Sova
Frode Sander Øien
Holger Munch a Mia Krügerová série
Smrt přichází na křídlech nočního dravce.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , PlusOriginální název:
Uglen, 2015
Interpreti: Petra Špalková
Po skvělé "prvotině" V lese visí anděl, jsem se na Sovu neskutečně těšila a počítala dny, kdy se do ni konečně budu moct začíst. Musím říct že vůbec nezklamala, naopak! Od začátku mě kniha chytla a ja tradičně četla stylem - ještě jedna kapitola....skvělý námět, do poslední chvíle jsem netušila kdo je ona Sova. Obě knihy mi připomínají sérii s J. Cafferym oblíbené Mo Hayder. Budu opět netrpělivě vyhlížet další dil
Na Sovu jsem se vyloženě těšila. Je to opět dobře napsaný příběh, jen některé věci mi připadají přehrané. Spousta vět přepsaných z první knížky, hlavní postavy Holger a Mia se nijak výrazně nevyvíjí, jejich soukromý život je v podstatě stále stejně hrozný, bez minimálního posunu v ději (vyjma změny ročního období)...Zápletka je ale stejně jako v minulé knize dobře postavená. Styl autora mi prostě sedne..Ovšem pokud se budou postavy provázející každý díl vyvíjet stejně..pokud pachatelé budou před koncem příběhu stále jen útočit na rodinu Holgera, případně na Miu, pokud bude Mia pořád jen pít, brát léky a chtít se zabít...vyzní to v dalších knihách nejspíš dost otřepaně a nudně. Mým favoritem zůstává první díl, ale i druhý díl je slušně napsaný, čtivý příběh, který jsem přečetla za dva dny..
thrillery norská literatura sérioví vrazi severská krimi norské detektivky Oslo (Norsko)
Kniha „V lese visí anděl“ vnesla svěží vítr do žánru severské krimi, rok se s rokem sešel a máme tu druhé pokračování. Nu, je-li to skutečně teprve druhá kniha autora, tak potud dobré. Nemálo věhlasnějších spisovatelů napsalo své skvosty třeba až napotřetí, napočtvrté. Sova se čte docela dobře, zápletka je originální, nicméně pár výtek bych měl. Autorovi se v první knize povedlo načrtnout vcelku zajímavé charaktery, byl jsem zvědav na jejich vývoj, ale ten jaksi chybí, autor jen opakuje osvědčené schéma, takže Holger opět zachraňuje Miu před jistou sebevraždou a případ opět nějakou souvisí s Holgerem a jeho rodinou. Poněkud nadbytečně a úmorně působí podrobná rekapitulace minulosti hlavních postav a to včetně toho, co se stalo v prvním dílu, nevím, nevšiml jsem si, že by například Nesbo stále dokola omílal Harryho minulost, aby byl náhodný čtenář v obraze. Myslím, že není třeba být za každou cenu takto laskavý. Tým detektivů se tentokrát příliš nepředvedl, případ se řeší tak nějak sám od sebe, vše do sebe postupně zapadá jako puzzle. Příliš nechápu tu Miinu nepostradatelnost, notabene když je ta holka buďto nalitá, na práškách nebo z toho všeho strašně unavená. Mám rád tragické hrdiny, ale z Mii se postupně stává spíše jejich karikatura. Podivně na mne tentokrát působily dialogy, snad každá věta byla zakončena buďto ne? nebo ano? Nevím, zda je to tak i v originále, ale v češtině to vypadalo nepřirozeně a posléze i komicky. Podtrženo sečteno, stále se jedná o podařenou detektivku, ale v dalším dílu bude muset autor předvést něco víc.