Silo

Silo
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520506/bmid_silo-l2g-520506.jpg 4 2073 2073

Silo série

1. díl >

Pod zemí, zamořenou jedy, se v obřím silu ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. A zemřít… Po letech křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech se vzedme vlna odporu. Má naději na úspěch? A chtějí obyvatelé sila vůbec znát pravdu? Silo vyšlo ve 40 zemích a 20 jazycích a odstartovalo sérii, na niž navázaly další dva díly, Turnus a Prach.... celý text

Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)

The Wool, 2011

petgona
23.11.2017 5 z 5

Citala som to kratko po Metre 2033 a toto bola lepsia volba. Viac akcie, viac napatia, menej rozoberania politiky filozofie. Celkovo menej uvah a rozjimania nad nesmrtelnostou chrusta. Skoda len, ze som nenatrafila v kniznici na pokracovanie, lebo sa mi zda ze by to malo byt. Lebo velmi rada by som sa dozvedela, ako to s tymi silami vlastne je. A hlavne mala som cely cas neodbytny pocit, ze povrch mozno nakoniec ani nebude tak strasne toxicky....

Paulika
23.11.2017 2 z 5

Pribeh plny klise, otrepanych frazi, plytkosti a nelogicnosti. Kniha postrada veskerou originalitu. I kdyz nejsem fanousek sci-fi, tak plno "ideji" jsem uz nekde jinde videl/slysel/cetl. Pusobi to jako takovy Eintopf vykradenych napadu; ted me napada: Fallout, Hungry games, Sexmise,... Novela je ciste epicka, zadna hlubsi myslenka nebo odkaz ala A.C.Clarke, I. Asimov nebo S.Lem. Proste takova sci-fi rodokapsa trochu levne okorenena uryvky ze Shakespeara. Prvni polovina mi pripadala totalne nudna az v druhe casti se to trochu rozjelo, ale temer vse bylo predvidatelne. Jednoznacne cernobile, ti hodni z mechanickeho useku, ti zly z IT (ano jsem take ITak ;-)) Jedine, co me snad u knihy drzelo az dokonce byla zvedavost, proc v tech zpropadenych silech nemaji vytahy a vsechno tahaji po schodech.

poiu
22.11.2017 3 z 5

Četlo se mi to skvěle, příběh Juliette mě bavil...... :-) Mám trochu problém s nedomyšleností některých věcí (např. podzemní pěstování prasat, sprchy a splachování vodou --- v budoucnosti, kdy lidstvo žije v podzemních krytech, bych vodu chápala jako nejvzácnější ze všech vymožeností, byla by na příděl atp., dále
---------- spolier------------ mi vadilo, že pár lidí se jen tak vydá po schodech nahoru "dělat revoluci" a místo toho, aby se něco pokusili změnit mírovou cestou = diskuzí = rovnou přijdou na řadu zbraně...... Kde se tam ty zbraně vůbec vzaly? Lidé z mechanického si je NAJEDNOU - JEN TAK vyrobili? Bez plánů, bez zkušeností....???? ) , taky jsem trochu čekala, že svět za zdí není tak toxický, jak se na první pohled zdálo....

No, nicméně ať nekecám o blbostech -- četlo se to výborně a stojí to za přečtení.... Těším se na další díly...

Kapi41
18.11.2017 5 z 5

Nebudu se zdržovat dlouhým komentářem, prostě to bylo super!
A teď rychle pro druhý díl...

Karcoolka2210
05.11.2017 4 z 5

Myslím, že celkom slušný začiatok trilógie. Dočítala som to s množstvom nezodpovedaných otázok, na ktoré čakám odpovede v nasledujúcich častiach. Celkovo ako nápad ďalšej z mnohých kníh na tému "koniec sveta ako ho poznáme" bolo Wool veľmi zaujímavé. Veľké plus je tiež fakt, že hlavé postavy nemajú sladkých -násť, ale už majú niečo za sebou ;) AJ

NightGepard
02.11.2017 4 z 5

Prvních cca 100 stran mi trvalo,než jsem se vůbec do knihy začetl a zvykl si na styl autora. Kniha je určitě zajímavá a napínavá. Ale třeba např. na čtivost Marťana nemá.
Nejvíce mě bavilo silo 17 a následné rozmotávání střípků z minulosti v silu 18 skrz postavu Lucase.
Uvidíme, jak se vybarví druhý a třetí díl.

Kiszoun
02.11.2017 5 z 5

Ke knihám jsem se dostal náhodou, protože jsem přečetl všechno od Glukhovskeho a na znovučtení Zeměplochy jsem neměl moc chuť a nebudu kecat, knížka trčela v knihkupectví ve slevě, tak jsem to riskl :-)
Co se mi dostalo mě mile překvapilo. Krásně "barevný" svět, ve kterém poslední lidé přežívají apokalypsu v podzemním Silu (skoro jako ve filmu Sexmise), jakožto semena budoucí civilizace. Zavedený systém je ovládán loutkami a jakákoliv rebélie, či jen zatracená myšlenka na to, co se nachází za dveřmi přechodové komory, končí vyhoštěním do zamořeného venku, kde dotyčný očistí objektivy kamer a zemře... Škoda jen, že když se dá pár hlav dohromady, tak se systémy hroutí a že je hlavní hrdinka tvrdohlavá jak mezek, tak se bortí nejen systémy ale i betonová monstra zapuštěná v několikakilometrové hloubce v zemi.

smolicka
02.11.2017 5 z 5

Vždycky jsem ke knihám s nálepkou "Bestseller" trochu skeptická, zvláště po světovém úspěchu Fifty shades of Grey (kterou jsem se zapřísáhla nikdy nečíst, ani nekoukat na film)...Proto jsem přečtení i téhle knihy odkládala a musím uznat, že moje skepse byla zbytečná. Kniha se mi moc líbila, myslím, že autor nastínil rozhodně ne nemožnou budoucnost lidstva, což je hodně k zamyšlení. Příběh je dle mého názoru pěkně propracovaný a napínavý, ale jak už někdo poukazoval, někdy je nesmrtelnost hlavních hrdinů až do očí bijící. I přesto se ale teď těším, až se začtu do druhého dílu, který mi poodhalí ještě více o světě, ve kterém jsou lidé odsouzení žít pod povrchem. Nevím, jestli je námět originální nebo ne, tolik sci-fi knih jsem zatím nepřečetla, ale rozhodně zajímavě nastiňuje chování lidí, pokud jsou někde uzavřeni dlouhou dobu, takový trochu sociální experiment ;)

Illyria88
27.10.2017 3 z 5

Podle anotace knihy, jsem se na to moc těšila. Jenže jsem asi byla moc namlsaná Metrem 2033 a tak jsem od knížky očekávala trochu něco jiného. Prvních sto stran jsem louskala docela stěží. Pak se to trošku rozjelo a ke konci už jsem nějaké kapitoly přeskakovala, což mě docela mrzí. Teď mám rozečtený Turnus, tak uvidíme.

tesi89
27.10.2017 5 z 5

Moc často knihy nehodnotím, ale tuhle nejde neohodnotit. Do knihy se mi nejprve nedařilo začíst (moc jsem nechápala souvislosti a o co vůbec jde), ale jakmile jsem tuto chvilku překonala, nemohla jsem se již od knihy odtrhnout. Poutavý příběh (za mě i velmi dobrý námět), děj je plynulý a v téměř každé kapitole je uchovaná důležitá informace a po každé kapitole je potřeba rovnou číst další. Za mě teda jednoznačně pět hvězd. Doporučuji!

babsi66
25.10.2017 3 z 5

Podle nadšených recenzí a ohlasů jsem čekala, že to bude větší pecka. Nejsem fanda sci-fi, takže v rámci žánru nemohu srovnávat, ale nepřišlo mi to originální ani námětem ani zpracováním.

LPG
24.10.2017 3 z 5

Ale jo. Dobrý. Takže za 3.

JosefW
17.10.2017 4 z 5

Už je to delší čas, kdy jsem objevil Silo. Zpočátku mne příběh nezaujal a prakticky po celou první třetinu se mi hlavou proháněla otázka, proč je tato kniha tak dobře hodnocena. Něco mi však říkalo, že bude stát za to pokračovat dál. Zhruba ve třetině pak najednou nastal zvrat, začal jsem se vyložené těšit na další kapitolu a kniha mne začala bavit.
Už teď vím, že tuhle trilogii musím přečíst celou, jelikož odpovědí bylo zajím málo a nezodpovězených otázek je ještě stále mnoho. :-)

sixi
17.10.2017 4 z 5

Pútavé. Málokedy sa mi stáva, že ma kniha takto dejovo prekvapí. Viac písať nebudem bolo by to škodlivé pre tých, ktorý túto knihu ešte len budú čítať. ;)

Claudius
14.10.2017 4 z 5

Neotřelé, zajímavé, poutavé téma. Jsem velmi zvědavý na další díly a opravdu doufám, že v nich bude ještě více zvratů, a že se objeví konečně nějaký pořádný cliffhanger, jaký je pro tento žánr typický. Juliette nemůžete jinak než vřele fandit, smrti postav dost bolí, padouchy nesnášíte, vše jak má být. Nejlepší je ale silo jako takové - ten systém, jak funguje stabilní a soběstačná společnost nahnaná do obří podzemní věže, je geniálně vymyšlený a právě objevování tohoto systému a zákonů života v silu mi přišlo na celé knize to zdaleka nejlepší.

Richisa
14.10.2017 4 z 5

Nebýt čtenářské výzvy o knihu bych jistě ani nezavadila, stejně jako o většinu sci-fi.

Nicméně kniha je velmi čtivě napsaná. Hledala jsem každou volnou chvíli, abych v knize našla odpovědi na otázky, které mě při čtení napadaly.

Trošku mi vadila nesmrtelnost některých hrdinů - u románů běžné. Spousta událostí byla zcela neočekávaná, u jiných jsem nechápala, proč by to takto někdo měl chtít - při nejmenším by se asi ztratilo napětí

Veronika33
26.09.2017 4 z 5

Kniha ma neskutočne bavila, bola pútavá. Konečne zaujímavé a originálne postapo. Systém sila bol dobre vymyslený, možno by som prijala trošku podrobnejšie rozobratie jednotlivých pracovných skupín, keďže sa však vrhám na ďalšie dva diely, možno sa toho dočkám tam. Odporúčam!!!

Ajrad1981
15.09.2017 4 z 5

Nemá cenu pokládat si otázku, jestli kdy vůbec mohlo někoho byť jen napadnout něco tak zvráceného jako zničit svět a ponechat jen pár vyvolených. Natož jestli by se vůbec mohl pokusit takovou šílenost realizovat. Nedávná historie dokázala, že to možné je, oboje, takže přemýšlet nad těmito JESTLI je zbytečné, odpověď známe. A o to děsivěji ten příběh působí.
Do knihy jsem se nemohla začíst, ale jakmile se mi ozřejmila situace, vztahy, souvislosti, jelo to jak po másle. Občas se to zadrhlo, některé situace mi přišly vygradované až nesmyslně, poslední dobou mě to spíš rozčiluje, než baví, ale celkově paráda.
Na některé otázky, které mě při čtení napadaly – například jestli je vzduch venku fakt otrávený, nebo jestli je to výmysl těch nahoře – jsem dostala odpovědi, ale spousta dalších zůstala nezodpovězená. A co se mi opravdu, ale opravdu nelíbí, je to, že si prostě MUSÍM přečíst další díl! :-D

tygřík2
14.09.2017 5 z 5

Že se budu na stará kolena honit po schodech nahoru a dolů jako blázen a ještě se mi to bude líbit, toho jsem se nenadála.
(Hlavně číst tenhle díl jako první, protože jinak si zkazíte ten správný dojem.)

vlcka
03.09.2017 5 z 5

Skvělé čtení! Nenudila jsem se ani chvíli, Silo dokázalo vypnout vnější svět a doslova pohltit všemi svými patry, klaustrofobií, náladou i touhou dozvědět se "proč" a "jak". Je pravda, že v jisté fázi mi začalo vadit, co všechno nezničitelná super hrdinka Juliette dokáže přežít a občas jsem marně hledala logiku. Atmosféru, spád ani napětí to však zničit nedokázalo. Mnoho logických nedostatků vyřeší druhý díl, takže ani tady příběh nezůstal nic (nebo alespoň skoro nic) dlužen. A třetí právě, velmi zvědavá, začínám...