Slyšet jeleny zpívat
František Šmehlík
Po stopách monstra z odlehlých lesů. Dravý, temný, důvtipný a napínavý příběh s dokonale vykreslenou atmosférou, která vás vtáhne a nepustí dokud nezjistíte kdo je vrah. Kriminální román, který se nebojí brutální vraždy, ani normálního, lidského vyšetřování. V horské osadě v Beskydech byla nalezena zavražděná dívka a vše nasvědčuje tomu, že se stala obětí sexuálního maniaka. Vyšetřování se ujme ostravská mordparta. Postupně se seznamuje se všemi obyvateli osady a do vyšetřování se brzy začnou promítat i osobní životy kriminalistů. Všichni mají stejný cíl, ale každý má jinou motivaci k dopadení vraha. Dokáží se sjednotit a zbavit odlehlý kraj monstra? A stihnou to dřív, než vrah udeří znovu? Navzdory tomu, že se jedná o autorovu románovou prvotinu, má kvality nejlepších zahraničních thrillerů a může se měřit i s tou nejlepší severskou krimi.... celý text
Velmi dobře se čte, má to spád a bez problémů snese srovnání se severskými detektivkami.
čtivé s dynamickou poslední třetinou knihy. Opravdu snese srovnání se všemi severskýni detektivkami.
Poslední hvězdičku jsem si nechal pro delší trochu pomalejší úvod a množství použitých postav (ale vyznat se v nich v pohodě dalo :-) )
Detektivka z Beskyd, co má na to se rovnat se severskými krimi. Fakt dobrý! Už jen obal a zpracování knihy je moc hezký, obsah je napínavej, uvěřitelnej, místy drsnej, krvavej, ale i vtipnej! A to nebývá často. Autor píše dost dobře, a je to sympaťák.
Zaujalo mě prostředí, do kterého je příběh zasazen. Případ vyšetřuje víc detektivů z jednoho oddělení, tak je z počátku těžší se v nich vyznat, ale příběh je poutavý a prostředí zajímavé. Ráda si přečtu další knížky od autora.
Zvláštní název, obálka a hlavně slibované prostředí samoty v Beskydech mě zaujalo. Po přečtení mohu říct, že vůbec nelituji. Po efektním, skoro hororovém úvodu mě sice poněkud zchladilo trochu zdlouhavé, nicméně nezbytné seznámení s celou ostravskou mordpartou. Zpočátku se mi policisté pletli a zastesklo se mi po Bergmanovi (Klevisová). Vydržet stálo za to. Příběh postupně nabíral grády a byla jsem moc zvědavá, jak vše dopadne. Dobře vykreslené postavy, správně zamotané mezilidské vztahy v malé osadě uprostřed temného lesa.... Za mne spokojenost a určitě se těším na další knihu pana Šmehlíka . Netvrdím, že je kniha dokonalá, ale je velmi slušně napsaná. Nechápu, jak někdo může dát odpad.
Těšila jsem se na českou detektivku, ale jsem zklamaná. Začátek nevypadal úplně špatně, ale přesto, že v knize byla spousta slibně rozjetých příběhů, žádný se nakonec nijak nerozjel. Vrah a kriminální činy zbytečně brutální, nechutný mi přišel i nápad s odřezanými částmi těla. Knížka se mi nelíbila, hodnotím jí jako nepovedenou a zbytečnou.
Tuzemským autorům detektivek fandím, proto jsem sáhla i po této knize, jejíž obal sliboval podobný obsah jako je tomu u zahraničních titulů tohoto žánru. Bohužel se mé očekávání nenaplnilo a byla jsem trochu zklamaná.
Vůbec to nebylo špatné. Vlastně to bylo dost dobré. Autor má pěknou slovní zásobu. Připomíná to trochu klasické novodobé detektivní seriály, jak už tady někdo pode mnou zmiňoval, ale v této knize byl prostor vykreslit každou postavu, její pohnutky a povahu. Hezky se to četlo, už se těším na další autorův počin. Na judistu super :-)
Našla jsem tam pár vyloženě pěkných míst, nebo myšlenek - až jsem si je přečetla víckrát a s úsměvem si říkala - to je pěkně napsaná věta, hezká myšlenka :-) Určitě to znáte.
Česká detektivka za mě super čtení :-) Četla se dobře,jména se dobře pamatovala. Dávám 5 hvězd :-)
Při čtení mi to také připomnělo seriál Případy prvního oddělení, i když to bylo zasazeno do Ostravy a Beskyd. Líbilo se mi věrné vykreslení postav a že to mělo takový lidský přesah a nešlo o jen o hon na vraha.
České detektivky mám ráda a tady ta byla super,jen v ní bylo moc postav,jmen,ale zasazený děj do Beskyd,Ostravy mě bavil,napínavý až do konce,,,ještě že si nečtu komentáře dopředu,,knihu jsem si užila,,i když případy 1.oddělení jsou jedny z mých oblíbených...
Skvela detektivka/thriller. Nejdrive jsem se nemohla zacist - vysetrovatele mi nebyli sympaticti, ale pak se to rozjelo a byl to tedy masakr...ten konec, ach jo ;( hodnotim plnym poctem, bylo to ctive,napinave,neco uz trosku pres caru,ale to autorovi odpoustim, myslim,ze muze smele konkurovat zahranicnim autorum tohoto zanru. Bolka Polivku jsem tam videla taky :-D
Kniha mi byla doporučena paní v knihkupectví na základě mého požadavku: "Chci něco podobného Klevisový." Vlastně nevím, co o tom napsat. Rozhodně to nemá s Klevisovou nic společného. Hrozně dlouho mi trvalo, než jsem se začetla, mezi postavami jsem se totálně ztrácela, kriminální čin byl přes čáru a pozvání vegetariána na "prsní řízky" bylo totálně creepy. Na druhou stranu....Když jsem knize dala dala šanci, dočetla jsem ji naráz. Přeci jen do poslední chvíle čtenář opravdu netuší, kdo je pachatel, což velmi oceňuji a zasazení děje do oblíbených Beskyd je příjemný bonus. Věřím, že další snahy o detektivní počiny budou úspěšnější. Psát autor bezpochyby umí. Čtenáři by určitě ocenili, kdyby děj byl více "nohama na zemi" a v knize nebylo tolik vedlejších linií postav.
Moc se mi knížka líbila podle obálky. Ale ten obsah mě docela zklamal. Nemohla jsem se začíst, přišlo mi, že je tam zbytečně moc postav a žádná neměla tolik prostoru, abych si dokázala představit, kdo to je, co dělá a proč. A najednou byl konec, kterej obsahoval tak moc informací... No, za mě nic moc.
I já jsem viděla při čtení postavy ze seriálu Případ prvního oddělení. Za mne velmi vydařená detektivka.
Už jsem knihu vychvalila na Instagramu,ale musím ještě tady,protože na vás mám prosbu.Napiste mi prosím,až budete knihu číst,kdo jste si mysleli,že je vrah.Já to nevěděla do poslední chvíle.Kdosi tu v komentářích psal,že to bylo jako Případ prvního oddělení a jednoho z vysetrovatelů přirovnal k Bolku Polívkovi Od té doby jsem to měla v hlavě taky,ale vůbec mi to nevadilo,protože i díky tomu mi postavy byli sympatictejsi a lidstejsi. Jsem zkrátka nadšená,ale nevím po jaké knize teď sáhnout,aby alespoň z dálky předstihla tenhle skvost.Je to prostě výstavní kousek jako jelen na jejím obalu.Lide čtěte a pište kdo je podle vás vrah.
Tuhle knížku jsem si koupila ze zvědavosti a nedávala jsem jí moc šancí protože jsem strašný skeptik na detektivky - velice rychle odhalím kdo je vrach a potom mě to nebaví.
TAHLE knížka je ale naprostá BOMBA.
Právě jsem jí dočetla - když to shrnu na počet hodin - zabralo to 12 hodin čistého času.
Je to naprosto báječně napsaný - jazyk je výborně vykreslený, scény jsou krásně popsané. Líbí se mi zpracování obálky, mapa uvnitř knihy a samozřejmě musím pochválit typ písma a barvu papíru.
Kniha se mi četla výborně. Baví mě ty tajemné prvky - rozečela jsem jí asi ve dvě ráno a chtěla si dát pár kapitol a jít do lesa (branišák - české budějovice - říká se že tam straší - jasně já po nocích) no ale přiznám se kniha mě vtáhla a měla jsem občas husí kůži takže už jsem do lesa nešla a logicky si donesla sušenky deku a pustila se do čtení.
Bylo spoustu chvil - kdy jsem knížku odložila a nahlas tu vyprávěla svým dvěma kočkám kdo si myslím že je vrah, nebo proč to ten a ten fakt nemohl být. Poslouchali mě.
U některých pasáží jsem se strašně smála. A se slzami v očích - pak jsem řvala jako tele - jsem knížku právě dočetla.
Musím se poklonit - je to dravé, čtivé, vtipné, plné napětí s dokonale vykreslenou atmosférou která prostě čtenáře vtáhne. Dokonce bych řekla lepší než Nesbo.
Za mě prostě knížka kterou by si každý milovník detektivek měl přečíst.
A doufám že tohle není jediná detektivna od tohoto autora.
Jsem ráda že i v českém prostředí najdeme takhle výbornou knihu. Opravdu jsem si četbu užila a hltala každé slovo.
Něco mi říká že tuhle knížku jsem nečetla naposledy - a je mi líto že jsem jí dočetla. Zní to divně ale pár dní jí ještě nebudu schopná založit do knihovny.
Za mě milovníka detektivek a šílených vrahů naprostá špička!
Za mě dobré!
Opět český autor, a opět milé překvapení.
Neokoukané, napínavé, zajímavé charaktery, uvěřitelné vztahy i rozhovory, jasně vykreslené postavy. Ponuré, nehostinné prostředí, plasticky vykresleno.
Pachatel byl dobře schován. Na konci jsem i slzu uronila.
Doporučuji všem čtenářům detektivek.
Doufám, že autor bude psát i nadále a nemusí ani pokračovat v "ostravské mordpartě".
Prostě psát. To totiž umí.
Dobře napsaná detektivka. Neokoukané prostředí, uvěřitelní hrdinové i jejich osobní příběhy. V příběhu je zapojeno hodně postav, občas jsem se trochu ztrácela, ale nepovažuji to za mínus. Vyšetřování je tak akorát podrobné, aby se rozvinul spletitý děj, ale ne zase otravné přemírou detailů. Třešničkou na dortu bylo grafické zpracování knihy.
vraždy thrillery Beskydy krimi české detektivky a krimi rodinná tajemství Ostravsko Trnava Cena Jiřího Marka Pezinok
Zaujal mne obsah, obal a i začátek knihy, ale pak už to nešlo dál. Dialogy mezi kolegy mi přišly neskutečně stupidní, snažila jsem se přes to přenést, ale opravdu to nešlo. Zkazilo mi to celý dojem, který byl na začátku opravdu velmi dobrý.