Spasitel

Spasitel
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501984/bmid_spasitel-TPO-501984.jpg 4 3517 3517

Harry Hole série

Chorvatský nájemný vrah, označovaný jako spasitel, míří do Osla. 6. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později… v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín

Frelseren, 2005

Jiří.H
23.06.2016 5 z 5

Po ČERVENCE a SNĚHULÁKOVI pro mě další za pět hvězd.....

Jaruš7
19.06.2016 5 z 5

Jo Nesbo je značka skvělé hodnoty , prostě se vnořím do děje a sdělovací prostředky jsou mi ukradené, a asi takto mě na pět dní od současnosti spasil Spasitel. Sám titul dává příběhu do podtextu punc originality pro emoční prvopočáteční důvod vzniku vize nápravy nenapravitelného.

Patricie_
13.06.2016 5 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou a byla prvním dílem od Nesba a jsem nadšená. Příběh je poutavý, zajímavý a jen mě utvrdil v tom, že si přečtu všechny díly :-)

Samira
05.06.2016 5 z 5

Obdivuhodné, jak je každá kniha série jiná. Na počátku se zdálo nemožné zorientovat se v obrovském množství postav, ale nakonec to šlo překvapivě snadno a vše dávalo dokonalý smysl. Trochu jsem tento díl vnímala jako připravný na díl následující, od kterého hodně očekávám. To však nic nemění na faktu, že Spasitel jako celek stojí za to a vyniká především rozvětveností děje, která s nesmírnou lehkostí zapadne přesně kam má.
Výborné, doporučuji!

Lolila
05.05.2016 5 z 5

výborná detektívka od tohto autora...opäť:-)

Knihontýnka
02.05.2016 2 z 5

S každou novou knihou Jo Nesba mám pocit, že tohle už jsem vlastně někdy četla. Kdy? Už vím. Naposledy, když jsem četla knihu Jo Nesba... Ale když je nouze, poznáš přítele..

Disease
27.04.2016 5 z 5

Výborný kousek, hlavně ta mnohovrstevnatost a různé úhly pohledu (postav). Finále, kdy se Harry rozhodne tak jak se rozhodne, mě překvapilo. Asi fakt stárne :-) Epilog jako třešnička na dortu.

ritta
25.04.2016 5 z 5

Přečetla jsem od Nesbo asi tři knihy a jednička pro mě byl Sněhulák, pak mi přišlo že další jsou už pořád dokola a měla jsem nějak pře Hole ováno.Po delší době jsem se dala do čtení Spasitele a musím říct, že kniha mě pohltila.Nesbo je opravdu mistr vypravěč a vše má promyšlené do posledního detailu, od půlky jsem si každou chvíli říkala,že už vím kdo je pachatel,ale opak byl pravdou, pokaždé jsem se spletla.

Odehnalka
28.03.2016 5 z 5

Pro mě jedna z těch lepších ze série. Nesbo mě zatím nikdy nezklamal, naopak spíš jen překvapoval a tak se stalo i při této knize.
Doufám, že se brzo dostanu k dalšímu případu Harryho Holea.

Vojslava
19.03.2016 4 z 5

Z cyklu tuhle knihu řadím mezi ty hodně dobré. Ačkoliv se pořád mluví o odpuštění a vykoupení sebe sama z různých traumat, nakonec je to čtení vlastně beznadějné... Ale jako obyčejně zajímavě vystavěný příběh a některé pasáže, které na sebe motivem navazují, zejména v úvodu knihy, jsou skutečně z hlediska stavby textu neobyčejně propracované. Ale jako celek - zajímavé čtení!

jozka_II
14.02.2016 5 z 5

Tohle byla pravdepodobne druha Nesbova knizka, kterou jsem cetl. A jako dobry. Pak jsem je zacal cist poporade a par veci mi z te knihy bylo jasnejsich a ted po dalsim precteni, tentokrat v souvislostech jsem se rozhodl. Pet andulek. Dava to smysl a presto to nedopadne tak, jak se to zpocatku krystalizuje. Sovy proste nejsou tim, cim se zdaji byt. Mnam...

mpb1913
02.02.2016 5 z 5

Hodně, opravdu hodně mi to připomíná Červenku. Opět retrospektiva, tentokrát do války na
Balkáně a opět má HH soka kterému mám chuť držet palce. Pointa není nijak přeplácaná jako u Pentagramu, není to ani žádný nesmysl jako v Nemesis prostě výborné.

maličkán
29.01.2016 4 z 5

Třetí kniha od autora a pravděpodobně poslední. Nevyhovuje mi styl hop sem, hop tam v samotných kapitolách, do půlky knihy jsem se v postavách ztrácela. Je pravda, že jsem nečetla díly popořádku (další přečtené: Švábi + Syn).Samotný příběh byl zajímavý, nečekané rozuzlení, ale dám přednost jednodušeji píšícím autorům.

Aniga
23.01.2016 5 z 5

HH6 - naprostá bomba! Opět za pět *.
Aby čtenář pochopil vysoké hodnocení knihy - musí si ji přečíst :)
Pro mne to byl zážitek od začátku až do konce.
Postupně s vývojem událostí jsem se také správně trefila- kdo je vrah, takže mne jen Harry utvrdil v mé myšlence. Velký palec dávám za konec (Milosti), Harry se rozhodl tak, jak jsem si přála.
Co mne ale naprosto dostalo byla část V - Epilog- to jsem prostě nečekala !!! Závěr opravdu stál za to.
Doporučuji číst sérii postupně, má to smysl.

kalache
20.01.2016 5 z 5

..."Mám problém s náboženstvím,které tvrdí,že věřit v cosi vyššího má být vstupenkou do nebe.Tedy to,že ideálem má být vaše schopnost manipulovat s vlastním rozumem,aby přijal něco,co vaše myšlení neakceptuje.Je to stejný model intelektuálního podřízení,jaký využívaly všechny diktatury ve všech dobách,idea vyššího principu,u něhož nelze požadovat doložení existence důkazy."
...jestlipak ústy Harryho mluví sám autor?Doufám,že ano....

Jack93
15.01.2016 5 z 5

Fantasticky, ba přímo geniálně vystavěný příběh! Z prvních šesti Harryho příběhů řadím nejvýš Červenku, Pentagram a Spasitele (která z nich je úplně nejlepší vám ale neřeknu, protože se nedá rozhodnout). Jednou věcí jsem si ale jistý na 100 % - že čtenář má z knižní série daleko větší prožitek a zážitek, pokud ji čte hezky popořadě. Nesbo Spasitelem jen potvrdil, že má vše perfektně promyšleno.

Po přečtení mám mírnou skepsi, protože mi zbývají už jen čtyři Harryho případy, bohužel se nezadržitelně blížím ke konci; rád bych čekal, ale copak vám dá Harry šanci?

Celá kniha od začátku do konce byla nesmírně nabitá, ale opravdu mě rozsekal až závěr. Knihou se postupně prolíná červená nit v podobě morálky, aby z ní Harry ve finále vyšil pravděpobně největší dilema ve svém životě. Taková situace je pro každého z nás nepředstavitelná, ale jsem toho názoru, že Harry udělal správné rozhodnutí. Nastává otázka, kdo je nakonec tím opravdovým Spasitelem...

Zrovna tak i nad posledními třemi čtyřmi stranami zůstane čtenář jen nevěřícně zírat.

Nezbývá mi než smeknout před uměním Joa Nesbøho a ze srdce mu poděkovat za uchvátné zážitky pramenící ze čtení jeho knih.

tinka1974
10.01.2016 5 z 5

Zase úžasné čtení, jsem ráda, že jsem Harryho objevila. Tentokrát byli některé pasáže i k zamyšlení

Liberush
30.12.2015 5 z 5

Super kniha, jako každá od něj :)

Veggi
26.12.2015 4 z 5

Harry, Harry ... ještě, že tě máme : ) Opět další skvělý případ, jen si neumím představit, že takový policista, alkoholik a "drsoň" bude říkat takové rozumy o lásce a vztazích, jako říkal Martině. Prostě tohle mi k němu nesedí : )

miman
13.12.2015 5 z 5

JO, super... Opět zde najdeme, na co jsme zvyklí.... Vraždy, korupce, chlast, úchyláci a skvělé zvraty. Tentokráte se mi to nezdálo zase tak překombinované...
Pro mě další jedna z nejlepších knih od Jo.