Sophiina volba

Sophiina volba
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418547/bmid_sophiina-volba-mhO-418547.jpg 4 3266 3266

Rozsáhlý psychologický román zpracovává originálním způsobem etický aspekt 2. světové války a nacistických vyhlazovacích táborů z pohledu Američana. Autor vypráví tragický příběh z podzimu 1947, kdy se v newyorském penziónu setkává začínající spisovatel s polskou emigrantkou, která přežila koncentrační tábor, a s charismatickým židovským vědcem. Osobní tragédie hrdinky je podbarvena zážitky, jimiž prošla a které jí znemožňují návrat k normálnímu životu. Věcné pasáže z Osvětimi se dostávají do souvislosti s americkým rasismem a vědomím, že konec války neukončil utrpení a traumata přeživších obětí. Kniha je sugestivní výpovědí o zlu a destruktivních silách v lidské psychice, o problému viny a kolektivní odpovědnosti za to, čeho se může člověk dopustit na druhém člověku.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Odeon

Sophie's Choice, 1979

petahor
26.11.2011 4 z 5

Knihu mám velice ráda a moc se mi líbí, Styron byl vynikající spisovatel, avšak mě u ní nejvíc mrzí to, že je v některých pasážích zybtečně prodloužena, že musím říct až kniha místami začíná nudit a nejraději by člověk některé stránky přeskočil...
Ovšem to nemá nis polečného s dějem, který je skvělý.

canis
05.11.2011 3 z 5

Kniha je zajímavá, ale nepatří mezi mé oblibené.

hobelka
21.10.2011 4 z 5

Zatím jsem nečetla nic tak dlouho. Příběh je vážně parádní, ALE tak dlouhej a nudnej rozjezd jsem ještě nezažila, navíc občas mi přišlo, že se v knize vyskytuje až moc podrobných informací, které vůbec nesouviseli s dějem a styl autora byl občas až k uzoufání nudný a zamotaný.

Devil-Ivet
07.10.2011 5 z 5

Když se prokoušete vcelku nudným začátkem, který čítá asi 80 stránek, tak vás tato kniha pohltí. Doslova! Takže dávám plný počet bodů :)

Oter
28.09.2011 3 z 5

Velmi silný příběh, ovšem sama knížka mne nikterak nezaujala. Často jsem se nudila a ke čtení se nutila, ale možná jsem jen pro ni nebyla dost zralá. Za pár let se k ní určitě vrátím a kdo ví, třeba hodnocení změním.

tandula
29.07.2011

tak jsem knížku konečně asi po 14 dnech dočetla. Spousta lidí mi říkala, že začátek je nudnej, a že mi bude trvat dlouho, než se přes něj dostanu, ale mě na knížce nepřišlo nudný vůbec nic. Nakonec jsem přeskakovala jenom část, kde Sophie je u R. Hösse, to mě nebavilo.
Taky si říkám, proč se knížka vlastně jmenuje "Sophiina volba"? Původně jsem si myslela, že o tý "volbě" hlavně bude knížka, ale jelikož je až na konci, a shrnutá asi do půli stránky, tak nevím...

Janet
21.07.2011

knížku jsem nečetla jedním dechem, někdy byl děj trošku nudnější,ale jako celek velice zajímá kniha. Doba a věci, které se děly za války a po, muselo být strašný. O to smutnější je, že lidstvo si opět nevzalo ponaučení.

Kvothe
12.07.2011 5 z 5

Kniha, která výborně zapadá mezi mnohé příběhy z druhé světové války, mezi svědectví jedné generace a jí nasledujících. Nemyslím si, že by Američan pochopil o válce méně než Evropan, naopak si myslím, že jsou nutné pohledy všech kontinentů i zemí. Američanů se válka tak přímo nedotkla a na jejich území se neválčilo, vstoupili do války skutečně až ke konci a jinak se jejich život odehrával na jejím pozadí a v jejím kontextu. Přesto válka Ameriku podstatně ovlivňovala. Pohled amerických spisovatelů obohacuje možná niternější a skutečnější pohled evropských mistrů slova.

Příběh Sophie, která není schopna pokračovat v normálním životě, který jí byl válkou ukraden a jejího přítele, který
je stejně ztracený jako ona sama, je srdcervoucí, ale pochopitelný. Takoví lidé se přitahují, prostě mají společný základ a
každodenní svět je jim vzdálený. Ona svým zvráceným způsobem potřebovala Nathana a on by bez Sophie také nemohl být. Stingo je jakýsi mezihrdina, jenž stmeluje a usměrňuje děj a zároveň je i hlavní postavou, v mnoha případech zastíněnou Sophií nebo i Nathanem.
Sophiina volba je slovní spojení, které používají i lidé, jež nemají o knize ponětí, což je přeci jenom velký Styronův úspěch.
Ta volba musela být nesnesitelná a myslím, že ženy a hlavně matky pochopí hloubku nutného rozhodnutí ještě daleko razatněji.

Musím přiznat, že občas mě napadala myšlenka zdlouhavosti některých částí - začátku (tam mě bavilo hodnocení knih :-)) ), částí mezi Sophiiným vyprávěním, které byly jakýmsi způsobem mnohem napínavější než příběh Stinga atd.
Přesto dávám 5 hvěz, jelikož má kniha velmi zajímavou kompozici a do posledního slova si udržela velmi pevně mou pozornost.
Určité zlo (nedostatek dobra:-) ) v lidech je v knize jasně popsáno - je v dobrých lidech, je ve válce, je stejně tak i po válce, mnoho lidí chce ubližovat a dělá to, někteří neúmyslně. Sophie si prožije válku na místě židů a přitom je sama příliš nemiluje, zaslouží si odsouzení? Chce přežít za každou cenu, zalouží si odsouzení? Po válce v bezpečném útočišti New Yorku se nemůže bez nebezpečí projet ani metrem, je v bezpečí? Je po válce, nebo je válka jen vyhrocení míru? Má v sobě to "zlo" každý?
Smrt byla nevyhnutelná, to je nepopiratelné, přišla vlastně překvapivě pozdě, ale bylo to jediné
možné vykoupení, jediná možná cesta ven ze strastiplného života, naplněného hrůzou a děsem, ale také krásou a pravdou.

Volba je nutná, je přeci předpokladem svobodné vůle:-)

KrvMys
11.07.2011 5 z 5

Sophiina volba je jen malý střípek toho, co se dělo v letech druhé světové války. Přesto stojí za to přečíst si emoční příběh dívky a později matky, která prožila úrčitou část hrůzy židovské genocidy, i když sama židovkou nebyla.

Sugar289
10.07.2011

Věřím, že tento příběh může být krásný, ale odradil mě zdlouhavý až nudný úvod knihy. Třeba se k ni někdy vrátím.

knihomoli
31.05.2011 3 z 5

Nevěřím Američanům, jejich city i jejich život je povrchní a týká se to stejně tak Styrona a jeho Sophiiny volby, Raději si, s-readre, přečti Snrt je mým řemeslem od Merleho. Pojetí Evropana je naprosto odlišné, hlubší a pravdivější. A taky - Osvětim není vůbec vzdálený. Ještě pořád žijí lidé, kteří jim prošli.

s-reader
30.05.2011 5 z 5

Přiměla Sophiina volba alespoň několik lidí k hlubšímu zamyšlení nad tím, co se v Evropě na počátku čtyřicátých let odehrávalo, co se dělo v koncentračních táborech a co se dělo v mysli těch, kteří byli součástí nacistického režimu? Pokud ano, má kniha smysl i kdyby neměla sebemenší literární hodnotu. Sophiina volba ale má tu hodnotu má. Není to jednoduché, podrobné líčení hrůz, kterým byli vystaveni Židé a jiní příslušníci podrobených národů, je to velmi pečlivě a působivě vystavěný román, který více naznačuje než popisuje, který nechává obrovský prostor čtenářově fantazii a nevnucuje mu, co si má a co si nemá myslet. Přesto, že je mi dost protivné často opakované klišé začínajícího spisovatele, který se potýká se svou první knihou, ještě častěji opakované tápání v prvních sexuálních zkušenostech, musím uznat, že jako základ pro mnohem závažnější výpověď, to nejsou témata vůbec špatně zvolená. Nejsou jen půdou, na které vyrůstá Sophiin příběh, působí i jako odlehčení, které zabrání čtenářovu otupění, jěž by určitě nastalo, kdyby nás autor bez ustání bombardoval těžkým kalibrem. A hlavně působí jako kontrastní pozadí – problémy, které jedinec Stingo považuje za vážně v porovnání s Osvětimí. Problémy, které sužují americkou mládež, které je nutí chodit k psychoanalytikům v porovnání s Osvětimí.
Stingo, Styron si to dobře uvědomuje, pokouší se dokonce o jakousi synchronicitu (co jsem dělal v ten den, kdy Sophie vystupovala z vlaku v Osvětimi), ale obávám se, že pro Stinga, pro Američany, pro nás, je Osvětim natolik vzdálená, že si ji nedokážeme plně uvědomit. Přesto je to jeden z nejlepších pokusů o přiblížení (přiblížení se), jaký jsem kdy četl.

Peťanka
27.05.2011 5 z 5

Rozjezd byl opravdu delší, ale stejně mi nezbývá než tuto knihu ohodnotit "palcem nahoru". Téma 2. světové války mě dost zajímá a taky svým způsobem dost děsí.. Tento příběh ve mně zanechal hluboký dojem a brečela jsem, když došlo na Sophiinu volbu, to bylo strašné, volit si mezi vlastními dětmi..
Kniha byla vlastně o několika lidech s různými osudy a minulostí, které svedla dohromady náhoda. Styron dokázal velmi dobře vystihnout jednotlivé charaktery a hlavně - poodkrýval nám jejich tajemství postupně – takže jsem poznávala románové hrdiny stejným způsobem, jak poznáváme lidi v reálném životě – s postupem času a na základě toho, co nám ti lidé o sobě prozradí.
Příběh se mi líbil, jen některé pasáže bych vynechala :)

I.H.
26.04.2011 5 z 5

Mnoho z nás vidělo filmy jako Schindlerův seznam nebo Pianistu, takže jsme na hrůzné zážitky z ghett, transportů a lágrů svým způsobem připraveni a jelikož je to natolik silné téma samo o sobě, je jasné, že v těchto pasážích má kniha největší spád. A to, že Sophie nakonec dospěje k jakési hrozivé volbě víme, už když přejedeme očima po hřbetě téhle knížky v knihovničce. Ale podle mého je síla téhle knihy v paralelách a svém situování v New Yorku v poválečných letech. Neustále přes hlavního hrdinu nabízí ten "pohled zvenčí" - od člověka z Jihu, který válku prožíval snad jen z filmových týdeníků a který si dobře uvědomuje, že když se děly všechny ty strašlivé okamžiky, on se někde opíjel pivem. A další, nesporně zajímavá linie je sebereflexe autora (jelikož se jedná, z menší či větší míry, o román autobiografický) - odhaluje své deníky, své sexuální frustrace, svůj vidlácký jižanský původ, snahu vyrovnat se s historií své rodiny, která kdysi měla také svůj poddíl na nakládání s otroky... Právě v té komplexnosti knihy a ústřední trojice - polská nežidovka v Osvětimi, židovský "vědec" a jižanský dvaadvacetiletý začínající spisovatel v N.Y. - je podle mě ta síla.

Lenka Kadeřáb
31.03.2011 1 z 5

No právě. Ten dlouhý a nudný rozjezd. V tomhle případě je lepší film

pajunček
26.03.2011 5 z 5

Není to jednoduché čtení, má "dlouhý rozjezd", ale stojí za to. Jedna z mála knih, která zanechala hluboký dojem, po dočtení jsem ji nemohla dostat z hlavy. Z té volby, kterou musela Sophie udělat, mě mrazí doteď!

MartyMcFly
25.03.2011 4 z 5

Části v US of A byly docela průměrné, zato úplně první část knihy (autorův zážitek z nakladatelství) se vlekl a byl k uzoufání (já se vlastně uzoufal) nudný. Pak děj nabral na síle zážitky z tábora a psychologickým dopadem na zůčastněné (někteří, ehm ehm Nathane, nemuseli ty hrůzy ani zažít, někdo byl magor už od začátku).

Klasika, známá a čtená, ale má své chyby. Ale i sílu, tu tedy rozhodně. Chyby ? To už je sporné.

Trina1
12.03.2011 4 z 5

Velmi zdlouhavá kniha, alespoň zezačátku, ovšem příběh ve mně zanechal velmi hluboký dojem.

Domenica
03.03.2011 4 z 5

Líbila se mi pasáž ze Sophiina života před tím, než potkala Nathana. Děj odehrávající se v Americe mě doslova nudil.

Pájuš
20.02.2011 5 z 5

Kniha pro opravdové vytrvalce, až tak v polovině začíná být kniha zajímavá. Sophiino doznání je pravdu šokující.