Sluha dvou pánů

Sluha dvou pánů
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402895/bmid_sluha-dvou-panu-Jo5-402895.png 4 912 912

Sluha dvou pánů je zralým plodem commedie dell'arte; má tradiční postavy a situace. Odehrává se v úzkém rodinném rámci, kde jsou hlavní událostí zásnuby, které komplikuje sluha Truffaldino, mazaný a přihlouplý zároveň. Rozehrává komedii záměn a nedorozumění, poháněn svým věčným hladem, skrze nečekané peripetie až ke šťastnému konci. Obklopují ho tradiční postavy… Premiéra v Národním divadle 22. září 1994.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Národní divadlo (Praha)

Il servitore di due padroni, 1745

Delinka
03.11.2016 4 z 5

Jednoduché, vtipné, rychle přečtené, snadno pochopitelné. K maturitě ideální.
Četla jsem to kvůli maturitě, moc se mi do toho nechtělo, ale nakonec mě to překvapilo. Určitě doporučuji. :)

lucille48
18.07.2016 5 z 5

Mně se dílo velmi zamlouvá, je hravé, veselé, není nestoudné ani vulgární. Je to dílo, které se neuzavírá před veřejností, je nadčasové. Zároveň ukazuje (jistě jen náznakem, ale lze to z toho vyvodit) fungování společnosti v 18. století.

SelenaDemi428
15.05.2016 5 z 5

Povinná četba, která mě i bavila :D.

Safira55
01.04.2016 5 z 5

Nejlepší knižka co sem kdy četla :D

Ynad
09.03.2016 5 z 5

Opravdu báječná komedie! Vtipná, čtivá, vhodná do (ne)pohody! A to nejlepší, máte to přečteno raz dva, takže se nemusíte bát zdlouhavého a nudného příběhu.

Ivy_9
05.02.2016 5 z 5

Fantastická, úžasná, zábavná a nesmrtelná knížka!

Lauralex
28.01.2016 5 z 5

Zbožňuju toto dílo, fakt že jo. Geniální a nesmrtelné.
Znám to nazpaměť z divadla, takže jsem si to někdy v hlavě předčítala napřed a stejně mě to bavilo jako poprvé. Svižné a chytré. Je tu ta výhoda, že se na to opravdu stačí jen podívat, ale i čtení rozhodně stojí za to, takže i když jsem to znala, ráda a s nadšením jsem si to přečetla. Ty hlášky vždycky pobaví a jsou nesmrtelné. Nepamatuju se, kdy jsem se naposledy takto od srdce opravdu zasmála.
Miluju, děkuju.

Always a reader
15.01.2016 5 z 5

Jelikož je to docela staré, bála jsem se že mě to nebude moc bavit...ale jsem ráda, že jsem si na čtení vybrala tuto knížku, protože je vážně dobrá a zábavná.

stepka3765
11.10.2015 5 z 5

Přečteno za jedno dopoledne! Zábavné čtení :)

sarekaslukova
27.09.2015 5 z 5

U prvního dějství jsem si říkala jestli nejsem divná, když mi to moc vtipný nepřipadá, ale druhé a třetí dějství byla úplná bomba. Smála jsem se skoro při každém výstupu a měla jsem je přečtené za jeden večer. Určitě budu vyhledávat i divadelní představení, protože to je opravdu krásná hra.

lucinka5264
07.07.2015 5 z 5

u této knihy se člověk rozhodně zasměje. Mě osobně se líbila více jak divadlo i když to také nebylo špatné. =) Za pár dní se dá s přehledem přečíst a 90% věcí z knihy si určitě zapamatujete takže podle mého skvělá volba k maturitě =)

pe.tik
02.05.2015 5 z 5

Úžásné....jedním slovem

KateBeckett
19.01.2015 5 z 5

Kniha mě velmi pobavila :) ..

Bess.h
22.11.2014 4 z 5

Hra se čte samo a provedení Miroslavem Donutilem v Národním divadle je úžasné. Viděla jsem inscenaci i živě přímo v národním. Můžu jen doporučit.

Samaret
17.11.2014 5 z 5

Úžasné. Miluji představení Commedia dell´arte a tohle je špička tohoto žánru. Skvěle jsem se bavila i v divadelním provedení i v knize.

Kopta
13.11.2014 5 z 5

Hnedka první uvítání do středoškolského života povinnou četbou tímto dílem. Pan Donutil dílo sám o sobě proslavil jako pro nás známý nikdo. Dle mě je to na onu dobu velmi originální a zábavné dílo, leč dnes zastaralé. Tato témata propleteného děje, kdy se člověk nechtěně stává loutkařem loutek zvaných postavy se objevují neustále. Nicméně i tato verze celkově je příjemná divadelní hra, která si ocenění zaslouží.

Móňa21
16.08.2014

Na základě divadelního představení v Národním divadle v hlavní roli s Miroslavem Donutilem, který ve hře exceloval, jsem si půjčila knihu a přečetla jí jedním dechem. Postava Truffaldina je komická a jeho chování nepřekonatelné, hýří vtipem a mazaností. Jak divadelní hra tak samotné čtení je jednou z mých nejoblíbenějších her.

Veru.nka
25.07.2014 5 z 5

Jak inscenace s Miroslavem Donutilem, tak i samostatné čtení hry mě velice bavilo. Postava Truffaldina včetně jeho chování patří mezi nejgeniálnější komické divadelní postavy vůbec.

mdracek
15.06.2014 3 z 5

Skvělá a i na dnešní dobu velmi vtipná hra, po přečtení jsem shlédla i inscenaci ND s Donutilem - prostě úžasné!

Markett
30.04.2014 5 z 5

Skvělá divadelní hra. :) Už dříve jsem ji viděla v divadle s panem Donutilem a už tenkrát jsem se strašně moc bavila. A proto jsem si teď půjčila knížku a můžu říct, že jsem se bavila i teď. Situace, kterými si Truffaldino prochází, jsou opravdu bezkonkurenční. :) Přečetla jsem ji za pár hodin a ráda se ke knížce budu vracet.