Slyšet jeleny zpívat
František Šmehlík
Po stopách monstra z odlehlých lesů. Dravý, temný, důvtipný a napínavý příběh s dokonale vykreslenou atmosférou, která vás vtáhne a nepustí dokud nezjistíte kdo je vrah. Kriminální román, který se nebojí brutální vraždy, ani normálního, lidského vyšetřování. V horské osadě v Beskydech byla nalezena zavražděná dívka a vše nasvědčuje tomu, že se stala obětí sexuálního maniaka. Vyšetřování se ujme ostravská mordparta. Postupně se seznamuje se všemi obyvateli osady a do vyšetřování se brzy začnou promítat i osobní životy kriminalistů. Všichni mají stejný cíl, ale každý má jinou motivaci k dopadení vraha. Dokáží se sjednotit a zbavit odlehlý kraj monstra? A stihnou to dřív, než vrah udeří znovu? Navzdory tomu, že se jedná o autorovu románovou prvotinu, má kvality nejlepších zahraničních thrillerů a může se měřit i s tou nejlepší severskou krimi.... celý text
Napínavé a drsné. V první půlce jsem trochu plachtila mezi křestními jmény, příjmeními a hodnostmi vyšetřovatelů, ale zvykla jsem si a v druhé půlce už mě tyto drobnosti nerušily. Sem tam byly některé náhody sice méně uvěřitelné, ale zajímavý námět i skvělé vykreslení prostředí a postav mi vše vynahradilo. Autor rozhodně píše čtivě, jeho styl mi trochu připomíná mého oblíbeného DD a po jeho další knize se určitě podívám. 90%
(2/24)
Nováček, který zažije svých prvních 14 pekelných dní v nové práci.
Je to čtivé, spletité, napínavé. Časté střídání jmen a příjmení u početné mordparty bylo na škodu. Zorientovala jsem se pořádně aaaaaž takřka na konci...
Tak se mi dostala do ruky česká detektivka z ostravského kraje, je to autorova krimi prvotina. Zpočátku jsem měla potíže s množstvím postav v "mordpartě," potom už se ale děj začal pěkně odvíjet. Knížka se mi četla lehce, obsahuje trošku více "omáčky," ale ne tak, že by to vadilo. Zápletka mi ale přišla trochu přitažená za vlasy, poslední dobou mám radši reálnější a méně "psycho" příběhy. Celkově jsem spokojená, knížka patří k těm lepším. (3,75*)
(SPOILER) Za mě to trochu zklamání. Kniha má zde na DK vysoké, červené hodnocení. Možná trochu nekorespondující. Moc postav, moc omáčky, moc textu. Někde jsem dokonce četla přirovnání k Případům 1. oddělení. No ano, při troše fantazie. Spíš se o to autor snaží, moc mu to ale nejde. Kniha ke konci inklinovala k americkému krváku, kde vymře téměř půl vesnice. Za mě autor musí ještě o trošku víc načíst policajty jako takové a dát o trochu méně mrtvých.
Plus dávám za prostředí ve kterém se děj odehrává...Postavy, tedy spíše jejich jména mi přišly prostě srandovní. Chvíli má děj naprosto úžasný spád a pak prostě "umře." To "pojídání" lidského masa už si autor mohl nechat do dalšího příběhu. Přesto bylo fajn si přečíst českou detektivku, autor je mladý a já věřím, že mě v budoucnu ještě něčím překvapí. Díky
V českém prostředí rozhodně nadprůměrná detektivka. Pokud bych měl říct, čím trpí, tak především vykreslením velitele mordparty jako nerudného debila, co v jednom kuse všechny kolem sebe uráží, řve na ně a je nepříjemný. To opravdu čeští autoři neznají jiný typ osobnosti? Už je to úmorné, otravné a do nekonečna se opakující. Druhá věc jsou otravná jména lidí, jako Nitka nebo Cesta a ještě jedno, co jsem zapomněl, jsem tam viděl (o veliteli jménem Lada nemluvě). Tohle zvláštní pojmenovávání postav mi u některých autorů přijde jako zvláštní obsedantní potřeba, která je tak maximálně otravná.
Nicméně: příběh je moc fajn, místy je to trochu kostrbaté, ale rozhodně zábavné. Má to spád, zápletka je zajímavá. Určitě nelituji času na čtení a knihu mohu doporučit.
Autor není vypsaný a je to znát. Postavy podobných jmen (takže se pletou), zmatečně vykreslené osudy i pohnutky, snaha o rádoby psychologickou studii malého společenství. Navíc chabá čeština, často se opakující výrazy, slova. Těšila jsem se na nového zajímavého autora, který má rád Hrabala a Fukse, a dostala jsem rozplizlou podřadnou detektivku.
Detektivka - super. Nevěřila bych, že je to první kniha autora. Četla jsem, že to někomu připomíná seriál Případy prvního oddělení. Skvělý postřeh, dosadila jsem si obličeje k postavám a detektiv Plíšek mi tam dokonale sedl. Prostředí Beskyd znám, Bílá je moje srdcovka. A zápletka? Do poslední chvíle jsem nevěděla kdo je vrah. Takže dávám 5*
Suprové čtení a doporučuji svým blízkým čtenářům,co jsou naladění na stejné vlně jako já.
Po Šelmě druhá kniha tohoto ostravského autora a opět přečtena jedním dechem. Ocenila jsem navíc výběr lokalit, které jako ostravačka velmi dobře znám. Děj byl poutavý, napínavý do posledního řádku a s dojemným závěrem. Co víc si může čtenář přát? Autorovi gratuluji, takto bych chtěla také umět psát.
Audiokniha :
Moje druhá kniha od tohoto autora a musím říct, že mi takové české detektivky moc,, pasují,, čím dál více... interpretace je výborná, která vyjadřuje pocity zrovna čteného účastníka děje...jsem z okolí Ostravy, takže mi byla některá místa dobře známá a tím pádem jsem to ,, prožívala jakoby naživo,, :-))) jen ten konec mě moc mrzí,sice něco dopadlo špatně, ale rovnováhy se vyrovnaly...jdu se pídit po dalších českých krimi :-))
Povedená knížka. V knihovně jsem si ji vybrala podle obálky a toho, že je od nás, z Beskyd. A byla jsem spokojená. Líbila se mi hned od začátku, popis z pohledu malého kluka byl super. A ostravská mordparta taky, bavili mě asi všichni kolegové. Zápletka, motiv a časová posloupnost na některých místech skřípala, ale stejně jsem byla napjatá, jak to dopadne.
Výborná detektivka, kterou jsem zhltla jedním dechem! K tomu pěkná obálka, zápletka, české prostředí....a že tam bylo více postav, jmen, ...a kde není? A to nemám na mysli jen knihy. :-)
Tahle rozhodně stojí za přečtení a autor svým stylem psaní zaujal mou pozornost, tudíž se budu těšit na jeho další dílo :-)
Detektivka je to určitě fajn, to bez debat. Ale musím dát za pravdu komentářům pode mnou, že ze začátku se nám do vyprávění nahrne spoustu postav, kdy některé z nich mají dost podobné vlastnosti a je těžké se v nich vyznat. Určitě musím ocenit mapičku osady, která mi dost pomohla v orientaci, a co každé tři kapitoly jsem se na ni musela podívat. Sice na konci to bylo trochu přeafektované, ale jinak super.
Za mě poměrně slušná detektivka, jen kdyby se ta jména tolik nepletla. Taky mě trochu mě iritoval ten koutek, který vystřelí všem nahoru.
Trochu zmatek vyznat se ve všech těch jménech především z řad policistů. Někdy trochu pro mě nelogický text, ale dohromady dobrá česká detektivka.
Moje druhé knižní rande s Františkem Šmehlíkem (na doopravdické dostaveníčko bych si po přečtení Šelmy i "Jelenů" a zkušenostech se záporáky obou knih snad ani radši netroufla :-D), opět spokojenost :-) V množství postav a jmen jsem se ze začátku trošku ztrácela, občas mě štvalo arogantní chování některých členů mordparty a lehce jsem se nechala rozhodit pasáží na začátku knihy, kdy v jednom odstavci déšť jako na povel ustal a v dalším někteří vyšetřovatelé vytáhli deštník a ostatní zůstali na dešti (možná jen zkouška pozornosti čtenářů :-) ). I tak dávám pět hvězd. Kniha čtivá, skvěle napsaná, už se moc těším na další plánovaný díl série s Laurou Arou ;-)
Představte si malou zapadlou osadu v krásných a divokých lesích Beskyd.
Kde každý zná každého. Kde máte pocit sounáležitosti, a být člen malé fungující komunity je krásné.
Jenže......
Co když vám každý lže? Každý skrývá nějaké tajemství a potichu tu bují nenávist, zlost a hlavně tu potichu v sousedství žije brutální vrah...maniak který v té nejčernější tmě vychází do lesů a zabíjí.
To už tak hezky nezní....
přidejte obchod a drogami a velmi brutální vraždu mladé dívky, která byla oblíbená a každý jí měl rád....a Ostravská mordparta má o zábavu postaráno.
Při čtení jsem si říkala....konečně reálně napsaná detektivka.
Vyšetřování případu nebylo nijak přehnané a vyšetřovatelé na vše nepřišli jakoby náhodou, ale je tu hezky stará dobrá policejní práce.
A hlavně je to uvěřitelné... což není až tak obvyklé. Není tu žádný super polda co má mindrák z minulosti a utápí ho v chlastu.
Prostě normální mordparta kde má každý své kvality a místo.
Musím říct že tato kniha se opravdu povedla. Už dlouho jsem nečetla něco tak reálného. Ale není to jen o tom....kniha je prostě dobře napsaná a nebylo tak nic co by bylo špatně.
Všem mohu doporučit všemi deseti.
vraždy thrillery Beskydy krimi české detektivky a krimi rodinná tajemství Ostravsko Trnava Cena Jiřího Marka Pezinok
Som nadšená a sklamaná. Nadšená, lebo to bolo napínavé, zaujímavé a také „naše česko-slovenské“. A sklamaná, lebo som bola presvedčená, že je o ostravákoch celá knižná séria :(. Tak hádam ešte bude.