Sněhulák
Jo Nesbø
Harry Hole série
Audiokniha Sněhulák obsahuje sedmý díl oblíbené severské krimi s detektivem Harry Holem. Autor Jo Nesbo, čte David Matásek.
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , VoxiOriginální název:
Snømannen, 2007
Interpreti: David Matásek
Nesbův pravděpodobně nejslavnější počin byl výborným čtením, od kterého se nešlo odtrhnout. Autor umí dobře budovat atmosféru, pracovat s napětím, donutit čtenáře myslet si, že je po všem, a záhy ho přesvědčit o opaku. Je to napínavé, je to čtivé, ale bohužel to ve výsledku trošku sráží „neustálé“ nacházení těch nepravých pachatelů (když už snad potřetí našli Sněhuláka, doufal jsem, že je to skutečně naposledy), v obrovském množství jmen jsem se ze začátku ztrácel (zejména v pouhých zmínkách o postavách pravděpodobně z předchozích dílů o Harrym).
Finále bylo ale napsané výborně a některé výjevy byly popsány tak chladně a živě (vlastně spíš mrtvě), až jsem pociťoval chlad osloského předměstí také.
Velmi oceňuji propracovanost příběhu a surový styl psaní autora, kterým se odlišuje od jiných. Pátrání po vrahovi, který staví sněhuláky, zasazené do bílých plání drsné, a přitom krásné norské přírody, mě opravdu bavil. Zhruba od třetiny knihy jsem měla pár tipů na viníka, nakonec jeden z nich vyšel. Určitě si hodlám přečíst další knihy od Nesba! Začínám přicházet na chuť detektivkám..
Už se těším na zimu, až napadne první sníh a budu to číst znova. Pro vylepšení atmosféry si za oknem postavím sněhuláka a dám mu na hlavu můj hrnec na brambory. Pár dní to s rýži přežiju...
Napínavá kniha, i když jsem už asi v polovině tušil, kdože to tam pořád staví ty sněhuláky. Ale nenechte se zmást, tak jednoduché to zase není, v Norsku umí stavět sněhuláka prakticky kdokoli...
Jdu na další díly, jasná 5*
Nie som fanusik knih s tymto stylom. Radsej si precitam nieco optimistickejsie.
Snehuliak bola prva kniha od tohto spisovatela, nadchla ma asi sa pustim do jeho dalsej knihy :)
Tak tohle se mi četla samo. I když jsem tušila,kdo to je,tak i tak jsem byla překvapená. Doporučuji!!
Moje první kniha od tohoto autora. Bylo to fajn, zaujalo, zabavilo, ale nepřesvědčilo o tom, že bych si od něj měla přečíst i něco dalšího.
Mrkla jsem i na film, ale ten byl hrozný.
Hotovo, dočteno za pár dní, po večerech. Sněhuláka jsem odhalil, hurááááá! :-)
Jinak úžasně chytlavý případ, velmi dobře napsaný, ani chvilku jsem se nenudil! Sněhulák rozhodně touží dostat se ke všem čtenářům. :-)
DOPORUČUJU! ;-)
Tak tento titul jsem se v zimě neodvažovala číst a dobře jsem udělala :D Je to vynikající kniha, propracovaný příběh, velmi čtivé a moc moc ji doporučuji!
Tohle je super knizka. Dala jsem ji za vikend a nemohla jsem se odtrhnout. Mam v merku i dalsi knihy od tohoto spisovatele a uz ted se na ne tesim. Harry je svuj, ale moc jsem si ho oblibila a tesim se na dalsi jeho vyresene nebo nevyresene pripady. :)
Kniha sa dobre číta, no tých snehuliakov je až príliš. Našťastie brilantná dedukcia Harryho Holea to včas vyrieši. Záver je výborný.
Nedivím se, že byl tento díl zfilmován, ale film jsem neviděl. Dost možná zatim nejlepší příběh Harryho Holea. Nepřišlo mi ta tak chaotické a bylo to také uvěřitelnější. Těším se na další díly a doufám, že se Harryho vývoj někam posune. Zatím, co se hlavně ženských kolem Harryho týče, se to spíše točí v kruhu.
Četla jsem sérii Harry Hole celou a pěkně od Netopýra až po poslední díl, což je obrovská výhoda, protože chápete souběžný děj. 4* dávám jen proto, že mě kniha z celé série i přes svou popularitu zaujala oproti jiným méně. Kniha je ale čtivá, napínavá a pokud nejste superman, vraha v tomto díle prostě neodhalíte! Vřele doporučuji
Knizku jsem mela nekolikrat v ruce,kdyz jsem zrovna nemela nic jineho ke cteni a nekolikrat jsem ji odlozila. Kdybych jenom vedela,jak me bude bavit,byla bych si ji přečetla hned! Sice jsem odhalila Sněhuláka docela brzo,ale i tak to bylo moc dobre.
Detektivky nejsou zrovna můj oblíbený žánr. Vybrala jsem si ji kvůli ČV a nelituji. Kniha mě chytla svou napínavostí, rychlým spádem, sympatickým detektivem a ani té brutality tam nebylo příliš, uf.
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno Norsko thrillery norská literatura sérioví vrazi norské detektivky sněhuláci Oslo (Norsko)
Udělal jsem chybu že jsem se jako první podíval na ten otřesný film! Pak se mi do knihy moc nechtělo ale jsem rád že jsem si to rozmyslel. Kniha obsahuje plno zvratů, nečekaných momentů a atmosféra? ta by se dala krájet, Jo Nesbo opravdu umí lidi vtáhnout do děje od kterého se nelze odtrhnout. Bylo to čtivé a napínávé až do samotného finále.