Snědla dětem sladkosti
Martina Formanová
![Snědla dětem sladkosti Snědla dětem sladkosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156674/snedla-detem-sladkosti-156674.jpg?v=1364941995)
Deset let po vydání své veleúspěšné prvotiny Skladatelka voňavého prádla přichází Martina Formanová s volným pokračováním, autobiograficky laděnou knížkou Snědla dětem sladkosti. Autorka vtipným stylem přibližuje čtenáři nejen svou každodenní realitu - přesazení do odlišné země a kultury, uvykání venkovu, výchovu dospívajících dvojčat, vlastní plány a sny -, ale dokáže humorně reflektovat i vážnější životní okamžiky.... celý text
![fruitbueno fruitbueno](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23207/m_fruitbueno-Vxb.jpg?v=1690350857)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
První díl mě bavil asi o trochu víc, ale i tady nechybí nadhled, humor (tolikrát deklamovaný, že?!) a ironický odstup. Autorku to činí víc než zajímavou.
![Janiny Janiny](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29308/29308.jpg?v=1381127969)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nechala jsem si na léto, protože knihy od Martiny Formanové mám ráda. První polovina byla fajn, ale kdybych měla říct o čem byla ta druhá...Na Skladatelku voňavého prádla tato kniha nedosáhne.
![Phenomenon Phenomenon](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57967/m_phenomenon-65199945d0d94.jpg?v=1696176453)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Docela nuda. Autorka, manželka slavného muže ví, že ať napíše cokoliv, díky svému jménu to prodá. Literární kvality se smrskly na laciný bulvár.
![Dannielle Dannielle](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/32409/32409-8mV.jpg?v=1486464759)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Kamarádka byla nadšená tak jsem se vrhla na čtení. Ze začátku jsem se i nasmála. Ale od poloviny těžká nuda. Nutila jsem se to došíst.
![Ankavi Ankavi](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29626/29626.jpg?v=1383565034)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Jedním slovem nuda. A přitom mám autobiografické, "úderné" či vtipné knihy ráda - ale tahle nesplňuje ani jednu z vyjmenovaných vlastností...
![lenkavildomcova lenkavildomcova](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45375/45375-692.jpg?v=1442732829)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Brala jsem si ji na rehabilitace a nemůžu říct, že bych byla nějak odvázaná... Kniha mi nepřišla ani nijak moc vtipná...
![janucha janucha](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Kniha mě pobavila, přečetla jsem ji rychle. MF je stále vtipná, jako ve Skladatelce voňavého prádla, která je možná zajímavější,
což je ale dáno tím, že popisuje období, kdy se v životě MF dělo více věcí, hodně jsem se zasmála. I období boje s rakovinou
je podáno s vtipem, bez zbytečného patosu. Drobné tiky jednotlivých členů rodiny jsou podané s vtipem a na MF, je sympatické
jak si stále dokáže svůj život užívat a těšit se z něj. Opravdu ideální kniha na dovolenou a do busu jak píše imka.
![ajinav82 ajinav82](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Sice kniha nemá žádnou zápletku, ale i tak se mi moc dobře četla. Je to jakési nahlédnutí do života jiné osoby. Pěkná oddychovka.
![Spineli Spineli](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19408/19408.jpg?v=1381127919)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
U knihy jsem se bavila, zasmála popisu Milošových "vrtochů", ale přišlo mi to, jako bych četla něčí deník, který ani není moc zajímavý. Odlehčené čtení, když člověk potřebuje vypnout.
![Marčullkas Marčullkas](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38514/38514.jpg?v=1381127980)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Autobiograficky laděná knížka. Věcné, milé popsání běžných každodenních činností ženy, která si toho musela hodně prožít a vydobýt!
Už se těším až si přečtu všechny knihy od p.Forman
![sabca sabca](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18956/sabca-3G3.jpg?v=1537524792)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Mě kniha trochu zklamala. Je pravda, že občas jsem se musela upřimně zasmát, ale část pro mě byla nudná. Skladatelka vońavého prádla se mi líbila víc.
![DagmarM DagmarM](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Jedna z mála knížek, které jsem nedočetla. "Vdala jsem se za známého muže a vy koukejte, jak se s ním mám skvěle a jak mu vařím čaj" - něco v tom smyslu.
![Verrrunka Verrrunka](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/944/m_verrrunka-Xyg.jpg?v=1540927080)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Taková kniha o nás, pro nás... Rozumějte- o ženách, pro ženy. Ale asi ne zrovna pro mou věkovou kategorii. Nechala jsem se nalákat obálkou, názvem a známou osobností. Jenže celé to bylo takové tuctové.
Na jednu stranu je uklidňující vědět, že i Miloš Forman často hledá ponožky a od televize ho nelze dostat, když běží olympiáda. Ale když se nám takové věci dějí každý den, proč o nich i číst ve volném čase?
česká literaturaAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
2014 | ![]() |
2012 | ![]() |
2021 | ![]() |
2017 | ![]() |
Byla jsem mile překvapena, příjemné čtení.