Polární stanice
Matthew Reilly
Shane Schofield série
1. díl >
Tým amerických vědců na opuštěné polární stanici v Antarktidě učinil úžasný objev. Našel "něco", co bylo nejméně sto milionů let pohřbeno ve vrstvě ledu. "Něco" je vyrobeno z kovu. Na místo je zaslán tým námořníků Spojených států, vedený tajemným důstojníkem Shane Schofieldem, aby vzácný objev zabezpečil pro svoji zem. Jednotka je dobře vycvičená, silná a neohrožená. Všichni muži by byli ochotni následovat svého vůdce až do pekla. Možná budou muset................. celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 2001 , AlpressOriginální název:
The Ice Station, 1998
První co jsem od autora četl a musím říci, že jsem to zhltnul na jeden zátah. Prostě tématika boje různých elitních jednotek (mimojiné), to je moje.
Polární stanice je svižná jízda od začátku do konce, takový akční film v proze. Některé scény jsou občas trochu přeexponované, ale narozdíl od dalších Reillyho knih, kde jsou přetažené do extrému až to člověka štve, jim to v této knize snadno odpustíte.
Tým amerických vědců na opuštěné polární stanici v Antarktidě učinil úžasný objev. Našel "něco", co bylo nejméně sto miliónů let pohřbeno ve vrstvě ledu. To "něco" je vyrobeno z kovu ...
Anonce na záložce knihy je trošku zavádějící. Ale vnímavý čtenář brzy pochopí, v čem je jádro pudla. Nakolik je Reillyho Souboj fantasy hororem, natolik je Polární stanice "reálná" a jen zpočátku se tváří jako science-fiction. Propojení reality s románovým příběhem nutí čtenáře přemýšlet o tom, co vše se mohlo odehrát pouze v autorově fantazii a které pasáže psal (mohl napsat) život sám.
Při objevu "záhadné kosmické lodi" drasticky zahyne část vědců. Volání o pomoc zachytí nejen Američané, ale také Francouzi a Angličané. Ve stejné chvíli, kdy se ve Washingtonu D. C. jedná o nové stvrzení dohody NATO, tisíce kilometrů odtud bojují elitní jednotky těchto států proti sobě ve snaze získat objev pro svou zemi.
Nevím, co Reillyho k tomu vede, ale tak jako v Souboji i v Polární stanici je jednou z hlavních hrdinek malá, dosti odolná holčička. Na můj vkus je zde příliš mnoho stříleček. I přesto má příběh spád a napětí. A pokud opravdu autor napíše slibované pokračování, s chutí si je přečtu.
Antarktida vojáci profesionální voják
Polární stanice mě moc neuchvátila, příliš mnoho akce na úkor zápletky... Od Reillyho jsem už četla lepší.