Ohlásená vražda

Ohlásená vražda
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150200/bmid_ohlasena-vrazda-150200.jpg 5 597 597

Slečna Marplová série

Pokojnú hladinu života vidieckeho mestečka rozvíri inzerát, ktorý oznamuje, že v dome slečny Blackockovej príde k vražde. Z navonok nevinného žartíka sa nakoniec vykľuje hrôzostrašná skutočnosť. Svedkov smrti mladého muža je viac ako dosť, vo vzduchu však visí otázka. Bola to vražda, alebo nešťastná náhoda? Aj inšpektor Craddock je bezradný. Mozaiku záhadného prípadu môže zložiť iba slečna Marplová so svojím skvelým postrehom. Musí sa však poponáhľať, lebo vrah bez milosti odstraňuje tých, čo vedia priveľa.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

A Murder Is Announced, 1950

babystar
25.12.2018 5 z 5

Odjakživa mám ráda detektivky se slečnou Marplovou, snad i proto, že také často používám při řešení problémů její postup: "... ten X.. mi připomíná toho Y.., který jednal tak a tak...". Jen nevím, zda to dělám odjakživa, nebo jsem se inspirovala detektivkami paní Christie. A protože si zásadně nepamatuji, kdo byl vrah, tak její knihy mohu číst stále dokola (a taky to dělám).

slunecnice45
11.09.2018 5 z 5

Přečteno na jeden zátah, příjemná detektivka. Perfektně vykreslené prostředí a zajímavá zápletka. Doporučuji.

kap66
26.08.2018 5 z 5

"U všech rohatých!" zvolal překvapeně sir Henry. "Je to možné? Vždyť to je ta moje jediná čtyřhvězdičková! Jak si to jen zařídila, aby se octla v lázních Nedeshamu místo v St. Mary Mead?"
Jediná čtyřhvězdičková = slečna Marplová - ovšem jedině v případě, že čtyři jsou maximum! Slečna Marplová je vždy tam, kde má být, vždy milá a zároveň nebezpečná svým bystrým úsudkem. Tedy nebezpečná vrahovi, což je v pořádku. Tohoto vraha si pamatuji desítky let, protože je to skvěle vymyšleno. Vůbec mi to ale neubralo na zážitku, naopak; přesvědčila jsem se, že autorka opravdu poskytuje nápovědy, geniálně, jak to umí jenom ona.
(Jen malinká poznámka k překladu - a platí to u mnoha knih a filmů, kde jsou postavy cizinců neovládajících zcela jazyk nové země: překladatelé je nechají mluvit v infinitivech, ale ostatní tvary slov zachovají. Je to pak trochu legrační, že Němka v této knížce nezvládla časování sloves, ale tak hroznou věc, jako je skloňování osobních zájmen - což neumějí pořádně ani Češi - zvládá v pohodě: "Já vás nenechat řádit a ničit mi kuchyň!" Tuto poznámku ale berte s nadhledem, není to nic, co by vadilo zásadně; nikde, natož u Agathy Christie).

Pistácie
13.07.2018 4 z 5

Nechápu, že jsem se k téhle autorce dostala až teď. Její tvorba je hodně specifická. Skvěle dokáže vykreslit jednotlivé postavy a jejich charaktery, vztahy mezi lidmi, ale i jejich role ve společnosti. Úžasně zvládá komunikace a dialogy. Do toho krásně zakomponuje danou dobu, a to jak se v ní lidé chovají a vystupují. A ještě to spojí s detektivním žánrem. Hodně se mi líbilo, jak vedla čtenáře, ukazovala mu různé indicie k možnému pachateli. Ale dokáže ještě líp vystihnout konec a moment překvapení z rozuzlení. Jen jsem se měla problém pořádně začíst a udržet pozornost. Možná kvůli většímu množství jmen a postav. I tak hodnotím kladně a těším se, co si od ní dalšího vyberu.

kattyV
10.06.2018 5 z 5

Jasně, že jsem na to mohla přijít. Vždyť mi autorka zanechala spoustu nápovědí. Jenomže, jako obvykle, liška jedna podšitá, pěkně schovaných.

85098211
14.05.2018 5 z 5

Tentokrát autorka přichází s hodně zapeklitou zápletkou, která je ale jako obvykle originální a jedním slovem skvělá! A nebýt slečny Marplové, nevím, nevím, jak by to všechno nakonec dopadlo ;-). Za mne opět jednoznačné doporučení! :-)

moničina
29.03.2018 5 z 5

Ďalšia skvelá klasika. Nemám tomu čo vytknúť.

Pet007
24.03.2018

Skvělá klasika. Poklidný anglický venkov naruší inzerát, který oznámí vraždu. Vše je potřeba probrat na odpoledním čaji.

Anyonme
21.02.2018 5 z 5

Tahle kniha mě opravdu překvapila. Skutečně žasnu nad tím, co je Agatha schopna vymyslet!

AnetaKor
28.12.2017 5 z 5

Na knížkách od Agathy je krasne to, ze maji vždy dobry konec a ty jsou někdy opravdu potřeba.

Lolila
09.12.2017 5 z 5

Opäť výborná detektívka. Milá slečna Marplová, krásny a tichý anglický vidiek, veľa podozrivých (ako to zvykne byť v knihách A. Ch.) :-) a koniec, ktorý vždy prekvapí. Čo viac si môže čitateľ priať?:-) Je to klasika.

Verpax
02.11.2017 4 z 5

Klasicka detektivka

konicekbily
22.10.2017 5 z 5

V některých knihách žasnu nad tím, jak dokáže paní Christie vymyslet zápletku a potom nás vede za nos a my jí to dokonale zbaštíme! Tuto knížku čtu potřetí a zkoumám, jaká vodítka nám Agatha připravila. Samozřejmě jasná!! Když na to přijde slečna Marplová - potřetí si tu složitost a jednoduchost vychutnávám i já. Jedna z nejoblíbenějších knížek z anglického venkova.

pavčape
18.10.2017 5 z 5

Mám ráda slečnu Marplovou! :-)

pavla.ctenarka
29.08.2017 3 z 5

Pro mě jedna ze slabších od Agathy. Hodně zamotaná, ale přitom je velice snadné uhodnout, kdo je pachatel... celkově se mi celý příběh zdál velmi nepravděpodobný.

hana4834
13.03.2017 3 z 5

není nad slečnu Marplovou :)

Aurorita
02.03.2017 5 z 5

Má první christieovka se slečnou Marplovou a hned na první dobrou. Kniha se mi veli líbila, slečna Marplová je opravdu skvělá. Jen na můj vkus byl děj až moc zamotaný, ale Agathě to mohu odpustit.

Alizon
17.01.2017 5 z 5

Jedna z mych oblibenych detektivek od A. Christie. Ja mam proste slabost pro starosvetskou slecnu Marplovou, malomestskou atmosferu a dobu sluzebnych a zahradniku. Tady se vse co je typicke pro pribehy se slecnou Marplovou poji s opravdu vybornou a originalni zapletkou a zajimavou plejadou postav.

haki34
19.11.2016 5 z 5

Jak pise Titi - jen Agatha pise mile detektivky .. Takove poklidne, uzasna atmosfera, pri cteni mate dobry pocit, relax, pohodicka a pritom mluvime o vrazdach !!! P.S. Slecna Marplova je asi moje top hrdinka ;)

Jane007
11.08.2016 5 z 5

Opět báječná kniha. Dříve jsem slečnu Marplovou moc ráda neměla, ale tady ta stará okouzlující dáma si mě prostě získala. Byla báječná, když se zašila do skříně:-D