Řetězová reakce
František Kotleta (p)
Závěr akční postapokalyptické tetralogie (Spad, Poločas rozpadu, Rázová vlna) Je po válkách, které nikdo nevyhrál. Většinu planety vymazaly výbuchy jaderných bomb a tam, kde lidé přežili, je situace stále horší – šíří se hlad, chaos, otrokářství a postapokalyptické kulty. V sutinách Prahy se dějí strašné věci, ale ti, kdo mají moc, netouží po změně. A už vůbec ne od člověka, který přináší pořádky starých časů. Navíc, když je to žena. S divokým tetováním na tváři a lidmi, kteří pro ni udělají cokoliv. A k tomu se blíží nejhorší zima od doby, kdy začala poslední válka.... celý text
Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: 2018 , Epocha (ČR)Originální název:
Řetězová reakce, 2018
(SPOILER) Som si myslel že bez Michálka to nebude ono ale Alica to zvládla. Dostala sa na úplné dno a samozrejme zasa povstala zo všetkou parádou. Čítalo sa to super ale ak by to skončilo tretím dielom nič by sa nestalo. Sexu tu bolo možno aj zbytočne vela. Inak dobrá kniha.
Jak já ten patos miluju. Jak já nenávidím lidi.
Dlouho jsem nic neobrečela jako tohle. Chvílema jsem si připadala jako totální magor - vážně řvát u Kotlety? Asi jsem se s celou sérií až moc zvnitřnila a nezdravě se připoutala. Jsem ráda, ze už to mam za sebou. S dalším dílem by mi totiž doopravdy hráblo.
Naprosto skvělý poslední díl. Nemám co dodat. Ani nechci.
Přestože už tu není hlavní hrdina Michálek, i tak stál příběh za to. Moc se mi líbí, jak se lidé z tohoto světa nevzdávají, i když to často vypadá dost beznadějně. Takže za mě super počtení, které hezky zapadlo do zbytku série.
Toto byl podle mě nejslabší díl z celé série, kniha už nebyla tak čtivá ani poutavá, jako předchozí díly. Ale i tak to byla dobrá oddechovka.
Zpětně si prohlížim komentáře ke knihám o post apo světě zničeném jadernou válkou, když je to teď dost aktuální téma, až jsem zjistil, že jsem zapomněl ohodnotit Řetězovou reakci.
Z očividných důvodu to nebyla taková pecka, jako předcházející tři knihy. Jestli byl plukovník Michálek Rambo, Alice je vyšší level Terminátora. Ale stejně to byla skvělá zábava, když počítáte s tím, že čtete brakovou literaturu.
Trošku zbytečná knížka, ale když to lidi kupujou a sype to, tak proč ji nevydat, že? Mělo to skončit Michálkovou smrtí, stejně to běz něj nemělo drajv...
Alice a její pohled za zrcadlo... je super, jak autor využívá silných hrdinek...jen už jich je i na mě docela dost :-D trochu rovnováhy, prosím :-) a trochu míň sexu. Ne že by to byla rudá knihovna, ale přijde mi, že někdy je tam ten sex jen proto, aby tam byl, a neposouvá nás nikam dál. Na druhou stranu, při čtení dobrodružství ve vypulírovaném atomovém krytu jsem se musela smát, takový halucinogenní výlet do jiné reality asi nikdo nečekal :-D za mě druhé důstojné zakončení série :-)
Knížka je v sérii tak trochu navíc. Vlastně kdyby to skončilo Rázovou vlnou, nic by se nestalo. Je v ní totiž klasický nastínění, co se děje po letech, takže čtenář nemusí tolik tápat.
Řetězová reakce pokračuje vlastně hned po konci Rázový vlny před oním výhledem do budoucna a dává trochu vhled do toho, proč to dopadlo, jak to dopadlo.
Bylo těžký si zvyknout, že najednou je hlavním vypravěčem Alice a my sledujeme její strastiplnou cestu, která zase vede do tý podělaný Prahy - jakoby se neupoučili na začátku, že mimo Prahu jim bylo líp :D
Myslela jsem si, že to asi nedám, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená.
Důstojné zakončení celé série. Smekám klobouk před tím, na jaké dno nechal autor Alici spadnout, a jak ji přesto nechal překonat všechny překážky, aniž by se snížil k logickým kiksům nebo k množství "tuze šťastných náhod". I přesto, že jsme přišli o hlavní postavu z minulých dílů, a nejeden čtenář si mohl myslet, že po zničení sekty Grabježců bude tohle jen nastavovaná kaše, tak se tak nestalo a příběh je skvělý.
Trochu jsem se bál knížky jakožto pokračování po tom co se stalo s hlavním hrdinou v předchozí knížce. Ale čím víc jsem to četl, tím víc mě asi štvalo, že poslední bitva nebyla rozvedená do menší knížky zvlášť. Jinak super věc tahle kotletovka :D celou sérii "Spad" řadím jako velmi úspěšnou - co se děje a humoru týče.
Kapitánka Alice je plukovníkovou nástupkyní a 4. díl série zachycuje dobrodružnou cestu do Prahy, Hamburku a zpět. Plukovník jí ovšem chybí a nám všem taky, i tak je to čtivá kniha plná akce. Je to děsivá vize, co se děje s lidmi a jejich lidstvím, když prodělají tak náročnou zkoušku jako je téměř zánik civilizace. Jak v této situaci padá civilizovanost a mravní zásady. Boj o přežití a moc vrací lidi k tomu nejhoršímu v nich. Nestačí, že přežijí silní, musejí zotročovat ty ostatní. Místo čísel na rukou se tetují značky na krk... a jsme tam, kde jsme kdysi byli, a kde teda fakt být nechceme.
Čistě subjektivní hodnocení :)
Trilogie měla zůstat u čísla 3. Přílepky málokdy přinesou něco nového a zajímavého a to je i tento případ. Už rázová vlna ztrácela trochu z původního elánu, ale pořád se na ní dalo pěkně svézt. Řetězová reakce dostála svému názvu .... a to není kompliment. Prostě předchozí díly měly tolik energie, že jejich řetězová reakce nechala vzniknout dalšímu dílu.
Příběh nepřináší v podstatě nic nového. Děj je lineární. Postavy jednoduché a nezajímavé. Buďto kladní poserové občas hrdinové nebo záporní prohnaní padouši. Jedna Alice vládne všem, jedna jim všem ..... Ale ne! Žádný LOTR, spíš nezkrotná Angelika, Angelika a Heinrich, Angelika markýza nové Evropy. Sice jí říkají Alice, ale to je detail.
Alice jde po dobrém vyjednávat s padouchy. Všichni ji od toho zrazují. Ona si jde za svým a vítr do plachet jí fouká z předchozích dílů plukovník Michálek se svou doktrínou. Co čert nechtěl, padouši jsou padouši a Ang...Alici zradí a pošlou do otroctví do Hamburku. Napínák, že?
V otroctví hned první den potká zapáleného odbojáře, který se kterým začnou pašovat zbraně. Hrc prc po pár stránkách odbojáře zabijou a Ang.. totiž Alice se totálně nasraná a vytočená rozhodne že prostě okamžitě uteče. A tak .... UTEČE. Lehký jak facka. Ještě že nechtěla utéct před 15 stránkama.
A tak je to vlastně celou knihu. Po své cestě zpátky do Brna se vyskytne na první pohled nepřekonatelná překážka která je vlastně písofkejk. A když to vypadá, že je přesila velká i na naší hrdinku ..... tak stačí odparkovat zaparkovanou ponorku a pár raketama který se naváděly asi ukázáním prstu odpálit kasárna plná vojáků.
Pro mě byla kniha zklamání. To co bavilo na předchozích dílech už trochu vyčpělo a novinek bylo poskrovnu. Dojem nezachránilo ani občas sprosté slovo nebo ironické poznámka.
Tak asi obsahem za mě osobně nejlepší díl. Nic méně je někdy zbytečně moc roztáhlý a hůře se v něm díky tomu orientuje. Nic méně u celé série a zvláště pak u této musím ocenit názvy kapitol, které autor opravdu dobře promyslel. Moc jsem si celou sérii užil a jak jinak nežli 5/5.
Tak by mě zajímalo, jestli autor od počátku tento díl plánoval, nebo se mu ukončení třetího zdálo moc náhlé a že by přece jen měl naznačit, co asi bude dál. Kvůli poněkud rozporným komentářům jsem s četbou zase trochu váhala. Opět úplně zbytečně - jasně, že Alice není Michálek, a jasně, je to ženská. A bohužel ve světě, kde to žádná ženská nemá snadné (to "snadné" je ve světě Spadu opravdu jen eufemismus). Možná, že Kotletovi až moc fandím, ale podle mého názoru se mu podařilo velmi zdařile vystihnout rozdílné přístupy mezi dříve Michálkovým (typicky chlapským) a nyní Aliciným jednáním, které v řadě situací odpovídá spíše ženské mentalitě a v některých (ovšem zasloužených) případech je dokonce krutější, než by schválil plukovník. Co se týká děje, tak ten nijak nezaostává za předchozími díly, snad jen těch hlášek je o něco míň. To ale odpovídá duchu této knihy, která se mi zdá ze všech čtyř nejponuřejší, i když na konci se jakási jiskra naděje přece jen objeví.
Svižná nenáročná jednohubka, která nepřekvapí a přesto pobaví. Stále plno vtipných narážek a hlášek.
Když se podívám na tuhle knihu, napadá mě sex,drogy a rockenroll (střelecký), ale je to spíš SEX, CIGÁRA A " JEN PRO TEN DNEŠNÍ DEN". A pak hned střelba :-)
Trochu jsem měla strach jaký bude díl bez plukovníka, ale zbytečně. Alice dokáže každému upravit úsměv či přerovnat nebo oddělit části těla i sama :-), prohodit vtipnou hlášku a postarat se o to co je potřeba.
Parádní zakončení skvělé série :-)
"V tu chvíli jsem myslela na všechny naše padlé..........bez nich bych tu dnes nestála. Ta vlajka totiž nebyla jenom symbolem jednoho národa, ale všeho, v co jsme věřili - svobodu, rovnost, volnost a víru, že dokážeme dát věci zase dohromady, ať se všechno posere sebevíc."
Knížka mě nebavila. Nedokázala jsem se začíst. Když umřel plukovník Michálek, málem jsem ukápla slzu a bylo mi to moc líto. Člověk by si myslela, že všechno dobře dopadlo, ale opak je pravdou. Trochu se divím, že se Alice nezbláznila... Prošla si si peklem (čubčin pohár), otroctvím atd. a stále je v pohodě... Kotleta má lepší knihy, než je tahle.
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou interpretovala Markéta Burešová (ještě že ne Saskia) a poradila si s tím docela obstojně. S nekompromisní Alicí, která rozsévá smrt a jatka všude, kde se ukáže, si pohrála uvěřitelně. Jediné, co mi nesedlo, je ženským hlasem pronášené "ratatatata", ale zkuste si to sami, taky byste zněli blbě.
Už to nemá ty koule, jak předchozí knihy série, ale to je logické, když je hlavní hrdinka žena. A když ne koule, tak vaječníky, ale pěkně nasrané vaječníky, s odplatou takových rozměrů, že by se za to nemusel stydět ani španělský inkvizitor. Jedeme opravdu ve velkém. Kdo je na špatné straně, má to už holt předem spočítané. Bohužel je to ale taková docela obyčejná řež, a to na úkor kvality a hlavně humoru. Ten se tam v podstatě nevyskytuje a to je škoda. Pro slintaly se tam ale najde několik lascivních sexuálních momentů.
Nevím, možná se Franta Kotletovic už z tohoto postapokalyptického tématu trochu vyčerpal - chybí mi tam ten správný náboj, kterého jsem se načmuchal u předchozích knih. Už mě tam holt nic moc nepřekvapilo. Ale na druhou stranu pořád lepší, než nějakej Shakespeare nebo většina povinné školní četby.