Sněhulák
Jo Nesbø
Harry Hole série
7. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem "Sněhulák" a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte Beckerová není první případ. Na povrch vyplouvá řada podobných zmizení a ukazuje se, že mají společné rysy, především to, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem. Rozbíhá se vyšetřování, které je tentokrát ještě napínavější než obvykle a pro Harryho o to složitější, že se silně dotýká jeho nové kolegyně i jedné velice blízké osoby. Harry ani netuší, jakému zlu bude muset tentokrát čelit a jakým způsobem bude muset prokázat, co v něm je. Ke knize jsme dodatečně vydali slovník. Prohlédnout a stáhnout si ho můžete na našem Issuu. Marek Lutonský v rámci své recenze připravil také mapu míst, která se v knize objevují.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2020 , Kniha ZlínOriginální název:
Snømannen, 2007
Tohle byl pro mě asi nejlepší Harry Hole, i když i tady se Nesbø držel svých zvyků a můžeme tedy potkat Harryho s lahví i bez :)... A hlavně ani tentokrát se první "podezřelý vrah" nestane vrahem opravdovým.
PÁNI....
Tohle je úžasné dílo.... Od Nesba jsem zatím krom tohohle nic nečetla, ale zase mě Sněhulák navnadil i na další díly. Si tak nějak uvědomuji, že jsem si oblíbila severské spisovatele :D :)))
Achjo, budu se opakovat. Ale snad skoro zákonitě, pokud přečtete další díl ze série HH, vždy vám v tu chvíli musí připadat nejlepší. Není to zaslepeností vůči Harrymu nebo Nesbovi, ale tím, že v každé další knize najdete něco jiného. A pokud čtete postupně, opravdu to stojí za to.
Nesbo se nebojí být čím dál víc krutější a nezapomíná také na dějovou linku v pozadí celé série, což se mi ohromně líbí, protože není čtenářům násilně předhazována, ale v každém díle je určitý kus skládačky.
Uáááá, super kniha! Sice mi trochu trvalo, než jsem se v těch ženských zorientovala, ale i tak jsem četla se zatajeným dechem. Vždycky, když se potencionálně blížil konec říkala jsem si, co budou na tolika následujících stránkách ještě řešit. Jenže pak se děj zhoupl a jelo se dál. Už se těším na další díl.
Svým hodnocením se hodně odchýlím od většinového názoru zde. Detektivky jsem nikdy nevyhledávala a moc mě nebrali, proto jsem chtěla zkusit jednoho z nejoblíbenějších autorů tohoto žánru a dát jim šanci. Možná je to taky tím, že jsem knihu četla v angličtině, ale toto dílko mě opravdu vůbec neoslovilo, přišlo mi to, že se pomalu nic neděje, akce pomálu. Pak už mi bylo i jedno, kdo je vlastně vrah. Další knihy autora určitě nemám v plánu číst a další šanci tomuto žánru dám zase až za nějaký čas.
Pro me zatim nejlepsi HH! A jak uz tu bylo zminovano, skutecne je lepsi cist serii s HH postupne. Tak jsem zvedava na Levharta :-)
Kdybych mohla dám při hodnocení klidně 200% Při čtení Sněhuláka musíte zákonnitě prožívat "čtenářský orgasmus" a přitom se naprosto bojíte, protože tahle knížka je děsivější než kde jaký horror. Je to opravdu mistrovsky napsané a myslím, že to nejvíce ocení právě Ti, co příběhy Harryho četli od začátku....
Úžasně napínavá knížka. Nemohla jsem se odtrhnout, sněhuláci mi taky asi už napořád budou připomínat tenhle příběh.
Strhující,napínavé jak malé "gatě". V některých chvílích jsem až zapomínala dýchat.Asi už navždy budu mít svíravý pocit u žaludku, kdykoliv uvidím sněhuláka. A najít ho ráno před domem tak......
Geniální a také první kniha ze série, kterou jsem přečetla prakticky bez jediného nadechnutí. Nejsem si však tak úplně jistá, zda se ještě někdy podívám na sněhuláka stejnýma očima...Čemu však velmi dobře rozumím, je fakt, proč si zrovna tento díl vybrali filmaři ke zpracování.
Je kompaktní, propojuje děje předchozí a mrazí až na dřeň.
Číst se dá díky odkazům na děje přecházející i samostatně, těm co však díly nečtou ve správném pořadí, mnohé prozradí.
Skvělé čtení, které nutí okamžitě otevřít díl další, ale v rámci duševního zdraví ho raději preventivně proložím něčím lehčím.
Doporučuji!
První kniha od toho to spisovatele. Když jsem začala číst, tak mě to hned pohltilo, a nemohla jsem odložit knihu, protože jsem musela, vědet, kdo je sériovým vrahem.
Za mě dávám pět hvězdiček.
Námět luxusní, vrah precizní (opět jsem na to došla brzy, možná jsem toho v tomhle žánru četla i viděla až příliš). Nejvíc se mi líbila asi pásáž o životě záporáka. Bylo to konečně výborně propracovaný i závěr měl koule, uff. Nesbo si to u mě tímto svou reputaci zachránil.
I když jsem toho od Nesba četla víc, nic mě neuchvátilo tolik jako Sněhulák. Pro mě napínavé a často i strašidelné, ale já se lekám všeho :D
První kniha od Nesba, kterou jsem četla a určitě nezůstanu jen u ní. Velmi se mi líbila, byla čtivá, napínavá se zajímavým příběhem.
Výborně napsaná detektivka. Snad jsem ještě nikdy tak rychle nepřečetla knihu, krom povinné četby (:) Příběh Harryho Holea mě opravdu dostal , jak to jen ten autor dělá? No, těším se na další.
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno Norsko thrillery norská literatura sérioví vrazi norské detektivky sněhuláci Oslo (Norsko)
Prostě knižní orgasmus...