Silo
Hugh Howey
V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkal s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem. Filmovou verzi se chystá natočit Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor).... celý text
Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: 2014 , Knižní klubOriginální název:
The Wool, 2011
Rozvláčné a místy až nudné, Silo ničím nevybočuje z řasy průměrných sci-fi. Postavy nejsou ani příliš zajímavé, ani sympatické, to samé by se dalo říci o samotném příběhu.
Jediné v čem kniha vyniká jsou sáhodlouhé popisy samotného sila, kde se zřejmě sám autor jimi natolik ukájel, až se nechal unést a pozapomněl, že jen zajímavé prostředí nedělá z knihy automaticky výbornou záležitost.
Příliš okoukané čtení, které je navíc podáno průměrným vypravěčským stylem. Autor nám naservíroval jen poměrně mdlé sci-fi, které čerpá z mnohem úspěšnějších dystopických děl, což by mi ani tak nevadilo, pokud by k tomu sám přispěl něčím novým/neotřelým, nebo pokud by alespoň odvedl výbornou řemeslnou práci, což se nestalo.
Zajímavý a netradiční příběh, který pomohl autorovi prorazit. Některé pasáže se čtou opravdu výborně, skoro jako kdybyste byli zavření v Silu také...
Úžasný nápad. Příběh mne už od začátku knihy totálně pohltil. Před autorovým citem pro detail smekám. Těším se, až si přečtu i ostatní díly. :-)
Dávam 4* za unikátny nápad.
Dielo ma bavilo, sem tam nejaká nezáživná či vleklá pasáž, inak skvelé opisy a dej. Množstvo momentov, ktoré som nepredpokladal a šokovali ma až ma striaslo. Vidím zaujímavú súvislosť s Metrom 2035 (psychológia vlády nad ľuďmi), čo je tiež poučné - paralela so súčasným stavom.
Záver tvorí veľký priestor pre pokračovanie, ktoré dúfam bude.
Nenávidím, když mě děj navnadí, ukáže mi skvělý potenciál a úžasnou myšlenku a pak je 3/4 knihy táhlý a povětšině nudný :-(
Bohužel, pro mne zklamání. Kniha se parádně rozjede. Je to ponuré, tajemné a to já rád. Jenže pak se celý hezký příběh (cca po první třetině) změní v urputnou bitku. A ta trvá skoro až do konce. Má to jeden velký háček... Lidé, kteří spolu po generace obývají silo a žijí téměř v harmonii se najednou začnou rubat hlava nehlava. A já k tomu postrádám trochu pádnější důvod, než ten jaký je v příběhu. Autor se se zbytkem knihy moc nepáral, zřejmě měl pocit, že to za každou cenu musí být akční jízda, což bohužel velmi uškodilo celé atmosféře. Za mě škoda, a bestseller tedy určitě ne... Do dalších dílů nejdu.
Ze začátku se to rozjíždí pozvolna, ale přesto jsem se od knihy těžko odpoutávala a čekala jsem, že to nabere spád. A taky že nabralo, napětí, zápletky i nějaká rozuzlení přicházejí a čte se to velmi dobře. Určitě jsem zvědavá na další díly.
Kniha se mi moc libila.Zajimave pojeti sveta po jaderne katastrofe. Velmi poutave cteni a tesim se, ze si prectu dalsi dva dily, proc Zeme takto skoncila.......
Skvělá sci-fi, která chytne od začátku až do konce. Už se těším, až se vrhnu na pokračování.
Priemerná dystópia, ktorá nenaštve ani nenadchne. Zanecháva hromadu nezodpovedaných otázok a to tak po stránke technického riešenia (prečo napríklad v sile nie je výťah?) ako aj po stránke motivačnej. Napríklad aj otázka z anotácie, prečo ľudia vykázaní mimo sila a odsúdení na istú smrť vyčistia kamery, zostala nezodpovedaná. Respektíve, jej zodpovedanie je krajne neuveriteľné. Otvorených zostáva aj priveľa ďalších vecí. Čítavé pasáže sa striedajú s menej čítavými. Rovnako vyvážená je aj ohľadom klišé a prekvapivých zvratov. Sila atmosféry aj sympatie k postavám sa pohybujú v škále šedého priemeru.
Tak po nedávném přečtení trilogie Metra to měla tato Sci-fi trochu těžší. Se začtením jsem problém neměl, ale souhlasím zde s některými čtenáři, že místy je kniha nudná, ale zase, nemůže tam být furt nějaká akce, některé pasáže by se dali dotáhnout asi lépe, některé byly ukončené moc rychle. Každopádně myšlenka knihy o způsobu přežívání lidstva, společenských poměrech, politice a vizi či myšlence, je dobrá. Poslední třetina knihy mě bavila nejvíce. Zkusím tedy další díly a uvidím. S odřenýma ušima hodnotím za čtyři hvězdy, protože celkově jsem se u knihy celkem bavil a závěr byl celkem napínavý.
Začátek knížky super - překvapivý až šokující. Další stránky byly dost nudné, bez života, bez zajímavější příběhové linky. Na tak rozsáhlou knihu, která se řadila mezi bestsellery bych očekávala něco víc. Mnohem víc!
Dost nudný. Styl psaní taky nic moc a absolutně postrádám atmosféru, nějakej obsáhlejší popis života v silu... Nic, jen to hlavní "dobrodružství"!
2015: No, já teda nevím. Po všech (nejen) místních recenzích jsem měl dojem, že se do čtenářského popředí konečně dostalo i nějaké kvalitní SF, které se konečně netočí kolem teenagerů, ale...
Po přečtení první části jsem zjistil, že mě to prostě naprosto nebaví. Hodlám se k tomu ještě vrátit, protože ta ústřední myšlenka byla docela zajímavá, ale za sebe říkám, že takhle sterilní vypravěčský styl jsem neviděl už velmi, velmi dlouho.
Zatím nehodnotím.
2020: Dal jsem tomu druhou šanci a tentokrát jsem se dostal asi do půlky:
První část jsem si pamatoval, takže se žádný šok nekonal.
Druhá byla hořkosladké putování Silem nahoru a dolů, což sice fungovalo jako poznávací cesta, ale jelikož jsou dva cestovatelé tak akorát celou dobu smutní z kdečeho, bylo to místy už docela otravné. Postavy, se kterými se setkávají, jsou čisté šablony - rázná drsňačka ze spodních pater je samozřejmě správňačka až na půdu, zatímco její oponent někde odprostřed je podlý, úlisný a nepříjemný hajzlík.
Třetí díl popisuje, jak drsňačka zcela ignoruje dva akutní případy přímo pod svým nosem a místo toho zvolna, pomalu a metodicky rozkrývá jinou záhadu... jejíž rozuzlení známe po přečtení první části. Taky se ukazuje, že podlý, úlisný a nepříjemný hajzlík, o kterém si naprosto všichni myslí, že je padouch... je opravdu padouch. Ach jo.
Odložil jsem to s pocitem absolutní nudy. Knih, které mě otrávily natolik, že jsem je ani nedočetl, je natolik málo, že si i tahle zasluhuje speciální hodnocení.
Na trilogii jsem se moc těšila, až mi ji manžel koupí a ve finále se přiznám, že z prvního dílu jsem tak trochu zklamaná. Slyšela jsem samou chválu a toto téma mám moc ráda, ale ze začátku jsem se nemohla vůbec začíst. Za mě to v podstatě bylo třičtvrtě knihy nuda a potom jako by se autor snažil to zachránit a ke konci nešetřil překvapeními. - nejdřív se nedělo de-facto nic a potom se najednou dělo úplně všechno. Trochu mě to otrávilo a s takovým tématem je to škoda.
Kdo trpí klaustrofobií, tak to raději nečtěte :-)
Jinak je to napínavé čtení, ale budete nuceni číst další díly. Tento vám moc otázek na konci nezodpoví. Čtu už druhý díl. Tam už je spousta věci vysvětlena. Hlavě to, co donutilo lidi žít v silech.
antiutopie, dystopie, kakotopie boj o přežití americká literatura budoucnost podzemí nanotechnologie sci-fi zfilmováno – TV seriál vládní sledování občanů (surveillance) postapokalyptická sci-fi
2014 | Silo |
2015 | Turnus |
2016 | Prach |
2020 | Písek |
2023 | Přes písek |
Po prvních 50-ti stránkách jsem knihu odložil s tím, že mě nebaví.....stále mě něco nahlodávalo a po měsíci jsem se ke knize vrátil. Nic lepšího jsem nemohl udělat! následovala skvělá jízda až do konce, dobře propracované, čtivé nastupuji na Turnus :)