Spasitel

Spasitel
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501984/bmid_spasitel-TPO-501984.jpg 4 3518 3518

Harry Hole série

Chorvatský nájemný vrah, označovaný jako spasitel, míří do Osla. 6. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později… v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín

Frelseren, 2005

klokan.1905
26.12.2017 5 z 5

Spasitel...
Jsem definitivně přesvědčen o tom, že Jo Nesbo prostě umí... ;-) A to na mě ještě čeká dalších pět kousků z této série, zejména nyní následuje Sněhulák, který je nejlépe hodnocen... No, zřejmě se mám na co těšit... ;-)
V tomto pokračování Harry Hole vyšetřuje vraždu, ke které dochází v Oslu - na náměstí bratří Egerových, kde Armáda spásy pořádá tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. Nájemným vrahem je zde zastřelen muž, který polévku nalévá... Rozplete Harry Hole i tento složitý případ?
Kniha je velice čtivá, zejména závěrem mě Jo Nesbo opět dostal... Za mě zasloužených 90 %...

Petra153
15.12.2017 5 z 5

Strhující děj od první stránky. I když nejsem z těch co čtou knihu jak se říká jedním dechem. Já se s knihou, pokud začne být tak skvělá jak byl „Spasitel“ , začnu doslova mazlit. Čtu pomaleji a vychutnávám si děj. Opět výborně vykreslené postavy, jejich úvahy, pocity, slabosti či prozření.

LK65
14.12.2017 5 z 5

Napínavé, čtivé, stejně jako předchozí Pentagram za mě plný počet hvězd. Konečně, začala jsem tuto sérii číst od začátku a musím napsat, že první díly mě moc neoslovily, četla jsem je spíš z povinnosti, ale tento díl i předchozí špatný dojem smazaly.

000nugatovej
10.12.2017 4 z 5

Další Nesbo - pro mne poslední z původního desetidílného cyklu s Harrym, další kvalitní čtení. Jak bývá u Nesboeho zvykem je kniha čtivě napsaná, plná zvratů, s překvapivým závěrem. Čtenář může jako vždy obdivovat dokonale zvládnuté spisovatelské řemeslo. Práce s hlavním motivem "spasitele" je funkčí, není samoúčelná. A pokud přistoupíte na autorovu hru, můžete se bavit nejen náznaky a falešnými stopami, ale také třeba ostrými a na moment zavádějícími střihy mezi jednotlivými odstavci (odpověď na otázku z předcházejícího odstavce je z úplně jiného rozhovoru, rána není z pistole, jak se asi domnívate, ale z činelů, sedadlo ve vlaku není sedadlem v koncertní hale apod.) a nakonec s hlavním hrdinou řešit etické otázky práce policajtů v nedokonalém světě.

annettka1098
03.12.2017 5 z 5

Má prvotina od Nesba a musím říct, že na jedničku s hvězdičkou. Manžel četl Švábi a vůbec ho to nezaujalo, proto jsem nic neočekávala. A od začátku jsem byla nadšená! Celou knihu se něco dělo, nezaznamenala jsem jedinou nutnou pasáž.

TheGoldenHill
17.11.2017 5 z 5

Zajímavá zápletka, napínavé čtení a Harry Hole je prostě nejlepší. Jo Nesbo mě zase překvapil, nikdy bych totiž nevěřila, že budu fandit i nájemnému vrahovi. Doporučuji!

oskli
06.11.2017 5 z 5

čtení mi trvalo dlouho, ale chyba byla na mém přijímači. Po přestěhování jsem neměla tolik času se do knihy ponořit a číst hodiny v kuse. Tím kouskováním jsem si to tak neužila. Ale rozhodně parádní kniha a těším se, že u Sněhuláka už si ten čas na čtení a skleničku vína fakt udělám :-)

St.Evelin
31.10.2017 5 z 5

Díl od dílu lepší a lepší! Nesbo je mistr zápletek a baví mě čím dál tím víc.

Marian27
23.10.2017 5 z 5

Spasiteľ sa mi páčil a to nielen vďaka sympatickému Harrymu ale najmä kvôli dejovej línii s tajomným nájomným vrahom. Čo si všetko vytrpel a podstúpil len aby spnil svoju úlohu... To bolo proste neuveriteľné. Oceňujem aj zimné, drsné a ponuré prostredie. Nejak to k Nesbøvi patrí. Super čítanie, ja som bol nad mieru spokojný aj keď je kniha dosť dlhá a keď som ju dlhší čas nečítal musel som sa vrátiť pár stránok naspäť aby som si ozrejmil náväznosť a čo sa kedy stalo. Ale keď som mal len chvíľu čas, čítal som Spasiteľa kde sa len dalo: doma, vo vlaku a v autobuse, v práci alebo na WC. Spasiteľ a Snehuliak sa mne osobne páčili z autorových kníh zatiaľ najviac.

spackova.p
19.10.2017 5 z 5

Četla jsem první dva díly Harryho Hola. Nebyly špatné, ale něco jim chybělo. Přeskočila jsem pár dílů a půjčila si Spasitele. Ten pokrok je neuvěřitelný! Čtivé od začátku do konce :)

veru.nika
10.10.2017 5 z 5

Další výborný díl.

starejĎurda
19.09.2017 4 z 5

Průměrná Holeovka.

Pichoval
13.09.2017 4 z 5

Zajimavy pribeh, tentokrat nejsou vrazdy a zlociny tak,, brutalni a specificke,, coz mi nevadilo. Zajimave vyreseni pripadu, Harrymu to pali:-)

ecila13
02.09.2017 4 z 5

Super detektivka, ze které asi nebude mít radost Armáda spásy :-)

miloslav0399
28.08.2017 4 z 5

Nadprůměrný HH s velmi pěkně vystavěným příběhem a spádem od první do poslední stránky. Navíc jsem se dozvěděl i spoustu zajímavostí o Armádě spásy. Jen mě trochu zklamal happy-end, byl ale avizovaný dlouho dopředu a tak to nebyl takový šok. Taky si říkám, kolik knih a filmů by neexistovalo, nebýt války v Jugoslávii.

Gooverka
18.08.2017 5 z 5

Nesbo je výborným vypravěčem příběhů, které se proplétají tak, aby se mohly na konci skvěle protknout. Umí držet napětí a řekla bych, že i když nějaké zvraty v knize tušíte, na konci budete stejně překvapeni. Jediné co mě štve, je poměr Holleových blízkých osob a jejich vysoký počet úmrtí.

Lmslaver
07.08.2017 5 z 5

Harry Hole ve Spasiteli méně chlastá a zdá se, že je mu to jen ku prospěchu. Zápletka je vymyšlená bravurně, napětí graduje a knížka si dokáže udržet pozornost po celých pět set stran až do finále. Mistrovský detektivní thriller.

AnnaBa
07.08.2017 5 z 5

Začátkem jsem se musela prokousat, ale poté byla kniha velice čtivá. Nesbo prostě umí psát!

MOu598
02.08.2017 5 z 5

Četla jsem v březnu 2013. Podle mých poznámek:
Detektivka z Osla roku 2003. Střídají se části o tom, co se děje na různých místech u různých postav knihy.
Čte se samo.
Dobré, napínavé, překvapivé, čtivé, hezké. Detektivka, ale i o lidech a citech.

Ajrad1981
22.07.2017 5 z 5

Potěšilo mě, že jsem hned správně vytušila, kdo je násilníkem z první kapitoly (jinak jsem ovšem byla dost mimo). Ale aspoň nějaký pokrok, až budu číst HH50, budu schopná odhalit vraha hned :-D