Šílené výčitky
Liane Moriarty
Novinka od autorky Sedmilhářek a Manželova tajemství je konečně tu! Pedantská účetní Erika a bohémská violoncellistka Clementine toho mají společného jen málo, ale přesto jsou prakticky odjakživa nejlepší kamarádky. Jenže zatímco bezdětná Erika by pro Clementine strčila ruku do ohně, nábožně lpí na každém slovu své kamarádky a s oblibou jí radí, jak vychovávat dcery, Clementine se do téhle role nechala kdysi vmanévrovat svou soucitnou matkou a po většinu času jí ta její otravná obdivovatelka pořádně leze na nervy. A pak je jednoho krásného, slunečného dne pozve obě i s jejich manžely, Samem a Oliverem, Eričin soused na grilování. Co se na nějaké obyčejné garden party mohlo přihodit tak strašného, že teď všichni litují, že pozvání přijali? A hlavně – čí je to vina?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , Ikar (ČR)Originální název:
Truly Madly Guilty
I když už to byla moje třetí kniha od této autorky, tak jsem opět byla zvědavá, co se vlastně bude dít (nebo spíše stalo) a předem jsem to neuhodla. Ze začátku může být děj trochu moc spletitý a složitý, ale to se v průběhu knihy krásně rozuzlí a vše se vysvětlí.
Knihy od L. Moriarty vřele doporučuji.
Šílené výčitky mám tak maximálně z toho, že jsem po této knize sáhla. Knihu jsem četla s přestávkami téměř rok, nechtělo se mi k ní vracet. Nakonec jsem ji ale s velkým sebezapřením dočetla. Po prokousání prvními 150 stranami to vypadalo, že by to nakonec nemusela být taková tragédie a děj se trochu rozběhl, bohužel jen na chvíli a posledních 100 stran byla stejná nuda jako ty první. Nepodstatné věci byly popisovány zdlouhavě a nudně - kniha má 450 stran, ale 200 stran by bohatě stačilo. Už nikdy více!
Tahle knížka se táhla jako smrad. Liane Moriarty ztěžka vyjde ze svého mustru, její knížky jsou až na pár knížek všechny stejné, proto chápu, že ji mnozí čtenáři vidí jako sázku na jistotu, pokud si její styl oblíbí. Já autorku právě kvůli tomu rád nemám. Byť jsem přečetl skoro všechny její knihy, tahle mi z úplně všech připadala určitě nejhorší. Skoro 460 stránek o JEDNOM dni? Ano, ten den byl tragický a hutný, jasně, ale tohle všechno by se dalo upřímně shrnout do 100 stran. I její charakteristický smysl pro humor tu chyběl. Mám "Šílené výčitky", že jsem tuhle knížku četl, upřímně.
Vyčítám si, že jsem od knihy měla vysoká očekávání. Bylo to mé první dílo od Liane Moriarty a já jsem z něj nesmírně zklamaná. Ani jedna z postav mi nepřirostla k srdci, děj byl víceméně předvídatelný, některé kapitoly mě více než rozčilovaly. Nejspíš poprvé v životě jsem u knihy toho názoru, že by klidně pár desítek stránek mohlo chybět a vůbec nic by se nestalo. Vážně mě to mrzí, doufala jsem v jiný příběh.
Tuto autorku čtu ráda, ale tato kniha mi úplně nesedla. Hlavně mě šíleně rozčilovalo natahování toho, co se vlastně v osudný den stalo.
Nejslabší kniha od této autorky. Dočteno s velkým sebezapřením. A znovu se k ní rozhodně bavit nebudu.
Zdĺhavý začiatok, chvíľu mi trvalo, než som sa dostala do deja...páčilo sa mi to viac, ako som na základe hodnotení očakávala.
knížka se mi líbila, jen tak prvních sto stran je hrozně vleklých, ale celkový dojem z knížky je dobrý. nakonec vše do sebe pěkně zapadne.
Hmm.. Zatim jeji nejslabsi kniha.. Ze zacatku se to tvari o buhvi jake tajemstvi nejde.. Polovina knizky o nicem a pak prijde to 'tajemstvi" .. Slaby dej, slaba zapletka.. Az par poslednich kapitol to stalo za to, trochu emoci..
Opět a zase velmi čtivá kniha. Ze začátku jsem si myslela, že se stalo úplně něco jiného než se stalo :-) Moc se mi líbí autorčin styl, kdy až s poslední stránkou máte teprve skládanku poskládanou.
Knihy od téhle autorky se čtou samy. Za mě tedy výborný příběh, kde každý zmíněný detail má svůj význam. Od začátku jsem hltala každou stránku, abych se dozvěděla co se to k čertu stalo "toho" dne. A pak... se to stalo. Výborně napsané.
Zajímavý příběh, který se může stát v každé rodině.
Ale bohužel mě tato kniha bavila že všech autorcinych knih zatím nejméně
Miluju knihy Liane Moriarty, ale tohle ne - tohle mě neskutečně nudilo...přečetla jsem něco málo přes 100 stran a knihu odložila. Popisné pasáže, absolutně nedůležité popisování domácnosti - hledání boty? Tohle fakt ne, tohle bylo hodně špatné...
Ze začátku trochu slabší, ale pomalu se to rozjíždělo, a pak jsem jsem četla jedním dechem. Za mě super kniha.
Knih od této autorky jsem přečetla 5 a pokaždé si říkám, že tahle byla poslední. Nakonec se vždycky nechám zlákat a nelituji. Její knihy mají vždy dobrý příběh, který má hlavu a patu, ale co mě odrazuje, je zbytečné rozvádění děje a popisu podrobností. Většinou mě začnou bavit až kolem 50 - 80 stránky a při čtení po určité době začnu ty přebytečné věty přeskakovat. Kdyby měly o těch několik desítek zbytečných stránek méně, bylo by to teprve to pravé ořechové. Ale co naplat, každý má svůj styl psaní. Tak asi zase někdy příště, až mě zláká obal nebo nápaditý název její další knížky.
Mám ráda osobitý styl autorčina psaní. Její knihy jsou vždy čtivé a díky krátkým kapitolám se čtou svižně. Ke knížce jako takové nemám jedinou výtku, ale obsah nebyl až tak moc originální a šokující, aby si zasloužil lepší hodnocení. Za mě to jsou lepší tři hvězdičky.
Autorčin styl psaní mám ráda. Ale ze začátku mi kniha moc nepřirostla k srdci. Vytrvala jsem a zhruba v půlce mne to začalo i bavit. Dávám 5*, ale není to jeden z nejlepších románů Liane Moriarty.
nevěra přátelství děti pro ženy rodina grily, grilování psychologické příběhy mezilidské vztahy kamarádky violoncello
2014 | Manželovo tajemství |
2017 | Sedmilhářky |
2015 | Na co Alice zapomněla |
2017 | Šílené výčitky |
2016 | Tři přání |
Děj sice byl napínavý, ale ne nějak zajímavý. Tak jak jsem byla ze začátku nadšená ze to vypada na dobrou knihu,byla jsem zklamaná. Asi zatím nejslabší kniha od autorky.