Karibské tajomstvo
Agatha Christie
Slečna Marplová série
Slečna Marplová verná svojim zásadám nezaháľa ani počas dovolenky v exotickom Karibiku. Aj keď pátra zväčša na vlastnú päsť, v cudzom prostredí ťažšie nájde zasväteného spojenca. Smrť mladej slúžky a vražda mladej ženy trpiacej psychickými poruchami sú však priveľkou výzvou pre jej ctižiadosť
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2004 , Slovenský spisovateľOriginální název:
A Caribbean Mystery, 1964
Milé malé knižné dobrodružstvo s príjemnou slečnou Marplovou a inými menej príjemnými návštevníkmi istého hotela v Karibiku, okorenené jemným, priam delikátnym humorom (možno dešifrovateľným len pre nás, ktorý zbožňujeme Agátu :D). Obávam sa však, že nie som jediná, kto už má po X autorkiných knihách vycvičené malé sivé mozgové bunky natoľko, že vraha odhalí skôr ako Jane...
Slečna Marplová vyrazila do Karibiku a byla to jízda! Výborná detektivka, která se četla opravdu sama. Potěšilo i propojení s dalším případem slečny Marplové - Nemesis. Rozhodně doporučuji, za mne jasných 5 hvězdiček. ;-)
(SPOILER) Moc hezká kniha. Vzhledem k tomu, že mám už něco ( spíš více) od mé oblíbené autorky načteno, tak jsem vraha odhalila už někdy před polovinou knihy, motiv drog se objevuje v několika dalších dílech ( a v podstatě stejně - nadrogování budoucí - rádoby - oběti ). Nejvíce se mi líbily rozhovory sl.Marplové s panem Rafielem, ty byly přímo skvostné, pan Rafiel je postava, na kterou se nezapomíná. O to víc mě těší, že se objevuje i v knize Nemesis (kterou právě čtu a která mi kupodivu zatím unikala), která je jakýmsi lehkým pokračováním této knihy. Už teď vím, že se do Karibiku zas někdy vrátím :-) .
Mám rád Karibik, i když jsem tam zatím ještě nikdy nebyl. A detektivka je to výborná, moc dobře se četla.
Ten konec byl na mě příliš rychlý, ale jinak výborné... Autorka nepotřebuje psát sáhodlouhé romány, i na pár stranách zvládné vymyslet výbornou zápletku i rozpracovat psychologii a profily různých postav.
(SPOILER)
Od Agathy Christie jsem už dlouho nic nečetla, a proto jsem zase po jedné Jane Marplové sáhla. Případy, které vyšetřuje slečna Marplová, mám ostatně nejraději.
Prostředím a atmosférou mi tento příběh připomínal Zlo pod sluncem. Autorka čtenáře celou dobu udržuje v napětí a navádí k tomu, aby chvilku podezříval jednu postavu, později zase jinou.
Jediné, co mě možná trochu zklamalo, bylo nakonec vcelku jednoduché rozuzlení. Na to nejsem u Agathy Christie zvyklá.
Odjakživa jsem měla ráda příběhy se slečnou Marplovou. Vyzařuje z nich obrovská životní moudrost. Mohu je číst a poslouchat stále dokola. Tentokrát Jane Marplová opouští svou rodnou vísku a prožívá dovolenou ve slunném Karibiku. Samozřejmě je svědkem vraždy, jedné vraždě zabrání a vraha odhalí - opět díky svým životním zkušenostem a znalosti lidských povah. Hned jsem se podívala i na film, který se docela povedl.
Detektivka byla skvělá, od začátku až do konce, ke konci se dalo napětí krájet.
Tentokrát jsem z několika tipovaných strefila vraha, ale favoritem nebyl. O to větší překvapení to bylo.
Moc hezky se četla.
Slečna Marplová, stejně jako komisař Maigret nebo jeho nástupce komisař Dupin, se o dovolené nudí, protože není zoufale do čeho píchnout. Naštěstí jsou vrazi všude doma, a ti už vědí do koho co a jak zapíchnout, koho otrávit nebo ho nechat sejít ze světa nějakým jiným nezáviděníhodným způsobem. Vedro k zalknutí, slunce pere, ale slečna Marplová je jako ohař a svého lotra/lotryni dostane spolehlivě!
Moc pěkně zašmodrchaná vraždička od mé oblíbené ACh, v hlavní roli s Jane Marplovou. Ostrůvek s omezeným počtem podezřelých a vražd pěkně přibývá, dokud se Jane nespojí se stařičkým a mrzoutským milionářem odkázaným na kolečkové křeslo a za jeho vydatné pomoci nepřijde všemu na kloub.
Je jedno, kde jste, všude jsou si lidé podobní a někdy jsou i vraždy jako přes kopírák. Ještě že jsou na světě všímavé dámy.
Ta slečna Marplová je ale fikaná! Člověk by řekl zvědavá seniorka, která si při pletení ráda zdrbne, sem tam trochu intrikuje a občas fušuje do řemesla orgánům činným v trestním řízení...
Ale ona je to přitom neuvěřitelná osoba, která si v ničem nezadá se svým belgickým kolegou Herculem! Její logické myšlení a všímavost v případu, který se tentokrát výjimečně odehrává v Karibiku, jsou brilantní. Skvěle vypointovaný příběh, jeden z nejlepších geniální ACh, kterému uděluji pět hvězdiček. A doporučuji.
Výborná detektivka. Agatha Christie prostě nezklame. V sychravém podzimním počasí mě navíc přenesla do tepla a krásného prostředí Karibiku. Skvělé.
Další vynikající případ s milou slečnou Marplovou, který se odehrává v krásném prostředí Karibiku. Čte se dobře a já mám paní Agathu a její knihy moc ráda.
detektivní a krimi romány Karibik
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Chtěl jsem si přečíst nějakou knihu od klasičky detektivních románů, náhodně jsem v knihovně vybral z desítky jejích knih právě Karibské tajemství.
Jsem člověk, který nemůže v televizi vystát Jessicu Fletcherovou ani Colomba. Tato kniha, respektive paní Marpleová, mi je až neuvěřitelně připomínala. Proto jsem ji dočetl jen silou vůle a k autorce se již vracet nebudu.