Síla vzdoru
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
< 3. díl
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká... Zaposlouchejte se do podmanivého hlasu Terezy Bebarové a nechte se vtáhnout do dobrodružství, ve kterém jde o všechno.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , Fragment (ČR)Originální název:
The Hunger Games: Mockingjay, 2010
Interpreti: Tereza Bebarová
Když jsem četla tuhle trilogii, byla jsem zvědavá, koho si Katniss vybere. Peetu nebo Hurikána? Nikdy jsem nefandila milostným trojúhelníkům a nechápala holky, co se nemůžou rozhodnout. Tady jsem Katniss ale rozuměla. A při čtení těchto knížek mi došlo, že o tohle tu vůbec nejde a nešlo. Že je to o něčem úplně jiném, o něčem mnohem hlubším. A asi v tom okamžiku se mi začaly po tvářích koulet slzy, za Prim, za Finnicka a další. A za své vlastní děti, aby tohle nikdy nemusely zažít. Na světě totiž existují vážně horší hry...
Hodně lidí tady píše, že se jim to nelíbilo... U mě je to přesně naopak... Líbilo se mi dost zvratů, úmrtí hlavních postav... :D Zní to divně... Akorát mě trochu zklamal ten "hepyend"... Ten epilog to moc "zkrásněl"... :D A navíc jsem asi celou dobu fandila Galeovi (Hurikánovi)... :D Ale jako celkově se mi to líbilo, jsem spokojená, kniha putuje do oblíbených...
Nelituji, že jsem si trilogii přečetla a oceňuji autorčin nápad. Přesto však považuji závěr za poněkud slabý, protože ve mě nezanechal emoce. Očekávala jsem, že závěr tak slavné knihy ve mě vyvolá silné pocity, které ve mě ještě chvíli zůstanou (tak tomu bylo např. u Harryho Poterra). Nic takového se nekoná.
První dva díly jsem hltala stránku za stránkou a naprosto si mě knihy získaly. Ale Síla vzdoru je tedy pro mě velkým zklamánim.
Závěrečný díl Hunger games je za mnou. Knížku jsem četla celkem rychle, i když možná ne tak, jako předchozí díly. Šlo to trochu pomaleji, občas jsem se ztrácela v paranoie jednotlivých postav a jejich teoriích. Děj docela předvídatelný, konec byl z části trochu nečekaný. Celkově se mi triologie líbila, psaní bylo očištěné o zbytečné popisy okolí, takové akční.
Třetí díl je dost velká deprese. Ani už nevím, jak jsem si představovala, jak povstání nakonec dopadne. Katniss je trochu jako terminátor, protože toho přežije tolik, že to snad ani není možné, ale je pravda, že je možné jí "spravit", díky kapitolským vymoženostem. Na druhou stranu se mi líbí, jak autorka vylíčila její psychické rozpoložení. A co se týče toho, koho si Katniss vybere, tak jsem si to tipla správně a souhlasím s tím. Jinak hodnotím celou sérii Hunger Games velice kladně. Četlo se to dobře, byl to dobrý nápad a autorka to měla propracované.
Abych pravdu řekla, celou knihu jsem přemýšlela nad koncem. Jak to dopadne? Koho si Katnnis vybere? Nakonec mohu s klidem prohlásit, že s koncem jsem spokojená. Až na několik mých oblíbenců, kteří zemřou.
Podle mě je celá série povedená a nelituji, že jsem si ji přečetla.
Už úplně jiné než první (nejlepší) kniha. Katniss jsem v půlce přestala tak úplně chápat. První kniha mě nutila přát si být součástí jejich světa, při druhé se objevily pochybnosti, a po třetí knize jsem ráda tam, kde jsem. Konec byl skvělý. Jakýmkoli způsobem to autorka mohla zkazit, ale naštěstí se jí povedlo nádherně vybruslit. Dokážu si představit celou trilogii i více rozepsanou, ale tohle bohatě stačí. Vystihuje vše důležité. Konečně kniha s reálným koncem. Třetí díl se ale mezi mé nejoblíbenější nedostane, ačkoli ta realističnost, emoce a probrečené hodiny u konce knihy stály za to.
Tak já nevim... První díl jsem hltala. Dlouho se mi nestalo, že bych četla do tří do rána. Druhej ještě ušel, ale už se opakovaly náměty a nějak to postrádalo štávu a Katniss, byla občas na facku. A třetí to završil. Tam by si zasloužila víc než facku - no, ono taky dostala víc než facku.
Síla vzdoru se mi nelíbila. Dojem z toho veškerý žádný a celé mi to přijde tak nějak odbyté. Nevím, myslím, že nejlepší by bylo zůstat u prvního dílu a nerozvádět to o další knihy. Ty celý dojem hodně zkazily. Když jsem dočítala první, myslela, že budu mít další nejoblíbenější knihu. Teď vím, že už ji víckrát neotevřu.
Poslední díl byl podle mého názoru nejslabší. Nebylo už tu tolik akce jako v předchozích dílech. První polovinu knihy se vlastně nic neděje a potom konečně zaútočí. Škoda, že zemřelo tolik postav. Takový konec jsem nečekala, ale jsem ráda, že se to nějak uzavřelo a dobro nakonec vyhrálo :)
Síla vzdoru je trochu slabší než předešlé dvě knihy. Děj tolik nepřekypuje napětím, čtenář vyčkává a vyčkává jak se vyvine a chybí i pořádná zápletka. Osudy hlavního tria čeká několik vážně nečekaných zvratů, občas jsem si rvala vlasy a nadávala co to ta Collinsová vymyslela :D Ale vážně, děj alespoň není předvídatelný (vyjma poslední kapitolské scény). A jako zakončení celé trilogie ucházející.
Nicméně CELÁ kniha stojí na 100% za přečtení už jen kvůli závěrečné stránce!! Musela jsem si závěr přečíst asi 5x a pokaždé mi učaroval.
Celá trilogie byla podle mě napsaná dobře. Kniha dokázala čtenáře dostat. Ano, konec byl trochu překvapující a až moc rychle dopsaný. Konec mě hlavně překvapil (trochu zklamal) tím, jak nakonec dopadla hlavní hrdinka (né s kým, ale jak). Pro mě to nic nemění na tom, že Hunger Games jsem si zamilovala, konec nekonec. Ani ta chybějící aréna mi tam moc nevadila - možná proto, že 3. díl navazoval víc plynule na 2. díl než 2. díl na 1.
Zklamání.
Sérii bych hodnotil takto. Běžec se vydává na trať. První třetinu (Hra o život) jasně vede nade všemi, nikdo mu nestačí. Druhou třetinu (Vražedná pomsta) mu dochází síly, ale drží stále stejný odstup se soupeři. Zbytek trati (Síla vzdoru) se k němu soupeři blíží, ale ze zbytku sil se mu podaří ve finiši doběhnout jako první.
Kniha byla nejhorší ze všech. Z Katniss se stala mladá dáma z kýčovitých staromódních románů, neví koho miluje atd. Přesto se mi velice líbí některé části, které dělají z této knihy výjimečnost.
Přečteno. O něco slabší než první a druhý díl, ale pořád se mi to líbilo a děj mě vtáhl k sobě. Myslím si, že je to opravdu výborné ukončení série.
Závěrečný díl série Hunger games! To by mělo být skvělé, že? Ano, skvělé to bylo, ale s několika věcmi jsem celkem nespokojená. Například konec knihy, který byl do jisté míry podle mých představ, ale autorka ho hrozně ufikla.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Knížku jsem právě dočetla a opravdu nevím co si o ní mám myslet. Myslela jsem si že už mě tolik nebude bavit jako předešlé dva díly ale líbila se mi skoro stejně, trojka se totiž liší a mě se knížka i přesto strašně líbila. Konec knížka nevím jestli se mám radovat nebo být spíš z toho trošku zklamaná :), ale spíš se přiřadím tak nějak doprostřed toho :D. Kdo tuhle sérii nečetl tak ať si ji přečte vážně stojí za to :).