Sluha dvou pánů

Sluha dvou pánů
https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71316/bmid_sluha-dvou-panu-Lqv-71316.png 4 919 919

Stále živé dílo italského klasika patří k vrcholům commedie dell´arte. Klasickým postavám vévodí a nečekané zápletky musí řešit Truffaldino, který slouží dvěma pánům (sám netuší, že jeden z nich je dívka převlečená za muže). Temperamentní komedie vrcholí tradičně šťastným koncem milostné zápletky.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur

Il servitore di due padroni, 1745

ajla5
17.07.2023 3 z 5

Já vím, že je to vtipné. Ale vůbec jsem se nezasmála. Nějak mě to minulo.

_Brunetka_
06.07.2023 4 z 5

Další divadelní hra, kterou můžu jen chválit. Autor píše lehce a srozumitelně. Postavy jsou skvěle vykresleny a nebude vám dělat problém je charakterizovat. Jedná se opravdu o příběh s dobrým námětem, který je zároveň prošpikovaný velkou dávkou humoru. Konec udělá šťastným každého. Závěrem, z mé strany se jedná o jednoznačné doporučení, ať už se chcete pobavit nebo hledáte supr knížku do vašeho maturitního seznamu.

Filomena1961
08.05.2023 5 z 5

Oddechové čtení plné humoru, satiry, nečekaných zápletek. Sluha dvou pánů je klasická divadelní hra, situační komedie Carla Goldoniho z roku roku 1745, spadající do specifického žánru commedia dell´arte.
Hra je nadčasová a oslovuje i dnešní čtenáře a diváky. Na divadelních prknech Truffaldin v podání Miroslava Donutila byl úžasný a lze říci nepřekonatelný. V závěru šťastný konec milostné zápletky - co si víc přát.

Bryel
31.08.2022 5 z 5

Nestárnoucí klasika plná satiry, humoru a skvělých dialogů. Stále aktuální exkurz do duše notorického lháře, kterého nejde nemilovat.
Před lety jsem měla to štěstí vidět několikrát Truffaldina v podání pana Donutila, pro tuto roli jako by se narodil, pokaždé to byl neskutečný a jedinečný zážitek!

Hypatia1010
21.08.2022 5 z 5

Sice jsem hru s panem Donutilem v divadle neviděla, ale živě jsem si ho v roli Truffaldina dokázala představit. Úžasně propracovaná interakce postav a skvěle zapracována zápletka dodávají hře svižnost. Vtipné scény provází prakticky celou hru. Čtení scénáře jsem si dokonale užívala od začátku do konce, ačkoliv tomu možná napomohla i vlastní představivost.
Rozhodně doporučuji. A sama doufám, že se mi někdy poštěstí shlédnout skutečné divadelní představení, i když ne zrovna s Miroslavem Donutilem v hlavní roli.

Jenny46
21.06.2022 5 z 5

Moje srdeční záležitost viděla jsem několikrát jako divadelní hru s panem Donutilem a chtěla si přečíst i knihu...
Kniha se čte dobře, když znáte obsazené herce musíte se stále usmívat. Vtipná komedie, doporučuji .o))

PavlineCZka
11.06.2022 4 z 5

Jako divadelni hra to muze byt super. Ale ctena forma mi neprisla zadny terno, i kdyz dej ma spad, zapletku atd.

-markéta-
27.03.2022 5 z 5

Klasika, komedie a k tomu divadelní hra? Anooo! Jednou za čas miluji!
Parádní, oddechové čtení, u kterého se člověk zasměje, zaťuká si na hlavu, trochu se i o některé postavy bojí, za mě super.
Truffaldino je skvělá postava a kvůli němu bych divadelní hru i ráda viděla na jevišti, ne jen v knize.

katallinka
15.02.2022 5 z 5

Tento žánr mám obecně moc ráda a toto dílo patří k těm nejlepším. Nicméně na začátku je nutné si zvyknout na hlavní postavy, děj je chvilku malinko zmatený, ale nijak zásadně. Celkově se kniha velmi dobře četla a v některých pasážích jsem se neustále smála. Divadelní hru s Donutilem už od malička zbožňuji a kniha byla stejně dobrá, takže další moje oblíbená ,,povinná četba,,.

Vendy1993
04.02.2022 5 z 5

Velmi povedená divadelní hra. Je pravda, že jsem nejdřív viděla inscenaci s panem Donutilem a jako by to Goldoni napsal přímo pro něj ;) i během čtení jsem tu hru úplně viděla :D super pohodové, vtipné a rychle přečtené ;)

Ristridin
06.01.2022 4 z 5

Svižná divadelní hra s kupou různorodých zajímavých postav, která má slušný potenciál, pokud jsou pro ni vybráni kvalitní herci. Záznam z Národního pak nezklamal a nostalgicky připomněl normální časy.

Zuzanka45
27.12.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Bavila mě. Nejdřív jsem se bála, že knihu nepochopím, protože těch postav je tam mnoho, ale nakonec to dávalo hlavu a patu, a já se v příběhu naprosto vyznala. Milé čtení.

Přítelelfsky
24.12.2021 3 z 5

Většina divadelních her se musí vidět na jevišti. Toto je příklad.

Proto jen za 3.

Ainyska
10.12.2021 5 z 5

Sluha dvou pánů je moje srdcová záležitost. Poprvé jsem tuto komedii viděla v našem místním divadle, bylo to na základní škole a díky výbornému výkonu místních herců, jsem se do této hry zamilovala. Další skvělým počinem je divadelní představení s panem Donutilem a spol.. Ti tomu nasadili zase o něco vyšší laťku. Knižní předloha je také skvělá, když vezmu v úvahu léta, ve kterých vznikala. Doporučuji všem, kteří mají rádi milý a nenáročný humor.

misatrix
20.09.2021 3 z 5

Jelikoz jsem prvne videla zaznam divadelniho predstaveni, cteni mi prislo celkem nezazivne. Presto se jedna o jednu z mych nejoblíbenějších her.

Lily101
17.08.2021 2 z 5

Obsahově mi to přijde dost nezáživné. Dočetla jsem jen kvůli čtenářské výzvy, byť se děj postupně rozjel. Ale mě moc nesedí ani divadelní zpracování; holt to není můj “šálek kávy”. Přišlo mi to dost prvoplánové a tristní, což s ohledem na to, že to bylo psáno na zakázku prvoplánové skutečně být mohlo.

Dvě hvězdičky za snahu autora.

Andulino
09.08.2021 5 z 5

Divadelní představení Sluha dvou pánů s Miroslavem Donutilem patří mezi moje nejoblíbenější. Při přemítání, jakou knihu vydanou před sto a více lety si chci přečíst, byla tak volba jasná, obzvlášť proto, že jsem hledala malou a zábavnou knihu na dovolenou k moři. Oceňuji vysvětlivky a pozámky v překladu, jsou velmi zajímavé. Knihu jistě doporučuji, stránky plynou jedna za druhou neskutečným tempem a po přečtení ve vás zůstane příjemný pocit lehkosti. Neopomeňte však zmíněnou divadelní hru, v níž Miroslav Donutil celou komedii pozvedává ještě o úroveň výše.

Bmisarova
09.07.2021 4 z 5

Goldoniho Sluha dvou pánů je klasika, U které se pobavíte. Neopomeňte divadelní zpracování s Miroslavem Donutilem.

Ivanka83
14.06.2021 5 z 5

Moje srdcová záležitost. Divadelní představení s Miroslavem Donutilem jsem viděla třikrát nazivo a několikrát v televizi a pokaždé jsem si to užila. Stejně tak jsme si užila tuto knihu.

Marla
02.06.2021 5 z 5

Vtipná a stále živá divadelní hra. Člověk má sice při čtení před očima excelentního Miroslava Donutila, ale stejně dobře si lze představit jakékoliv jiné nastudování. Moc příjemná kniha.