Sněhulák
Jo Nesbø
Harry Hole série
Audiokniha Sněhulák obsahuje sedmý díl oblíbené severské krimi s detektivem Harry Holem. Autor Jo Nesbo, čte David Matásek.
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , VoxiOriginální název:
Snømannen, 2007
Interpreti: David Matásek
Skvělá severská detektivka. Doporučuji číst v zimě, nebo lépe - když začíná zima, kdy už je venku mrazivo a je cítit ve vzduchu první sníh. Já ji takhle četla, zachumlaná v posteli a té mrazivé atmosféře v knize to dodalo ještě větší grády.
Strhující napínavý příběh, který jsem přečetla za týden, ani nevím jak. Úžasné odreagování od starostí všedních dnů. Můj první Nesbo.... Je mi jasné, že ne poslední.
První kniha od tohoto autora a úplně mě dostala. Když jsem si ji kupovala říkala jsem si, má mnoho stránek snad v ní nebudou zdlouhavé a někdy i nudné pasáže. Velmi mě překvapila nic takového. Příběh se četl velmi dobře a obsahoval vše co má správná detektivka mít.
Mám ráda knihy Jo Nesba a Harry Hole je můj oblíbený hrdina, ale Sněhulák mě trápil- Moc rozvláčné, snad proto, že je srpen mě kniha nesedla.
Snehuliak má skvelú tému, zápletku, temnú atmosféru, tajomného psychoaptického vraha a inteligentného vyšetrovateľa, má skrátka všetky atributy, ktoré by z nej mohli urobiť výbornú detektívku. Čo však príbehu chýba je dynamika, inak povedané, neodsýpa to, prvé 2/3 sa neuveriteľne vlečú a aj keď sa to v poslednej tretine rozbehne už to u mňa na záchranu lepšieho hodnotenia nestačí. Ďaľší problém je, že mi nesadol autorov štýl, v rámci jednej kapitoly skáče medzi viacerými postavami a občas aj obdobiami a prekážalo mi to, občas som sa proste strácal. Po ďaľších Nesbovych knihách už nesiahnem.
Napínavé, mrazivé, zkrátka kniha vykazující všechny atributy, které má správná detektivka mít.
Krásně a velmi chytlavě napsáno. Musím se přiznat, že u tohoto čtení jsem se i trošku bál :D Měl jsem štěstí, že jsem to četl v létě. Ale uvidíme co přinese první sníh...
Sázka na jistotu, že kniha bude výborná. Tento autor mě zatím nezklamal. I sedmý díl v řadě byl super. Zatím asi snad nejlepší.
Moje druhá kniha od Nesba a první s HH. Velmi čtivá svižná detektivka z mrazivého severu, což se v červenci hodí. Harry Hole mě zaujal i autorovo skákání v čase, nutnost se soustředit. V brutálních vraždách si nelibuji a je škoda, že vrah byl odhalen už v polovině knihy. Určitě se k Nesbovi časem vrátím.
Strhující příběh, napětí, prostě super. Harry Hole je na mojí Topce knižního hrdiny. Kniha je brilantně napsaná, nemohla jsem se odtrhnout, pro mě snad nejlepší z celé série. Kdo má rád dobré krimi, určitě by si tuto i další knihy s Harrym měl přečíst.
U příběhů, které píše Jo Nesbo, se mi líbí jejich dynamika. To mistrovství udržet diváka v čtenářské koncentraci - v takzvaném čtenářském flow stavu - je fascinující!!! Sněhulák patří mezi jeho nejlepší detektivky. Možná se mi Spasitel líbil ještě o něco víc (ale to je spíš subjektivní názor čtenáře). Pokud budete studovat autorovu celou jeho spisovatelskou historii, pravděpodobně začnete u (za mě slabého) zrodu Harryho Holea v Austrálii (Netopýr) a pak budete poktračovat mistrovskými kousky, jako je právě Sněhulák. Policie svou nevysvětlitelnou brutalitou dává tušit autorovu vyhořelost, Nůž pak se snaží o návrat Harryho Holea, avšak zápletka a příběh "šustí papírem" a vrah (vražedkyně) nemá, podle mě, dostatečný motiv k vraždě.
Jedním slovem: jízda! Tempo příběhu bylo přijatelné, podobně jako jiní čtenáři mi ale přišlo, že jednotlivým epizodám s vrahem bylo věnováno málo prostoru. O to víc ho ale měl náš milý Harry Hole, který zase jednou dokázal, že jeho práce a osobní život je jedno a totéž :)
Nesbø mi padl do výzvy a jelikož byla kniha Sněhulák jediná v dosahu, řekl jsem si, proč nezkusit žánr, ze kterého mám přečteno jen pár knih.
Jako u zbylých detektivek jsem byl v určení vraha zcela mimo a zahradník tu bohužel chyběl:-)
Jelikož jsem měl prostor, zhltl jsem to za dva dny a nebylo to úplně špatné. Dávám 5, i když od detektivek dám zas na nějakou dobu ruce pryč.
Podle mého by si vrah a vraždy zasloužili mnohem větší prostor, protože jejich dej je velice krátký. Pasáže vražd ale byly výborné. Občas hluchá místa v příběhu, ale jinak velice dobrá a čtivá kniha.
Kniha byla mnohem lepší než očekávání. Harry je prostě úžasný kriminalista a Nesbø neskutečný spisovatel. Až do konce jsem netušila, kdo za vším stojí. Navíc úžasná propojenost z předešlých dílů. Opět jsem se dozvěděla i něco navíc (třeba původ slova deadline).
Dost drsná detektivka ze severu, jedna z prvních, které jsem kdy přečetla. Ale kniha se mi líbila, proto si přečtu něco dalšího.
Krimi nikdy nebyl můj šálek kávy. Poprvé mě však o opaku přesvědčila série od Stieg Larsson. A definitivně můj názor změnil Nesbo a jeho Sněhulák. Jedním zatajeným dechem.
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno Norsko thrillery norská literatura sérioví vrazi norské detektivky sněhuláci Oslo (Norsko)
Dobrá, rozhodně lepší než film.