Skvrna
Gillian Flynn
Mistrovská hororová povídka od světové bestselleristky Gillian Flynnové je poctou klasickým duchařským historkám a dalším důkazem autorčina všestranného spisovatelského talentu (získala za ni prestižní Edgar Award). Důkazem, který si nelze nechat ujít. Neškodné podvůdky, snaha přežívat, drobné lži, a taky jeden věštecký salon se speciálními službami v zadní části. To je svět mladé ženy, na kterou se jednoho upršeného jarního dne obrátí Susan Burkeová, které straší v domě. Jenže ten starý viktoriánský dům skrývá víc tajemství než jednu krvavou šmouhu na stěně a pochybné duchy, které vyžene trocha šalvěje a mořské soli. Dost možná tady půjde někomu i o život… Skvrnu (v originále Grownup, původním názvem What Do You Do?) napsala Flynnová pro soubor Rogues (Darebáci), který z povídek vícera autorů sestavil George R. R. Martin. Toto je její první samostatné vydání.... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
The Grownup, 2014
Tímto domem tepe smrtící historka. V něm nenajde se žádný anděl ani svatá socha. Ze stěn prýští rudá žeň, inferno krve, vzrůstající chlad, vzrušující pach morbidity. Račte dál. S princeznou temnoty přes nevyzpytatelný práh bizarních nálad, stíny zanícených, rodinných komnat.
Povídka mi špatná nepřišla, konec byl zvlášní, ale to je prostě Flynnová. Za mě příjemné čtení na půl hodinky, když se potřebujete odreagovat :).
Povídka mne nenadchla. Viděla bych to spíše na elektronickou formu a ne aby to vyšlo knižně, obzvlášť v takovéto ceně.
Nudila jsem se, nebyla ani hororová. Mé představy se velmi lišily.
Za moji osobu - obrovské zklamání. Velký reklamní boom v knihkupectví - nakonec jsem ráda, že jsem si ji nekoupila, ale jen půjčila v knihovně. Rozhodně nedoporučuji!
Velmi zajímavá povídka, pro mě první setkání s Gillian Flynn. Autorka začala docela netradičně příběhem sexuální pracovnice, pokračovala falešnou kartářkou a nakonec z toho byl nervy drásající thriller. Na konci si s ními Gillian zahrála a ukázala, že umí čtenáři pěkně pomotat hlavu tak, že vůbec neví, co, jak a proč. Mě to skvěle navnadilo a jdu se pustit do nějakých dalších jejích knížek.
Tak nevím. Stavíme atmosféru, dobré, někam směřujeme, nevíme kam, najednou "Jedeme na výlet!" Oukej, možná lepší, než představit si tu krásku v nesnázích v kulisách gotického hororu a říkat jí přitom AnčaDlaňovka :)
Na jedno od autorky nadále marně čekám: Kdy přijde nějaká sympatická, nebo aspoň snesitelná postava...
No podle mě to není mistrovská hororová povídka, jak říká anotace. Neni to ani horor. Ale na 20 minut do vany to byla fajn knížka.
No tak tohle se vážně nepovedlo. Od autorky Zmizelé jsem čekala přece jen něco víc. Ze začátku se to rozjíždělo slušně, námět dobrý, ale ten konec....to je jako co? Přijde mi to, že autorka sama nevěděla co dál, tak to splácala páté přes deváté a radši ukončila. Pro mě obrovské zklamání a o to horší, že jsem si to dobrovolně koupila :-(
Ještě ze má kniha tak málo stran, jinak bych jí ani nedočetla. Prvky hororu kniha absolutně postrádala, děj nic moc a konec byl hodně chaotický, zě jsem se v něm ztrácela. Tuto knihu si znovu určitě nepřečtu.
Jak to jen říct? Ze začátku jsem myslela, že to hodně rychle zavřu, protože mi to asi způsobilo trauma (nebo já nevím co). Měla to být hororová povídka a já se ptám na jediné: Kde přesně to byl horor? Možná tak ten začátek a drobná porce duchařiny.
Ještě že jsem si Skvrnu nekoupila a jen si ji vypůjčila z knihovny, něco takového bych ve své domácí knihovně asi nestrpěla.
A co se týče celého zmatku při rozuzlování... to bylo tak chaotické, že jsem se málem ztratila v tom, co se vlastně stalo a co ještě ne.
Bylo to krátké, takže jsem se na závěr dostala rychle. Číst se to dalo, ale valný dojem to na mě neudělalo. Od světového bestselleru bych čekala víc.
Jedním slovem - divné.
Opravdu?vůbec nechápu...ale přečíst se to dalo,ještě že jsem to dostala darem nikdy bych si to nekoupila...
Hororová povídka? Někdo asi musel prohodit obal od opravdové hororové povídky a dát ho této. Jinak si to co jsem přečetla nedokážu vysvětlit. Ještě že to má tak málo stránek. Vyhozené peníze a ztráta času. Jedna hvězdička za to, že se od půlky začlo dít něco zajímavého.
G. Flynn nesklamala ani v žánri poviedky, túto autorku mám veľmi rada a krátky príbeh mal všetko, čo hororová poviedka má mať - napätie, spád a trochu duchárčiny.
Malinkatý,svižný příběh. Pěkně se to četlo,jen ve finále,kdy jsem knihu dočetl a zaklapl jsem si uvědomil,že v ní vlatsně nic převratného nebylo. Žádnou extra porci strachu ani mrazení mi nedala,každopádně jako minipříběh obstojné;)
Moje druha sance teto autorce ... a posledni. Divny zacatek, divny konec, prostredek mel potencial, ale jako cele nic moc.