný, než jakého ho znám.
Usmívám se.

Parádní detektivka! Moje první knížka v roce 2022. Bála jsem se, že mě nebude bavit, anotace mě moc nepřesvědčila. Opak je pravdou. Od knihy se vůbec nedá odtrhnout. Velice dobře se četla, má výborně vykreslené postavy, napínavou atmosféru a nečekaný závěr. Je vyprávěna z pohledu několika osob. Vražda na svatbě na odlehlém irském ostrově.
Určitě doporučuji!

wendulka321
01.01.2022 3 z 5

První letošní přečtená, nadšení se nekonalo, ale byla fajn.

Starmoon
30.12.2021 3 z 5

Nedávno som čítala krásny Smolenov román Cesta na západ, kde bola aj takáto myšlienka: „Pohľad na zlo zapaľuje v srdci človeka zlo“. Tak nejako som to intuitívne cítila i pri čítaní Zoznamu hostí. Hádam nie je v tomto románe postava, ktorá by nebola sebecká až cynická, a k tomu často aj vulgárna. Už len prehrýzť sa myšlienkovými a citovými pochodmi cca poltuctom takýchto rozprávačov bolo na mňa emočne silné sústo, a predsa som knihu pre jej pútavosť a svoju zvedavosť neodložila. Ktovie, možno som mala. Nápad a forma boli totiž zaujímavé (prakticky do konca čitateľ nevie, kto je vrah ani kto je obeť), kým sa však človek dopracuje k záveru, je to ako prejsť zamoreným územím. Občas som viac ako nad zápletkou rozmýšľala, či naozaj žijú ľudia, ktorí takto žijú, uvažujú a ubližujú, a bolo mi z toho/z nich úprimne smutno. Aj preto nesúhlasím s marketingovým hľadaním paralely s románom Agathy Christie. Po prvé (menej podstatné), Christieová bola génius, zatiaľ čo Foleyová v záverečnom poďakovaní sama priznáva, že bez pomoci dvoch redaktoriek by toto dielo nevymyslela a nenapísala. Po druhé (podstatnejšie), pri a po čítaní o Christieovej ostrove, na ktorom postupne neostal ani jeden, som sa necítila ako na nejakej vulgárnej hnusnej párty, z ktorej sa človek vracia s pocitom špiny. Možno by som to mohla vnímať kladne, akože Foleyová dokázala strhnúť a vytvoriť atmosféru, ktorá ma pohltila, ale skrátka by sa mi to nezdalo úprimne.

MarciPestova
30.12.2021 5 z 5

Za mě kniha byla super. Přečetla jsem jí za 2 dny a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Trochu strašidelné místo tomu dalo tu správnou atmosféru a vrah i mrtvola mě dost překvapili. Na obojí jsem tipovala někoho jiného. Rozhodně doporučuji!

Téra471
24.12.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, poutavě napsaná. Nešlo se od ní odtrhnout. Líbilo se mi téma svatby vs napínavá atmosféra.

MiskaMa
19.12.2021 5 z 5

Lucy Foley dokáže popsat charaktery postav, prostředí i atmosféru tak dobře, že mám pocit, jako bych na té svatbě byla mezi zúčastněnými taky.

Příběh vypráví na střídačku několik hlavních postav, každá má nějaké své tajemství z minulosti. Sympatické mi byly Hannah a Olivie, zbytek osazenstva ani nee. Knížka udržuje čtenáře v napětí, možná i díky tajemné a ponuré atmosféře ostrova. Konec byl překvapivý.

Knížka se mi líbila ještě o něco více než Štvanice, přesto mi ji něčím připomínala. *****

SimonaP
19.12.2021 4 z 5

Kniha se krásně četla, držela v napětí, co se komu vlastně stalo. Autorka opět nezklamala, Štvanice mě taky bavila.

Stejskat
15.12.2021 5 z 5

Mě se to líbilo:) poutavý příběh vyprávěný různýma očima hlavních postav... pěkně zpracované téma, drží čtenáře v napětí... no a ten konec! povedlo se... mohu doporučit! :-)

jeny-v
11.12.2021 5 z 5

"Inis an Amplóra - ostrov, o kterém všichni tvrdí, že je to prokleté mrtvé místo, které jako kdyby existovalo jen v minulosti." A právě sem se sjíždí účastníci svatby Jules Keeganové, úspěšné vydavatelky časopisu Update a Willa Slatera, hlavní postavy reality pořadů. Organizátorka Aoife s manželem Fredym se snaží, aby vše klapalo ke spokojenosti zúčastněných, mezi kterými jsou obojí rodiče, sestra nevěsty Olivie i dlouholetý kamarád Charlie s manželkou Hannah. Ze strany Willa se dostavili snad všichni spolužáci ze střední - Femi, Angus, Duncan, Peter a Johnno, který je také svědkem ženicha. Bohužel svatební veselí pokazí nejen počasí, ale i vzkaz, minulost, tajemství a .... mrtvola. Kniha se mi četla velice dobře, i když taková akce mě klidně může minout, kapitoly krátké, zajímavě vykreslené postavy i prostředí ostrova a nečekaný - prostě parádní závěr: oko za oko, zub za zub.

annastasia.j
08.12.2021 4 z 5

Seznam hostů je kniha o ženě jménem Jules a jejím snoubenci, kteří spolu s jejich přáteli a rodinou chtějí oslavit jejich lásku v podobě svatby. Oba jsou úspěšní, krásní, mladí lidé, okolo kterých se motá bulvár, proto si vyberou jako místo svatby opuštěný ostrov, kam nikdo z pevniny nedohlédne. Tím, jak jsou svatebčané na jednom ostrově a není možnost úniku, začínají spolu vést dialogy, začínají se chovat nevhodně, podezřele a pár hostů dokonce zjišťuje, jak i přesto, že jsou vlastně cizími lidmi, nemůže být jejich seznámení čistá náhoda, ale vyloženě osudové setkání a mají vlastně spolu mnohem víc společného, než by čekali.

Kniha je strukturovaná do opravdu krátkých kapitol, každou vypravuje jiná postava, což dělá knihu zajímavou a "vnímatelnou z mnoha úhlů pohledu". Navíc se do kapitol míchá i současnost v podobě krátkého popisu situace, tedy nalezení mrtvoly. Hrozně hezky se dá do knihy začíst, vše se začíná dít rychle, ale zároveň se nic moc neděje. V překladu: není to kniha, u které se budete prvních 50 stran nudit, zatáhne vás do děje hned na začátku, zároveň v sobě úplně neukrývá dynamiku a takové to vyvrcholení, kdy jenom s otevřenou pusou hltáte každou stranu. Postavy jsou moc hezky vykreslené, každá z nich je vlastnostmi jiná, každá vnímá svatbu jinak a i tohle přispívá k tomu, že je kniha opravdu zajímavá. Pokud tedy sháníte knihu, která je jiná než ostatní (jak dějem, tak strukturou) a chcete si ji zapamatovat ještě nějakou dobu po dočtení, tak tuhle rozhodně doporučuju, hezky se do ní dá začíst, bude vás bavit od začátku do konce a rozhodně vás nenechá chladnými

85098211
05.12.2021 5 z 5

Vynikající kniha, napínavá od začátku až do konce! Na ostrově, kde se má konat svatba, se setkávají různorodí lidé, situace eskaluje a dochází k vraždě. Kdo se ale stane její obětí, je dlouhou dobu zahaleno mlhou ;-). Autorka střídá vyprávění ze dne svatby a z doby těsně před ní. A také poměrně často mění osoby, proto občas není lehké se v ději zorientovat. Pokud jde o oněch čtrnáct zúčastněných, ženich Will, ani nevěsta Julia (které nikdo neřekne jinak než Jules) a také několik dalších nejsou nijak zvlášť sympatičtí - a čtenář si hodně dlouho nemůže být jistý, komu by měl fandit a komu ne. Já za sebe jsem si oblíbila Olivii, která vzbuzuje určité sympatie a ochranitelský instinkt. Té mně bylo opravdu líto, po všem, co zažila... Není ale jediná, kdo něco skrývá, protože každý z hostů má nějaké tajemství a všechna se postupně dostávají na světlo. No a úplný závěr knihy je jedna velká jízda! :-) Autorka totiž odhalí i to, co bylo do té doby nejasné a čtenáři připraví velké překvapení ;-). Dávám tedy s přehledem plný počet, knihu doporučuji a časem zkusím i nějakou další.

Kantynka
04.12.2021 4 z 5

chvíli mi trvalo než jsem se začetla a zorientovala se v postavách, ale jinak byla knížka skvělá. a ten konec byl jedno velký wow! moc doporučuji.

Lovana
30.11.2021 5 z 5

Na knížku jsem se velmi těšila, zaujala mě okamžitě, když jsem slyšela o čem má být... Předchozí knížku autorky mám doma, ale zatím jsem se k ní nedostala, tak jsem byla zvědavá, jak se mi bude líbit tato...
Ze začátku máme nastíněno, jak to bude vypadat na svatbě a pak se časem vracíme zpět a poté jsou kapitoly z dění před svatbou občas proloženy kapitolami z pozdější doby... Ze začátku autorka hodně dobře nastínila prostředí ostrova, kde se svatba odehrává... Vyprávění je podáno z pohledu různých osob a postupně se dozvídáme tajemství a životní příběhy těchto postav... Začátek je trošku pomalejší než se trochu více dozvíme o jednotlivých postavách, ale když se dostaneme v příběhu dále, tak pak už je to jedna velká jízda a já jsem hltala stránku za stránkou jen abych věděla, kdo je oběť a kdo je vrah... Oběť jsem odhadla, ale na vraha jsem nepřišla... Možná i proto, že nás autorka v jedné podstatné věci poněkud zmátla...
Každopádně knížka se mi hodně líbila a přesto, že by měla být o něco lepší než Štvanice, tak i do té se určitě někdy pustím, stejně jako do další knihy autorky, pokud u nás nějaká další vyjde...

Hodnocení 4,5*/5*

RoseDadas
27.11.2021 5 z 5

Seznam hostů mě bavil od začátku až do konce. Prostředí, postavy, vše bylo naprosto perfektní. Mnozí dílo přirovnávají k detektivkám Agathy Christie, nutno podotknout, že to dost dobře funguje jako marketingový tah, ale pravdivé je tvrzení pouze částečně, autorka má svůj vlastní specifický styl. Jednotlivá zrnka příběhu se přesypávají a čtenář až do posledního zrníčka neví jistě, jak vše dopadne. Děj není zaměřen na velkou akci, naopak se soustředí na psychologii postav, na zdánlivě banální věci, které jsou ve výsledku mnohem důležitější a jež nakonec krásně zapadnou do celku.

JitkaHambi
27.11.2021 4 z 5

Úžasné!Kniha mě vtáhla do děje hned od začátku.Skvěle popsaná atmosféra ostrova, jak kdybych tam byla s nimi.Do konce knihy nevíte kdo je oběť a co se vlastně stalo.
Líbilo se mi to ještě víc než Štvanice!
Mám novou oblíbenou autorku :-) Víc takovýchto knih prosím :-)