Mapa z kostí
James Paul Czajkowski
Sigma Force série
Stal se nelidsky krutý zločin s hroznými následky, které jsou stejně nemyslitelné jako nevyhnutelné. Během bohoslužby v katedrále v německém Kolíně nad Rýnem rozpoutala skupina ozbrojených vetřelců přestrojených za mnichy běsnění plné krve a hrůzy, když zavraždila kněze i shromážděné věřící. Zabijáci si nepřišli pro zlato ani cenná umělecká díla, ale pro poklad nevyčíslitelné hodnoty: uchovávané kosti Tří králů, kteří se kdysi přišli poklonit novorozenému Spasiteli. Útočníci za sebou nechávají masakr a prchají s trofejí, v jejíž moci je přetvořit celý svět. Vatikán je vzhůru nohama a vyšetřováním je pověřena poručice Rachel Veronová od římských karabiniérů. Žádná obyčejná policejní organizace ale nemůže vyřešit bizarní krádež a krveprolití, k němuž došlo, a do hry je povolána Sigma Force – elitní tajné oddělení amerického ministerstva obrany – pod vedením Graysona Pierce. Pierce, který je v Sigmě nový, sestaví tým vědců a pracovníků Zvláštních sil, který má odhalit tajemství obestírající uloupené kosti. Společně se pak vydávají na klikatou pouť labyrintem vodítek a temných odhalení, která je přivedou k Sedmi divům světa a nakonec až na práh mystického a děsivého Dračího dvoru. Starobylé a tejné bratrstvo alchymistů a vrahů, mistrů Dračího dvoru, plánuje s pomocí posvátných relikvií změnit budoucnost lidstva tak ničivým způsobem, jaký si mohou přát jen ti nejšílenější fanatici – a nedopustí, aby cokoliv nebo kdokoliv křížil jejich úmysly. Pierce, Veronová a celý tým Sigmy je náhle stejně tak kořistí jako lovcem a všichni jsou nuceni využít veškerých svých dovedností, aby přežili a dostali se po stopě kostí až ke konečné konfrontaci mezi temnotou a světlem – na zapomenutém místě dějin, kde se věda a náboženství spojují, aby rozpoutaly hrůzy, jaké nikdo neviděl od samotného počátku času. Jako vynikající román, který spojuje mysticismus Šifry mistra Leonarda s napínavou akcí thrillerů Toma Clancyho, se Mapa z kostí Jamese Rollinse jistě stane moderní klasikou svého žánru a zařadí se mezi ta nejlepší dobrodružství, jaká kdy byla sepsána.... celý text
Literatura světová Thrillery Fantasy
Vydáno: 2014 , BB artOriginální název:
Map of Bones, 2005
Sice jsem nepochopila m-stav, ale příběh byl napínavý od začátku do konce. Hodně jsem se dozvěděla o křesťanství a vůbec jsem netušila, že tři králové možná ani nebyli jen tři. James Rollins prostě umí přesvědčit čtenáře, že je něco mezi nebem a zemí.
Painter byl povysen, ale tak tu mame noveho hrdinu, Greye. Otec Vigor je taky skvela postava, totalni plot twist je pak italska babicka (budete cumet). Skvela kniha!
Výborná četba. Jinak můj velice oblíbený spisovatel. Vřele doporučuji. Čtení spíše pro muže.
Podle mně jedna z nejzajímavějších autorových knih. Spojuje neotřelým způsobem nejnovější objevy související s kvantovým pojetím vesmíru se starými křesťanskými , řeckými a egyptskými legendami...Navíc fakta ze kterých kniha vychází mohou pro nás přinést mnohé překvapení....
Pravdou je , že kniha předpokládá relativně vyšší úroveň obecných znalostí a taky zvědavost čtenáře , jak věci kolem nás vlastně fungují.
Celá série je velmi povedená , ale tato kniha je pro mně tématicky nejzajímavější. Těším se na další setkání s autorem u jeho knih.
Pro mne ais zatím nejslabší kniha, kterou Rollins napsal. Rozhodně ovšem pořád dokonalá, napínavá a zajímavá. Hlavní dějová linie je skvěle propracovaná a promyšlená. U četby Mapy z kostí se čtenář rozhodně nudit nebude (až na pár chvil :D ). Kdo má rád napětí, historii a akci :) měl by si ji přečíst
Velmi příjemné čtení, tématem ve stylu D. Browna. Místy (pro mě) sice trochu zdlouhavé vysvětlováním zejména historicko-církevních souvislostí, případně vědeckých poznatků, nicméně se to dá vydržet a do příběhu to patří. Naopak postupné zjišťování, co jsou vlastně zač jednotlivé postavy, kdo s kým opravdu táhne a kdo koho "zaměstnává" bylo super. Celkově - rychlý spád, napětí, akce.
Kniha zajímavá od začátku až do konce, mimořádný spád, informace o historii i náboženství.
Při čtení této knihy musí být čtenář zvídavý, tolerantní a vděčný. Pak se mu bude líbit cestování po cizích krajích s informacemi nejen z dějin křesťanství a s mnoha napínavými situacemi. Velkoryse přehlédne různé dějové nesrovnalosti a jiné nepřesnosti, spolkne neuvěřitelné dějové zvraty a bohatě spokojený napíše tento komentář.
Můj první román od Rollinse a určitě ne poslední. Měla jsem obavy, že to bude plné náboženských a politických debat, jako knihy od Browna, ale je to směsice všeho a ani chvilku jsem se nenudila. Vše je krásně provázáno mýtickým příběhem a kontrast mezi moderní technologii a starověkou moudrostí mě opravdu bavil.
Tuto knihu jsem léta odkládala, přitom vůbec nechápu proč. Příběh je nabytý fakty, které se dají celkem lehce vstřebat, napětím a dobrodružstvím. Kniha mě maximálně bavila.
Tak dost dobrá kniha, akorát moc historických pasáží a pomalu aby byl člověk fyzik pokud chce všemu porozumět.
Místy už tam na mne bylo příliš mnoho teoreticko historických pasáží a ubíralo to na spádu děje. Jinak se to četlo dobře a bylo tam dost zajímavostí i akce.
Skvělý díl ze série Sigma Force. Kniha je doslova nadupaná akcí, čtenář nemá čas se nudit. Strašně by mě zajímalo, odkud Rollins bere svoji inspiraci.
Druhá kniha o Sigmě, tentokrát Rollins vypraví hrdiny pátrat do Itálie, tak trochu i příběhově ve stylu Dana Browna. Všechno příjemně odsýpá a jedná se o kvalitní knihu autora.
Moje nadšení z knihy se přelévalo od naprostého zaujetí k vlažnějším pocitům. Obecně mám dojem, že autor vynikajícím způsobem dokáže zachytit "akci". Jakmile se dostane k tomu, že má jen popisovat nějaký děj, nedej bože dojde mezi postavami jen na statický "chit-chat", kniha se stává dosti nezáživnou. Ale nadchly mě různé moderní vychytávky.
Mám rád historii, hlavně evropskou, takže toto téma mne oslovilo víc než předchozí kniha. Začínám Rollinsovi pomalu přicházet na chuť, líbí se mi, že se na každou knihu pečlivě připravuje a alespoň v teoretické rovině to celé může docela dobře fungovat a drži to pohromadě. Zmíněný svazek Tajemství katedrál si určitě časem přečtu. Kniha je napínavá doslova do poslední stránky, teším se na další díly, za mne plný počet.
Vynikající, napínavá kniha plná nezvyklých zvratů a rozuzlení.. Přiznám se, že plno věcí jsem stejně nepochopila (kovy v m-stavu, tekuté zlato, levitace apod.), ale na čtenářském zážitku mi to neubralo...
akční kniha, která nutí čtenáře sledovat děj, ale zároven přemýšlet o náboženství a historii, do toho jiskření mezi hrdiny. Pro mě ideální kombinace na čtení:-)
2008 | Amazonie |
2013 | Krvavé evangelium |
2006 | Mapa z kostí |
2007 | Černý řád |
2008 | Jidášův kmen |
Další úžasný příběh. Monka mi bylo líto, jak mu Roaul usekl kus ruky. A Seichan se mi líbí čím dál tím víc :D V něčem jsem měla pravdu, a v něčem jsem se mýlila. Ale jinak skvělé. Napínavé už od začátku, něco vím z hisorie. Prostě senzace a proto hodnotím velmi kladně :)