Když před lety dcera přinesla ze školy slabikář, tak jsem se málem osypala z jeho nesystematičnosti, skákání od kozy k vozu - co do obsahu i náročnosti, překlepů (nebo chyb?) a tu a tam vykradeného úryvku právě z tohoto slabikáře. Dala jsem jí ke čtení tento a narozdíl od většiny třídy se pak nemusela druhou polovinu abecedy učit ve druhé třídě!
Z tohoto slabikáře by se naučil číst i Tarzan, což dokazuje syn, který se pomocí něj spontánně naučil číst dva roky před první třídou.
A pro mne je tam to spiklenecké mrknutí, když jsem se kdysi dozvěděla, že symbolem Darwinismu je kreslená ryba s nohama. Ó ano, taky se vám hned vybaví onen kapřík s lidskými chodidly? :-))
"Pepíček jí kaši s čokoládou. Tento les zapálil nezodpovědný člověk." a jiné nesmrtelné hlášky:-)))
Nesnášel jsem čtení nahlas před celou třídou, ve čtení jsem byl spíš průměrný a nepozorný (na druhý pytel druhá záplata, fakt?). Delší statě tak ve mě zanechaly nepříliš jásavé vzpomínky, ale chytil jsem se u Fandy a jeho fazolek, to mě zajímalo. A dech jsem následně neztratil ani u Malin na pustém ostrově, a po ní se pustil rovnou do těžké váhy - Lovců mamutů...
Bez mírně znepokojivého mámina mletí masa a mílovo nesmyslného lepení bůhvíčeho bych se nikdy nedostal k úžasné říši fantazie a myšlenek, za což patří slabikáři dík...
Hned v úvodu knihy mám 14 pochval za vzorné čtení.Kniha stará jako metuzálem. Aneb bláznem do čtení už od 1. třídy :-)))))
Geniální pomůcka, která nejspíš v "prvňáčkovském" období nebyla zrovna moje nejoblíbenější, zato teď na ní vzpomínám s nostalgií a vděkem. Umím číst a čtu hodně a ráda a to je v dnešní době plné "dis" téměř zázrak..
Ač se to na první přečtení nemusí zdát, tak má tato kniha velice silný spád. Začíná zlehka, ale čím více se dostáváte do děje, tím hutnější a obsáhlejší je její sdělení. Zápletka s matkou, která mele maso, dodnes rezonuje v mnohých z nás. Formativní význam výjevu kdy Fanouš telefonuje Mirkovi nemá ve světové literatuře obdoby. A nesmíme opomenout, že geniální slohové obraty doplňují sugestivní ilustrace a celkově tak podtrhují dopad jaký má dodnes tato kniha na vnímání symboliky českého jazyka. Nebojím se napsat, že Slabikář ABC je nejvýznamějším sémiotickým dílem v českých dějinách. A tak i já jásám jako Pepa, když zvolá "Mámo! Jula jela sama!".
1. ročník základní školy slabikáře
1970 | Slabikář |
1981 | Slabikář |
1959 | Pohádky a povídky pro malé čtenáře |
1986 | Malý čtenář |
1982 | Náš svět |
Jedna z mých prvních knížek (i když rodiče říkají, že prý jsem četl už v 5 letech).
To přece nejde nepřidat, ať je čtenářský deník kompletní :-)