Silo
Hugh Howey
V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkal s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem. Filmovou verzi se chystá natočit Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor).... celý text
Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: 2014 , Knižní klubOriginální název:
The Wool, 2011
Silo mě opravdu hodně bavilo. Hned, jak se příběh rozjel, už mě nepustil. Když bych měl Silo srovnat třeba s Metrem 2033, za sebe si dovolím tvrdit, že Silo je lepší. Chování postav a atmosféra celého příběhu je taková surovější, lidštější a uvěřitelnější, a to byl asi největší důvod, proč mě to tak chytlo.
Silo mě vtáhlo tak rychle, že jsem nestíhal spát :) Autor píše velice čtivě a srozumitelně. Celý příběh se nijak nevleče, bez hluchých míst u kterých bych se nudil. Hlavní hrdinku jsem si zamiloval ihned a každou peripetii prožíval, zadržoval dech, jen abych jí pomohl. Autor se nebál pohřbívat hrdiny jak na běžícím pásu, ale ani to pro mě osobně není problém. Jelikož se jedná o trilogii, některé informace a střípky zápletky jsou rozvržené do více knih. Mohu jen doporučit.
Moc se mi do Sila nechtělo. Nejsem fanouškem sci-fi a tak se mu trochu vyhýbám. Úžasná obálka mě přemluvila k přečtení tohoto skvělého příběhu a já jsem opravdu ráda.
Silo, podzemní svět. Svět, jehož obyvatelé žijí a pracují podle svého zaměření a barvy svých lacláčů. Svět, jehož obyvatelé jsou pečlivě hlídáni, kontrolováni a důsledně trestáni. Svět, jehož viditelný nejvyšší stupínek na žebříčku hierarchie se krčí při zemi pod neviditelnými a utajovanými stupni.
Příběh mě zajímal bez ohledu na to, kterou postavu zrovna doprovázel. Protože jsem každou z nich doprovázela s ním. Ať už její funkce, barva oděvu nebo myšlenka byla jakákoliv, nenudila jsem se.
Příběh je velmi dobře vyprávěný. Každému jsem byla v patách a jeho pocity jako by se na mě přenášely. Dusila jsem se zkaženým vzduchem, mrzla v ledové vodě, svíral mě strach, nebo jsem cítila uklidňující úlevu.
Nemůžu se dočkat, až si přečtu další díly. A doufám, že se mi podaří vyhrabat pár "poukázek", protože tuhle sérii musím mít.
Překvapivě dobré sci-fi, které mě hodně pohltilo. Škoda jen, že kniha není uzavřená, ale jak jsem zjistil až po dočtení, má další díly. Asi se do nich budu muset pustit.
Chování a popis postav, jejich sociální interakce a řešení situací bylo hodně uvěřitelné.
Celá hlavní zápletka by se dala zasadit i do libovolného reálného prostoru a kniha by byla zajímavá i tak - vytažení mladé Julliet do vysoké funkce z nejnižších pater (doslova), kde pak zůstane osamocená, její čestnost a nakonec boj o přežití po ohrožení vládnoucích struktur.
Promyšleně zpracovaný životní prostor a opět jeho přesvědčivý a uvěřitelný popis dává knize ještě rozměr navíc.
Velmi čtivá plnokrevná postapo sci-fi s velmi chytrým záměrem servírovat tu nejhlavnější zápletku přes další díly celé trilogie. Jsem u prvních kapitol druhé knihy Turnus a musím uznat, že se autorovi díky knize první, tedy Silu, podařilo dostat mě do nevídané touhy poznat oč jde a co se doopravdy přihodilo – třeba díky tomu pochopím a uvedu si do spojitostí mnoho „neodhaleného“ právě z dílu prvního. A ať už je obsah o čemkoliv, tento „prequelový“ trik nemusí fungovat úplně vždy, zde to zabírá úplně naplno!
Pravidelné střídání scén každou kapitolu krásně trénovalo paměť i představivost, a k tomu hodně nápadité, jak se autor snažil vesměs každou z kapitol končit menším nebo větším mind-blowingem pro dané úseky – to logicky budilo touhu pokračovat v četbě, i když to reálný svět nechtěl dovolit. :-)
Moc mě bavilo jak Howey velmi efektivně ale přitom lidsky zachází s popisem postav, ať už šlo o průběh fyzický nebo mentální – stručně řečeno sviští stránka po stránce, a to i na začátku než se objeví hlavní hrdinka Julliet.
Ta je obecně jako postava uvěřitelná a dobře představitelná, ale malinko hůř jsem trávil, čím vším musela projít. Všechno to dobrodružství mi někdy přišlo na jednu hrdinku, byť byla hrdinkou hlavní, prostě už trochu moc. Lehce to sráží na reálnosti ale díky všemu výše popsanému i tak plný počet. Jak jsem zmínil už si užívám druhý díl…
Mé první seznámení s postapokalyptickým sci-fi. Zpočátku byl děj napínavý, ale až příliš předvídatelný.....jenže se ukázalo, že nic není tak, jak jsem myslela. A pak přišlo trochu hluché místo. Putování starostky a zástupce šerifa po točitých schodech dolů..to bylo nekonečné a i hovory mezi nimi. Vlastně, jako kdybych šla s nimi a trvalo mi to stejně tak dlouho. Jsem ale ráda, že jsem v četbě vytrvala. Poslední třetina knihy měla pro mě zase to napětí, jako bylo na začátku a užila jsem si to. Závěr je nechán lehce otevřený a to mám ráda u knih. Silo mě nalákalo už jen svým krásným obalem. Spokojenost.
Ač tento žánr čtu minimálně a rozhodně ho nevyhledávám, tak tato kniha se mi líbila natolik, že se nebudu bránit ani pokračování. Místy bych to tedy zkrátila, protože to na mě bylo trochu zdlouhavé, ale nápad dobrý, bylo to tak správně dávkováno, že mě to nutilo dočíst za každou cenu.
Přečetla jsem na doporučení muže a protože se mi kniha hodila do čtenářské výzvy. Pocitově trochu dlouhá, protože se hodně zaobírá myšlenkovými pochody postav, ale velmi čtivá, napínavá a nápad hodně zajímavý, takže se těším, jak si autor poradil s dalšími díly.
Váhal jsem mezi 3 a 4 *, nakonec jsem dal 3, motiv jako takový je bezvadný, autor zavádí do zcela nově pojatého světa, nicméně z mého pohledu by knize prospělo, kdyby byla o něco kratší a místy o něco akčnější, občas jsem se do čtení musel nutit. Dalším dílům ale šanci určitě dám.
no za mě wauuuuu….. netušila jsem, že by mě mohl tento styl bavit a opravdu jsem hltala každou stránku.....těším se na pokračování :-)
Silo je silné a hluboké. Amen
Celkový dojem o jednu hvězdu poničila nezničitelnost hlavní hrdinky.
Asi nejlepší post-apo co jsem četl. Celá kniha mě neskutečně chytla a těšil jsem se na každou volnou chvilku, kdy si budu moci číst. Vynikající, promyšlený a uvěřitelný příběh. Skvěle napsané hlavní postavy. Julles jsem si prostě zamiloval. Knihu mohu všem doporučit a já se jdu rovnou pustit do druhého dílu.
Zkraje velké zklamání, musela jsem se tentokrát hodně nutit abych četbu nevzdala, a to se přitom jedná o jeden z mých nejoblíbenějších žánrů. Nechápala jsem ty nadšené ohlasy a vysoké hodnocení, zbytečně zdlouhavé místy hodně nudné. A pak se zjevila Juliette a od ROZUZLENÍ se příběh velmi dramaticky rozjel a až do konce neztratil napětí. Bavilo mě střídání kapitol sledujících jednotlivé, od sebe odříznuté skupinky, občas byl návrat k nim velmi překvapivý. Takže konečné hodnocení: opravdu skvělá postapo kterou si docela dobře umím představit natočenou. Jen za těch prvních 200 stran hvězdičku strhávám. V první den četby bych nevěřila že se na konci budu těšit na další dva díly!
Hodně zajímavý začátek, kdy sotva jsem se stihl chytit a zorientovat tak přišel zlom. Až postupně jsem začal chápat souvislosti. Líbí se mi právě to dávkování děje a postupné odhalování "pravdy". Místy jsem byl k ději přikován a chtěl vědět, jak to sakra dopadne :-) Styl je čtivý, čistý, neuvědomuji si, že bych někde narazil na hluchá nebo slabší místa. Vše do sebe krásně zapadalo. V knize bylo hodně náznaků toho, co musí uzavřený systém zvládat a generovat, byť bych uvítal větší popis celkového fungování sila. Rozhodně velice pěkná kniha a milovníkům žánru doporučuji. Teď už mám v ruce druhý díl a těším se, co se dozvím nového.
Silo mě neskutečně pohltilo, pohltilo tak, jako dlouho nic jiného. Napětí a pátrání po odpovědích je skvěle dávkováno a nutí to číst dál a dál, přinejmenším do poloviny je děj i řádně nepředvídatelný. Ani občasné rozvláčnější tempo a ponoření se do úvah postav mi nevadilo, naopak to místy dodávalo snad až existenciální rozměr. Příjemná klaustrofobie.
Jako dalsim se kterymi jsem se o knize bavil, i mne prisla kniha v mnoha pasazich nastavovana a i kdyz uz clovek tusil co se stane, musel si jeste par stranek pockat. Je na tom proste poznat, ze to puvodne byla povidka. To ale vyrazne nesrazi muj dojem. Neobtezovaly me zadne prilis velke chyby, mezery, nelogicnosti v deji a po celou dobu se dobre pracovalo s napetim. Jen ten zavrecny happy se semlel tak rychle, ze vlastne nevim jestli me potesiil nebo ne
antiutopie, dystopie, kakotopie boj o přežití americká literatura budoucnost podzemí nanotechnologie sci-fi zfilmováno – TV seriál vládní sledování občanů (surveillance) postapokalyptická sci-fi
2014 | Silo |
2015 | Turnus |
2016 | Prach |
2020 | Písek |
2023 | Přes písek |
Prostě skvělé. V poslední době mám raději knihy o přírodě atd., proto jsem k Silu přistupovala s obavami. Ale čtivý styl autora (a asi určitě práce překladatele) se mi moc líbil. Samotný příběh mě pohltil a uchvátil. Několikrát jsem šla spát fakt pozdě, nedalo se odtrhnout. Vlastně nemám, co vytknout. Výborné od začátku do konce.