Slyšet jeleny zpívat
František Šmehlík
Po stopách monstra z odlehlých lesů. Dravý, temný, důvtipný a napínavý příběh s dokonale vykreslenou atmosférou, která vás vtáhne a nepustí dokud nezjistíte kdo je vrah. Kriminální román, který se nebojí brutální vraždy, ani normálního, lidského vyšetřování. V horské osadě v Beskydech byla nalezena zavražděná dívka a vše nasvědčuje tomu, že se stala obětí sexuálního maniaka. Vyšetřování se ujme ostravská mordparta. Postupně se seznamuje se všemi obyvateli osady a do vyšetřování se brzy začnou promítat i osobní životy kriminalistů. Všichni mají stejný cíl, ale každý má jinou motivaci k dopadení vraha. Dokáží se sjednotit a zbavit odlehlý kraj monstra? A stihnou to dřív, než vrah udeří znovu? Navzdory tomu, že se jedná o autorovu románovou prvotinu, má kvality nejlepších zahraničních thrillerů a může se měřit i s tou nejlepší severskou krimi.... celý text
Dle mého zbytečně překombinované, mnoho postav, o kterých dohromady nic nevíte, takže se v nich člověk lehce ztratí. Působilo to na mě dojmem, jako by chtěl autor použít všechno, přes romy, drogy, Downův syndrom, alkoholiky, nemanželské děti, rozvádějící se rodiče, psychopaty, náboženství, kanibalismus, kóma, homosexuály, použití různých zbraní, hudební nadání, mentální retardaci, Slovensko a Polsko.... proč? Dočetla jsem jen ze zvědavosti, ale konec zklamal :-(
Nebylo to špatné, ale trochu jsem se ztrácel ve všech těch vedlejších postavách a příbeh byl nakonec velmi překombinovaný. To že by se v malé horské osadě stalo tolik zločinů je až neuvěřitelné :)
Stejně jako nejspíš i mnohé z Vás i mne k téhle knize přivedl nápaditý název ve spojení se zajímavou obálkou. Zdejší solidní hodnocení (v tuto chvíli 87%) spolu s anotací mojí zvědavost jen prohlobily. A tak jsem se spolu s partou kriminalistů z Ostravy pustil do rozplétání záhádné brutální vraždy v odlehlé vesinčce někde v Beskydech.
Je to jako by si "Případy prvního oddělení" daly dostaveníčko se severským thrillerem a sem tam pokukovaly po "Vraždách v Midsommeru" (zejména díky izolovanému prostředí osady na samotě a řadě svérázných, místy až absurdně působících, postav a hluboko ukrytých tajemství).
Autorovi nelze nepřiznat jistý literární um i celkem solidní detektivní zápletku a její vyšetřování. Má to ale několik ALE. Předně (a to je patrné už od samotného začátku) je tam zbytečně moc postav a hlavně i zbytečně mnoho kriminalistů (minimálně třeba bez Davida, by se to obešlo úplně) a je dost obtížné se s tím hlavně na začátku nějak srovnat. Inu co snese televizní obrazovka, nemusí snést stránky knihy. Také se nemůžu zbavit dojmu, že se to dalo zvládnout bez té slovenské linky. Chápu samozřejmě proč tam je, ale určitě to šlo vymyslet líp.
Největší problém mám ale s tou koncovkou, pachatel ještě jakž takž dobrý (taky jsem ho měl v hledáčku), i když motiv úvodní vraždy, spolu s časovou sousledností a tím, jak moc to měl připravené, nesedí s jeho motivací a jeho impulzivním chováním dál. Co bylo ale mimo, byla ta brutalita a nechutnosti (obzvlášť jeden její aspekt, který nechci ale spoilerovat) v závěru. Jako by se z toho celého najednou autor snažil udělat "Muže, kteří nenávidí ženy" po Ostravsku a pro mne to tím tedy celé vlastně zabil. Do té doby solidní detektivka se změnila v absolutní WTF. To co fungovalo Larssonovi tady nefunguje ani omylem, problémem je hlavně modus operandi pachatele a to co jsem psal výš. A ta brutalita to nezachrání. Protože opět narozdíl od Larssona, tady to nemá žádný hlubší smysl, cílem je jen šokovat... 2,5*
---
P.S. Taky jste v tom majoru Václavu Cestovi viděli Bolka Polívku z Případů? Já se toho nemohl celou dobu zbavit...
(SPOILER)
Minulý případ mordparty z Ostravy:
-Sériový vrah znásilňuje a vraždí seniorky, usvědčí ho otisk zubní protézy na penisu.
Tento případ nazvaný Slyšet jeleny zpívat:
-Pohledný homosexuál smaží řízky z prsou svých ženských obětí a následně jimi krmí svého malého synka.
Chcete to opravdu číst?
PS: Literární provedení zhruba odpovídá duchaplnosti obou případů.
Čau!
Detektivka z Beskyd? To jsem si nemohla nechat ujít. A když jsem při čtení zjistila, že se kniha odehrává i v Ostravě, paráda.
Ale...těch postav tam bylo tolik, že opravdu skoro ztrácíte přehled. Dost mi pomohla mapa na začátku Pak se ještě popasovat se všemi těmi policisty. V první polovině mě hodně rušily detailní, zdlouhavé a tím pádem zbytečné popisy všeho možného.
Ale když se tím vším prokoušete, druhá polovina knihy je perfektní, má spád a vyváží těch pár "much". Příběh jako celek skvělý, v mnoha věcech uvěřitelný a dobře napsaný. Proto hodnotím knihu jako dost povedenou.
Povedené. Oceňuji místo děje, které mi přišlo neotřelé a mě osobně se moc líbilo. Také oceňuji, jak přesvědčivě je popsána atmosféra. Hvězdičku strhávám za to, že ne vždy mi připadalo chování kriminalistů uvěřitelné (vztahy mezi kolegy).
Celkově hodnotím velice kladně a těším se na další autorovu tvorbu.
Slyšet jeleny zpívat - na tohle jsem se dost těšil - hlavně díky tý skvělý obálce, která mě upoutala už v době anoncování knihy. Ovšem na konci jsem z toho spíš rozpačitý než nadšený. Ale vezměme to od začátku. Na Šmehlíkovi je vidět, že má za sebou zkušenost s hororem. Ten úvod s malým klukem, jeleny a vrahem je neskutečně atmosferický. Ono celá ta kniha má úžasnou atmosféru a Šmehlík zvládá hlavně atmosféru "komunity" chatové osady, kde k vraždě dojde stejně jako vedlejší postavy. A to je zároveň kámen úrazu. Těch postav je tu velký množství, takže vyznat se v tom, začíná být po čase problém. Stejně jako v mordpartě. Nenajdeme tu jednoho nebo dva hlavní hrdiny - autor v tomhle šel mnohem dál a využívá kolektivního hrdinu - tým kriminalistů. To jde zvládnout dobře ve filmové řeči, kde si ke jménům přiřadíte obličeje. Ale na papíře je to prostě horší. Pravda, ke konci, když se kniha blíží k finále, je to lepší - ale to je dáno tím, že se knížka smrskne na dva, respektive tři policajty. A když už jsem to načal - finále je naprostá paráda. Tam jsem chrochtal blahem. Bohužel to zase kazí skutečnost, že těch vedlejších postav je tolik, že vám chvíli trvá než vám docvakne, která z těch milionů vedlejších postav je zrovna vrah. Slyšet jeleny zpívat tak zůstávají zajímavým pokusem o spojení policejní procedurálky a hororu, který sice nevyšel na sto procent, ale Šmehlík tu ukázal, že by z něj mohl být časem dobrej detektivkář.
Napínavý příběh. Zpočátku mi to přišlo slabší a překvapila mě až taková brutalita zločinu. V jednu chvíli máte pocit, že to mohl udělat opravdu každý. Často se mi i stávalo, že jsem si nad autorovým přirovnáváním či hláškami zasmál. Stojí za přečtení !
Napínavá a čtivá kniha. S radostí se pustím do další až mladý nadějný autor zase nějakou napíše. Díky.
opravdu dobrá kniha, příjemný rozjezd k zajímavému konci. Rovnež velmi příjemná komunikace s panem Šmehlíkem. Knihu mohu jen doporučit a těším se na další knihy
Výrazné pozitivní překvapení. Původně jsem se nechal zlákat krásnou obálkou a zvědavostí na prvotinu, ale kvalita obsahu odpovídala designu knihy. Velmi propracované, rozhodně to není žádné jednoduché detektivní čtení, i když atributy "typických detektivek" jsou tam téměř všechny. Hodně postav, žádná mi zpočátku nebyla sympatická, ale téměř všechny mi velmi rychle přirostly k srdci, svou opravdovostí a lidskostí (i lidskými chybami(. Příběh se nejprve rozlévá do stran, aby se potom nečekaně spojil v překvapivý, úchvatný a děsivý konec. Četlo se to velmi svižně, vyprávění bylo barvité. Celkově silný zážitek, doporučuji a těším se na další knihy autora..
Českých detektivek není nikdy dost. Tahle má nádech severských krimi a odehrává se v Beskydech. Kniha možná někomu může připadat drsná, ale já jsem byla mile překvapena, že autor na "pár stránkách" dokázal postavám vnuknour jakési základní charakterové rysy, a tak se jednoduše s hlavními hrdiny sžijete, pochopíte je a postupně příběh graduje. Závěr není ani uspěchaný, ani nudný, byl tak akorát. Příběh mě chytil a nepustil!
Velmi povedená detektivka, působivá, úžasně napsaná. Čte se jedním dechem.
Mohu jen doporučit.
Detektivka z pera českého autora splnila má očekávání.
Vyšetřování vraždy v zapadlé osadě Helašná u lesa krásně svištělo po žánrových kolejí až dokonce.
Mordparta poskládaná z individualit s potřebnou chemií mezi sebou ve sboru a jiskřícíma třecíma plochama - splněno
Uzavřený okruh podezřelých s potenciálním motivem -tzn. možnost pro tebe odhalit vraha - splněno
Zasazení do prostředí rázných charakterů, kdy mi při dialozií pravidelně vystřeloval koutek v úsměvu jako jednomu z detektivů- taky splněno
Tato kniha jde přímo k věci. Balastu a omáčky okolo mimo vyšetřování je tu tak akorát k dokreslení pozadí vraždy a zázemí detektivů.
A ten konec! Pecka! Byla jsem napnutá jak struna a přiznám se, že vraha jsem neuhodla.
Mrzí mě ale málo temnoty mezi řádky v průběhu knihy. Té, co byla až na posledních cca 40 stranách. Prostředí i některé charaktery dávaly možnost pro vytvoření četnější husí kůže.
Nicméně 4 hvězdy jasné a těším se na autorovu další knihu
Podle názvu a přebalu knihy, by se jeden mohl mylně domnívat, že se jedná o nějakou mysliveckou brožuru... Ve skutečnosti se jedná o parádní, napínavou detektivku z českého prostředí. Všem fanouškům českých, kvalitních detektivek, mohu tuto knihu jen doporučit.
Úžasně napsaná kniha, četla se opravdu jedním dechem. Velmi zajímavý příběh. Mohu jen doporučit, už se velmi těším na další.
Severská detektivka v Beskydech. Skvělé čtení. Ano hodně postav, ale dávají tomu smysl. Jestli tohle je prvotina, tak klobouk dolů a už se těším na další knihy, které snad budou. Za mě 100% a i Nesbo může závidět.
Českých (a moravských) detektivek není nikdy dost. Zvlášť když jsou povedené. A to Slyšet jeleny zpívat je. Trošku mi to připomínalo vynikající seriál Případy 1.oddělení, navíc i s postavou staršího moudrého vyšetřovatele, v knize se také jmenuje Václav. Určitě budu sledovat další tvorbu autora.
vraždy thrillery Beskydy krimi české detektivky a krimi rodinná tajemství Ostravsko Trnava Cena Jiřího Marka Pezinok
Napínavé, strhující, jazykově bohaté a nápadité vyprávění. Příběhy postav (já jsem se v nich tedy neztrácela) prolnuté kolem vyšetřování, příběhy ze života, které známe v obměnách tisíce let (aluze, odkazy na staré mýty mě bavily). Těším se na další autorovo vyprávění!