Smrtka
Neal Shusterman
Smrtka / Žatva smrti série
1. díl >
Smrtka #1 Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemocemi, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2020 , TémbrOriginální název:
Scythe, 2016
Interpreti: Vasil Fridrich , Jana Stryková
Jsem nadšená! Po dlouhé době knížka, co mě naprosto vtáhla do děje a nepustila až do konce. Famózní! 5*
Kniha se mi líbila. Obě dvě postavy a jejich linky mě velice zajímali. Závěr byl super, těším se až si přečtu další díl.
Pohled do budoucnosti. Do takové budoucnosti kde neexistuje smrt, nemoci, nemůžete jen tak umřít a když obrátíte list, tak můžete omládnout na věk, který chcete. Jak v tomhle světě napodobit přirozenou smrt? Aby nebyla planeta přelidněná? To mají za úkol smrtky. Smrtky, které poznáte na první pohled. Nechcete je však potkat. Všichni z nich mají přirozený strach. Nikdy nevíte pro koho si přijdou.
Kniha mi bylo mnohokrát doporučovaná. Jelikož se jedna o YA zaměření, tak jsem měla z knihy strach, že mě nebude bavit. Opak je však pravdou a já jsem, po přečtení, neskutečně nadšená! Tohle bylo boží od začátku do konce a ještě dále! Proto mám už nachystaný druhý díl a těším se až se do něj pustím. To mluví za vše. Zajímavý svět a kdo z nás ví jestli se někdy v dalekém budoucnu nestane pravdivým...
Kdybych mohla dám knize i víc hvězdiček. Bylo to něco neskutečného. Svět kde kde smrt není přirozená a smrtky se starají o to aby někdo zemřel. Skvělé a ten konec byl překvapivý a těším se na pokračování.
Když autor najde originální námět, nemusí být jeho stylistika excelentní. Bohatě stačí, že vybudovaný fikční svět má jasně stanovená pravidla, která se ovšem čtenář dozvídá až postupně. A tak je pořád trochu napnutý, co z toho všeho nakonec vyleze a jak si hrdinové poradí s nezáviděníhodnou situací. Je to kniha pro mládež, ve které nechybí to nejdůležitější: rozdělení na dobré a zlé, láska, přátelství, vztah k autoritě, boj o vlastní život i o život těch nejdražších. A co se mi na téhle knížce opravdu hodně líbí je to, že navzdory všem těm pravidlům je svět (jak ho známe my obyčejní, smrtelní lidé) obrácen vzhůru nohama. Přežít nutně neznamená zvítězit. Text 100 %. Obálka 1000 %.
Kniha neměla chybu,svým poutavým dějem mě provedla od začátku do konce.Je sice pro mládež,ale poučit se z ní může každý.Je tu láska,která se nesmí projevovat navenek,pokora,úcta ke starším a zkušeným a zároveň si mládež utváří svoje názory.Mé očekávání určitě nezklamala.
Není divu, že Smrtka se stala jednou z nejlepších knih roku 2018 na mnoha blozích i internetových stránkách.
Originální příběh, kdy vám stránky prakticky mizí pod rukama. Sympatické hlavní postavy a nevšední děj, který vás nutí se zamyslet. Velmi čtivé a zkrátka BRILANTNÍ.
Rozhodně doporučuji! Dávám pět hvězdiček a jen škoda, že jich nemohu dát víc, protože tahle kniha si to rozhodně zaslouží.
Dávám pět hvězdiček. Čtu ji už podruhé a pořád mě baví. Ten svět je vymyšlený dokonale a nutí člověka přemýšlet nad vlastní budoucností. Geniální a originální. Určitě doporučuji přečíst.
Možná jsem měla až příliš velká očekávání a proto mě tato kniha zklamala. Námět je skvělý, ale chybělo mi to vtáhnutí do děje.
Noo tohle bylo zklamání :( Originální téma,které slibuje něco nového a zajímavého,ale tím to bohužel končí. Celý ten svět je nedomyšlený, některé věci vzájemně vůbec nedávají smysl, něco je tam úplně navíc,protože to není ani víc vysvětleno (tonisté ?) Celé je to bohužel ploché a bez nějaké akce. První polovina knihy byla naprostá katastrofa - nudná, naprosto bez nějaké akce,postavy bez hlubšího smyslu,takže když jedna zemře bylo mi to úplně jedno a neodložila jsem knihu jen proto, že většinou zatnu zuby a dočtu a když to má takovou obrovskou reklamu ,tak tam přeci něco být musí... no poslední třetina už byla zajímavější,konečně se něco dělo,jedna z postav se začala taky trochu projevovat a slibuje ,že snad další díl bude lepší než tento. Proto za ten konec tři a půl hvězdy
Autorovi Nealu Shustermanovi (Neal Shusterman) musím složit poklonu, klobouk si sejmout z hlavy a rukou ho sklonit až na dosah zemi. Geniální dílo. Vzhůru druhému dílu!
Od této knihy jsem toho moc nečekala, ale musím uznat, že jsem si v ní nakonec našla i pár dost dobrých myšlenek i pro mě. Příběh je dobrý, bavilo mě to.
Já nevím. Asi se mi víc líbila autorova jiná kniha Bez šance. Toto mě bavilo, konec byl napínavý, ale jinak mě to nějak neoslovilo. Celý ten svět budoucnosti občas nedával smysl. Nepochopila jsem kdo to jsou ti toniste a co to pořád dělali s tou ladickou? Vždyť to bylo úplně směšné :D Nějak mě to neoslovilo.
Moje první YA Fantasy. Od knihy jsem neměla žádná očekávání, spíš jsem se bála zklamání. Nakonec jsem příjemně překvapená a určitě si přečtu Nimbus. Na druhou stranu to není něco co bych musela číst vícekrát. nesmrtelnost a jak by to mohlo fungovat je skvělý námět na knihu. Projeví se, že ať už jsou lidé nesmrtelní nebo ne, vždy se najdou jedinci co by to kazili. Pojetí tohoto nesmrtelného života plného smrtek a sekáčů - tento překlad je opravdu velice komický- je zábavné čtení.
Už dlouho jsem nečetla takhle dobrou YA knihu. Nechybělo v ní napětí, romantika, překvapivé zvraty ani podněty k zamyšlení. Opravdu chceme nesmrtelnost? O co všechno bychom s nesmrtelností přišli? Jaký je rozdíl mezi nesmrtelností a věčností? Každopádně si okamžitě běžím pro druhý díl :)
Delší dobu jsem fantasy pro mládež nečetla, protože se mi podle upoutávek nezdálo, že bych narazila na něco originálního. Do Smrtky jsem se pustila s chutí, ale když došlo na kosení zarazila jsem se: Obyčejné vraždy? Ve společnosti, která odstranila bolest a smrt najednou něco tak ubohého jako utopení nebo upálení a to pod rouškou schvalované činnosti? Dost dlouho jsem knihu chtěla odložit, ale vytrvala jsem. Byla jsem zvědavá, jak si sympatičtější z postav poradí. Taky mne zaujaly některé stránky z deníků. Zvědavost trvá, takže sérii (snad) dočtu. A doufám, že tahle společnost odstraní nejen nemoci!
Po dlouhé době něco, co mě od první stránky vtáhlo do děje nápadem i stylem psaní. Svět bez kouzel a magie, jen čistá technika. Budoucnost, která je i možná a vypadá dokonale, přesto se v ní objevuje schopnost lidí ničit to, ať vědomě či ne, co funguje bez jediného zádrhelu.
antiutopie, dystopie, kakotopie smrt budoucnost utopie nesmrtelnost pro dospívající mládež (young adult) učedníci, učednictví sci-fi fantasy morální dilema
Velmi zajímavý námět. Ačkoliv některé věci jsem odhadovala, u jedné jsem se přistihla s otevřenou pusou.