Silmarillion
J. R. R. Tolkien , Christopher Tolkien
Pán prstenů série
Tolkienův Silmarillion popisuje První věk světa – jeho samozřejmou součástí je tedy vyprávění o vzniku Středozemě, o její mytologii, nejstarší historii a v neposlední řadě také o národech, jež ji obývaly v dobách předcházejících ději trilogie Pán prstenů. Název knihy je odvozen od jména tří vzácných klenotů, silmarilů, které zhotovil nejnadanější z elfů Fëanor. Úkolem těchto klenotů bylo uchovávat vzácné Světlo Dvou stromů blažené říše Valinoru. Všech silmarilů se však zmocnil Morgoth, první Temný pán, a v pevnosti Angband si jimi ozdobil svou železnou korunu. Fëanor a jeho druhové s ním vedli dlouhou válku, jejímž cílem bylo získat cenné klenoty zpět. Quenta Silmarillion (Historie silmarilů), ústřední část knihy odehrávající se v Prvním věku, je doplněna Ainulindalë (Hudbou Ainur), úvodním mýtem pojednávajícím o Stvoření světa v Hlubinách času, a Valaquentou (Zprávou o Valar), což je vyprávění o božských mocnostech Valar a Maiar a jejich temných protějšcích Sauronovi a Melkorovi. Součástí knihy jsou ještě další dva oddíly: Akallabeth (Pád Númenoru) a Vyprávění o Prstenech moci a Třetím věku – zde se děj ostává až k událostem, jimiž vrcholí trilogie Pán prstenů. Text Silmarillionu je beze zbytku dílem J. R. R. Tolkiena, vydání se však dočkal až po spisovatelově smrti. Největší zásluhu na jeho uveřejnění má autorův syn Christopher.... celý text
Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: 2008 , ArgoOriginální název:
The Silmarillion, 1977
Viem si predstaviť, že Silmarillion mnohí po pár stranách znechutene zatvoria a vrátia sa k nemu iba s veľkou dávkou sebazaprenia, alebo sa už nevrátia vôbec.
Ja som však z tých, pre ktorých sa čítanie Silmarillionu stalo úžasnou cestou do fantastického sveta, v ktorom moja predstavivosť a fantázia pracovali naplno. Tú správnu atmosféru príbehov dotvárajú ilustrácie Teda Nasmitha, kvôli ktorým som pri kúpe knižky dal prednosť českej pred slovenskou verziou. Priložená mapka Beleriandu pomáha zorientovať sa v priestore, kde sa dej odohráva a aj po tom, ako som si jeho oblasti osvojil som neraz pri čítaní sledoval na mape kde sa to čo práve čítam odohráva. Možno by som ešte uvítal i mapu Valinoru, ktorú som si aspoň našiel a vytlačil z internetu.
Nechcem spoilerovať, nebudem preto bližšie písať o jednotlivých príbehoch, no milovníci fantasy a duše romantické si bezpochyby prídu na svoje. Dozvedáme sa ako sa všetko to, čo vyvrcholilo v Pánovi prsteňov vlastne začalo. Od stvorenia sveta, až po pre mnohých dobre známy príbeh Bilba a Froda. Prežívame všetky tie dobré i zlé časy Stredozeme (ale i Valinoru), v ktorých je vždy vyzdvihnutý nejaký príbeh, ktorý mal pre ďalšie udalosti veľký význam. Práve týmito spolu častokrát súvisiacimi a na seba nadväzujúcimi drobnými príbehmi sa utvára osud a ďalšie smerovanie celej Stredozeme.
Odveký boj dobra so zlom, šťastné i tragické osudy hrdinov, láska, zrada, pýcha, závisť či veľké skutky a epické bitky. O tom všetkom je Silmarillion, ktorý si určite po krátkom čase prečítam znovu a vlastne sa pýtam sám seba, prečo som ho neprečítal už dávno :)
A pre tých, ktorí sa možno trošku obávajú, áno je tam mnoho mien, mnoho hrdinov a názvov, ale keď sa človek začíta tak sa v tom dokáže po čase zorientovať. Navyše priložená mapka Beleriandu, menný register na konci knihy a rodostromy postáv pomôžu veľmi rýchlo pripomenúť si to, čo sme možno po niekoľkých stranách zabudli.
Možno malá rada pri listovaní abecedného zoznamu mien nečítať informáciu o postave až do konca - dozviete sa tak nechcene ako postava umrela ešte skôr než sa k tomu dočítate :)
Jak to všechno vzniklo? Co bylo dál? Odkud byli? To jsou otázky po přečtení Hobita či trilogie Pána prstenů mnoha z nás. Tato kniha na mnoho odpoví a přidá mnoho dalšího.
Tolkien byl výjimečný spisovatel, který si na svém díle dal značně záležet, vymyslel opravdu krásný svět a do toho ještě vytvořil i umělý jazyk. Kniha se poutavě čte, pro někoho může však být komplikovaná, poněvadž obsahuje spoustu jmen, doporučuji tedy číst bystře.
Je obdivuhodné, kolik je za tím vším práce a jak moc měl autor vše promyšlené. Není to odpočinková četba, která vás strhne svým příběhem, lze to podle mě číst dvěma způsoby. Úplní nadšenci tolkienovského světa budou hltat každou větu, listovat v rejstříku a mapách. Já jsem knihu četla spíš jako zvídavý návštěvník a nasávala atmosféru, která je opravdu fascinující (zvlášť v první části knihy). Jako čtenářka severských ság jsem zvyklá jména filtrovat a soustředit se na hlavní niť a jádro příběhu (navíc rejstřík často odhalil i pozdější osud postavy).
Tak toto je opravdu velice složité. Odmyslíme-li několik mnoho jmen které se ani nedají zapamatovat pro rozlišení prvním písmenem a řeknete si Ok nějak to dočtu stačí, že vím kdo je Elf Trpaslík Člověk a tak dál. Dozvíte se, že Elf je možné říci několika způsoby které mají ještě pod druhy a ty se dají také více pojmenovat. Začátek je opravdu dobrý pak se začnete ztrácet v jménech poté v rasách a nakonec v ději i čase. Moc rád jsem si přečetl jak vznikly Elfové Trpaslíci a celá Arda to bylo zajímavé a krásné vysvětlení o původu těchto stvoření a celé země. Jednoduché a přitom geniální. Mám ale hodnotit i celé dílo tak nejen, že jsem v půlce knihy nevěděl co jsou ty Slimarilliony o kterých pořád někdo mluví já ani nevím kdo je vyrobil (myšleno rasa).Pohled z první osoby jako u ostatních knížek zde velice chybí. Po přečtení více jak půlky odloženo a pokus doposlouchat audio verzi dopadl hůře přibila my postava a musel jsem skončit . Ano kdybych pokaždé listoval k rodokmenům či do slovníku tak je vše v naprostém pořádku a pochopím o co jde. Ale tímto způsobem já opravdu nehodlám knihu číst a domnívám se, že nebudu sám.
Konečně doposloucháno. Zápasila jsme s knížkou tři měsíce, kdy přes verzi v kindlovi, papírovou knihu s nádhernými ilustracemi jsem od 1.11.2020 přešla na audio a knihu úspěšně doposlouchala. Chápu, že patří k jedněm z nejčastěji nedočtených knih, i já jsem ji málem odložila. Je to spíš velká fantasy Bible než čtivý román, hned tak se k ní asi nevrátím.
Mýty o stvoření Středozemě a příběhy ze Starých časů napsané ve stylu Tolkienovo oblíbených staroseverských ság. Takže není moc prostoru na obšírné vypravování, všechno se musí vlézt do relativně krátkých kapitol. I proto je čtení relativně náročné a teprve při druhém nebo třetím jsem si ho užil naplno. Když se ale prokoušete tou spoustou jmen a všechny místa zařadíte správně do mapy, dostane naprosto úžasný příběh ze světa, který pan Profesor stvořil do nejmenších detailů.
Jedním slovem VAU. Nádherná, dlouhá, popisná, nadnášející, těžko zkousnutelná, jedinečná....těmi a mnoho dalšími slovy by šla tato kniha popsat. Příběh byl pro mě velmi strhující a hltala jsem každý kousek. Jediná nevýhoda této knihy je, že čtení není odpočinek. Držet krok s jmény, jazykovými prvky a v neposlední řadě geografii je skoro nemožné. Ale stojí za to.
Těžce se mi hodnotí. Příběhy krásné, leč množství jmen a názvosloví, jazyk vyprávění nebylo pro mě to pravé a udržet pozornost na děj pro mě složité. A rozhodně potěší, pokud bude vše jednou zfilmované. Každopádně volby nelituji, bylo fajn se dozvědět z počátků Středozemě. Závěr knížky by byl za půl hvězdy navíc, leč udělit ji můžu jen textově 2,5*
Skvělé doplnění Tolkienova světa. Vše je tedy popsáno stručněji, ale kdo by rád podrobnější popis, jak je autorovým zvykem. Může nají některé příběhy v knize Nedokončené příběhy.
Kdo se zajímá alespoň trochu o Tolkienův svět, rozhodně je pak Silmarillion ta správná kniha, po které sáhnout. Jedná se totiž o zajímavé doplnění vašich vědomostí ohledně tohoto tématu, navíc vám čtení zpříjemní Nasmithovy pestrobarevné ilustrace, jež k příběhu bezpochyby skvěle sedí. DOPORUČUJI všem Tolkienovcům! Zaujímavé dodatky na konci (rodokmeny, rejstřík s drobnými popisky, atd...) určitě oceníte. =)
naprosto skvostný kus a jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl :) živoucí svět je na dosah ruky... za mě rozhodně asi nejlepší kniha mýtů a zrození:)
Nádherný vstup do světa Pána prstenů. Úvod knihy byl opravdu náročný mnoho jmen, docela jsem se ztrácela. Krásný příběh Beren a Lúthien nebo má oblíbená o Turínu Turambarovi :-) . Jde vidět, že tento příběh je hluboce promyšlen. Když budu tuto knihu číst 100x, pokaždé se dozvím něco nového. Nelze všechno vstřebat na poprvé. Opravdu famózní dílo pro všechny fanoušky Hobita a LOTRa. Bez tohoto "začátku" není dílo kompletní.
V tomto díle je vidět neskutečné množství tvůrčí práce pana Tolkiena a ohromující velkolepost jeho představivosti a literárního umu. Způsob, jakým tato a další knihy ucelují celý knižní vesmír Středozemě, je nevídaný a skvělý.
Všechna čest a velká poklona i respekt autorovi nejen za toto dílo. Této knize je zapotřebí poskytnout důvěru a prostor přes pár prvních desítek stran, kde dochází k důležitému seznámení čtenářů se vznikem všeho co později formulovalo příběh nejen Středozemě.
Avšak též to nese své obtíže ve formě orientace v ději, postavách i místech na druhou stranu, je zde k dispozici rejstřík i mapa, takže naopak zapálený čtenář si ze čtení této knihy může udělat své dobrodružství zkoumáním a zařazením každé pro něj podstatné události. Je to výběr a rozhodnutí každého čtenáře. Děj knihy je znovu jedinečný a neopakovatelný, základ fantasy, který již v srdcích čtenářů zůstane. Představivost během četby nabírá na obrátkách a ne jednou bych rád na daném místě byl i žil. Neboť kouzlo knihy a vyprávění na Vás působí kolikrát jako magnet.
Některé pasáže příběhu příjemně a pravdivě sedí i na dobu v které žijeme, několikrát bych řekl sám za sebe, že je v textu čitelně poukázáno, jak snadné je ovlivnění některých srdcí nejen elfů, ale i lidí. A že znovu závisí na rozhodnutí daného jedince zdali si bude vážit rad a toho co má, či si do svého srdce nechá vložit semínko strachu a pýchy.
Misky vah se však vždy nakonec vrátí do rovnováhy.
Jsem vděčný, že toto dílo spatřilo světlo a bylo převedeno do knižní podoby. Vřele doporučuji k ucelení příběhu před počátkem putování.
Jako vždy krásný jazyk, ale kniha mě nezaujala. Tenhle soubor útržků z dějin Tolkienova světa se čte dost špatně. Je to zdlouhavé, popisné a nezáživné. Chápu ale, že skalní fanoušky kniha potěší.
Wow. Wow wow wow. To byl tedy kus práce. Opravdu hluboké díky Christopherovi Tolkienovi, že tyto skvosty uspořádal a nenechal je zapadnout do prachu dějin. První část knihy o stvoření světa mi dala trochu zabrat a celkově děj knihy je opravdu propletencem dějin a mýtů. pro někoho tak může být jeho četba až přehnaně složitá. Já jí ale doporučuji, protože jde o silný stavební kámen celé mytologie a rozhodně stojí za to vytrvat, pokud Vás místy něco láká knihu odložit. Klenot ve sbírce o Středozemi.
Uznávám, že je úžasné, jak komplexní svět JRRT stvořil. Ale on nebo nakladatel moc dobře věděli, že tohle nemá u lidí šanci. Je to hlavně pro totální fanoušky LOTRa. Pokud něco, líbil se mi možná začátek. Vlastně ještě před Silmarily. Z těch věcí, co vyšly po smrti JRRT mě bavil jenom Pád Gondolinu.