Slepá mapa
Alena Mornštajnová
„Lidé přicházejí na svět z různých důvodů – z lásky, náhodou, nebo omylem. Já jsem se narodila kvůli bytu,“ předesílá hlavní hrdinka Anežka na začátku ságy o trojici žen, která se začala psát už před první světovou válkou. Do Anežčina osudu se promítají nejen životní příběhy jejích rodičů a prarodičů, ale i krutý dopad dějinných událostí. Její babička Anna odjela přes odpor rodičů do pohraničního městečka na severu Čech, aby tam se svým vyvoleným začala nový život – ten se však záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později se pak s těžkými začátky potýká i jejich dcera Alžběta, donucená prchat před německou armádou zabírající Sudety. Po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu – tentokrát v podobě důstojníka StB – i život vypravěčky Anežky... celý text
Romány Pro ženy Literatura česká
Vydáno: 2019 , OneHotBookInterpreti: Veronika Gajerová
Akorát bych se opakovala. Knihy paní Mornštajnové se mi hrozně líbí a velmi dobře se čtou. Za mě jedno velké doporučení!
Velmi dobrá kniha. Napsaná s citem, civilně bez zbytečného prožívání dramatických pasáží, které jsou pak ve výsledku daleko silnější. Krásně popsané nejen ženské osudy.
Kniha se mi moc líbila. Autorka hezky propracovala a popsala životy několika generací v těžkém období. Určitě si ráda přečtu i jinou její knihu. Doporučuji ;-)
Tenhle příběh tři generací mě hodně bavil. Líbí se mi, jak je autorka propojila. Moc hezké čtení.
Výborná kniha, len som sa trochu strácala pri zmene rozprávačiek. Núti zamýšľať sa nad tým, ako ľahko sa druhí dajú odsúdiť, kým nie sme v ich topánkach.
Zas tak moc jsem z knihy nadšená nebyla. Stále jsem čekala nějaký zajímavý děj, ale bohužel se celá tak táhla. Nicméně odradit se nenechám a od autorky ještě nějakou knihu zkusím.
Kniha je celkem pěkná a moc dobře se čte. Čekala jsem silný příběh..po dočtení nevím.. Kniha mi připadá jako bych sledovala film nebo jiné přepracování Vlaku dětství a naděje. Co se mi hodně líbilo - dějová linie postav krásně přechází z generace na generaci a ani jsem nezaznamenala výměnu hlavních postav. Osudy a myšlenky jednotlivých postav jsou hezky rozepsané a nejsou přemrštěné. Přechody režimů a popis války z pohledů Čechů, super.
Zklamal mě trochu konec, ten je trochu podle mě divný - nechci prozradit, ale přišlo by mi to jako velké štěstí...
Kniha mě vtáhla do děje hned od první stránky, krásný jazyk český...paní Mornštajnová se zařadila mezi mé top spisovatelky. Mooc se mi líbí, řekla bych, že je i lepší, než Hana a to Hana mně oslovila velmi!!
Tato kniha mě nadchla stejně jako Hana. Ukazuje nám na často krutý osud člověka v nelehké době. Určitě stojí za přečtení.
Za mě určitě ano. Slepá mapa mě úplně nadchla. Čtivý příběh, spoustu zvratů a postavy, které nejsou prvoplánově pozitivní a bez chyby, mají své mouchy, ale to je právě to co se mi tak libí. A když čtete o jejich životech, tak jim ta jejich životní zaškobrtnutí pomalu odpouštíte, protože jsme přece jenom lidi. Skvělá kniha.
Opět krásná kniha. U paní spisovatelky všechno tak krásně plyne, a i když přeskakuje v čase i z osoby na osobu, všechno do sebe parádně zapadá:)
Nejprve jsem cetla Hanu, potom Tiché roky, Hotylek a teď Slepou mapu. Všechny knihy jsou ctive a nadlouho zanechávají nějaky střípek, pocit, podnět ke kterému se pořad v myšlenkách vracím. Autorka umí vykreslit ženy různých povahovych vlastnosti v proměnách casu zasazenem do různých prostředí a osudu. Už teď se tesim na její další knihu.
Pro mě druhá přečtena kniha od autorky a opět nezklamala. Výborně se četla, miluji její příběhy, jsou psané výstižně, poutavě. Ačkoliv se příběh odehrává v ne úplně dávné době, je vidět jak se dnešní společnost posunula... překvapilo mě, kolik manželství bylo uzavřeno čistě účelově..
Velmi, opravdu velmi pěkně vykreslené životní příběhy několika generací jedné rodiny. Začnete číst a nejde přestat.
druhá světová válka (1939–1945) Státní bezpečnost (StB) první republika, 1918-1938 Sudety komunistický režim historické romány rodinná historie, dějiny roduAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |