Tigria klietka
Dick Francis (p)
Sid Halley série
Dick Francis je predstaviteľom moderného anglického detektívneho románu. Naši čitatelia mali možnosť spoznať tohto známeho autora z niektorých českých a slovenských prekladov diel. Jeho príbehy sa zväčša odohrávajú vo svete dostihového športu, ale v každom diele sa otvárajú nové pohľady na túto oblasť. Dick Francis ako bývalý džokej i hlavný hrdina Tigrej klietky — súkromný detektív Sid Halley — je postava živá s autentickými črtami. Aj on je bývalý džokej, ktorý pre zranenie musel jazdenie zanechať a dal sa na profesiu súkromného detektíva. Román Whip Hand, ktorý v slovenčine vydávame pod názvom Tigria klietka, získal roku 1980 vo Veľkej Británii cenu za najlepší kriminálny román roka, Zlatú dýku, a roku 1981 v USA Cenu E. A. Poa.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1984 , SmenaOriginální název:
Whip hand, 1979
(SPOILER)
Kniha se mi líbila, a první kniha s detektivem Sid Halley a jsem zvědav na další knihy se Sidem.
Četlo se to rychlé a zajímavý konec . :(
Knížka se mi moc líbila. Byla plná napětí, akce i překvapení. Hlavně ten konec byl napínavý a já to hltala jako divá. Mohu to klidně doporučit. :)
Opět s otevřenými kartami téměř od začátku, podobně jako v Poslední šanci, i když tentokrát tam malé překvapení je (i když napopáté už si ho tak nějak pamatuju :-))
Hlavní postava bezva, jedna detektivka a v ní několik příběhéů k šetření, dokonce v jednom místě i hodně drsná situace, prostě detektivka se vším všudy - doporučuji
Kniha se mi líbila, tak jako všechny od Francise, které jsem doposud přečetla. Určitě doporučuji si přečíst.
Myslel jsem, že Dick je hop nebo trop. Velký spád a napětí nebo nuda. Tuto knihu, ale jako první bych zařadil do středu. Čte se dobře, jak jinak, napětí a drive za jedním cílem je méně. Je to celé zbytečně roztříštěné, málo související a tím ztrácí kniha spád a napětí. Nejzajímavější let balonem, ale jinak je to spíše vyčpělé. Ale určitě ne špatné. :) 7/10
Tentokrát musím jednu hvězdu ubrat. Jeví se mi to poněkud křečovité, jako by se do psaní autor musel nutit. Přesto doporučuji.
Sid Halley souběžně řeší dva náročné případy a vlastně v obou jde o totéž - zastrašit ho, přimět ho, aby se vzdal. Dostává se pod velký tlak, ale nakonec nad svými protivníky vyhraje.
Nesmírně poutavá kniha, díky hlavnímu hrdinovi si pravděpodobně přečtu i jeho předchozí díla :)
Myslím, že rozuzlení překvapí každého.
1991 | Smrt favorita |
2003 | Chladná zrada |
2008 | Oheň a bič |
1998 | Až za hrob |
2008 | Drahý čas |
Moc pěkná napínavá detektivka z dostihového prostředí :-)