Spomienka na moje smutné pobehlice
Gabriel García Márquez
Román je príbehom deväťdesiatročného starca, ktorý sa počas celého svojho života nebol schopný zamilovať. Jeho milostný život sa odohrával výhradne v nevestincoch. Až tam raz stretol mladučkú krásku a jeho život sa náhle zmenil.
Literatura světová Novely
Vydáno: 2005 , Ikar (SK)Originální název:
Memoria de mis putas tristes, 2004
Má první kniha od Márqueze s tím, že jsem neměl žádná očekávání ani názory od přátel a podobně. Šel jsem pouze po doporučovaném jméně a po zajímavém názvu knihy. Při čtení jsem se až divil, že mi ani kouskem mysli není nepříjemné pomyšlení, že devadesátiletý stařec prahne po mladém čtrnáctiletém těle panny. Příběh je tak jemně a citlivě podaný, že jej čtenář lehce akceptuje a chápe počínání hlavního protagonisty. Samozřejmě je nasnadě, kolik lidí je schopno si v takto pozdním věku uchovat duševní vitalitu, ale pro potřeby knihy se snese všechno.
Jsem příjemně překvapen Márquezovým literárním uměním.
Kniha patřící k mým oblíbeným ačkoli netíhnu ke starým hrdinům. Ale představa devadesátníka, který chce slečnu nedotčenou o více než třičtvrtě století mladší než je on, je natolik šílená, až mě uchvátila. Jen mě trošku trápily pasáže v jeho domě, nudila jsem se při nich, naopak mě bavily vysněné části. A to děvče bylo takovým nedotknutelným tajemstvím, vlastně nevím, jak vypadala, ale věděla jsem, že byla kouzelná.
zfilmováno prostituce rozhlasové zpracování Kolumbie kolumbijská literatura poslední kniha autora hispanoamerická literatura
2006 | Sto roků samoty |
2008 | Láska za časů cholery |
2005 | Kronika ohlášené smrti |
1997 | O lásce a jiných běsech |
2005 | Na paměť mým smutným courám |
Moja obľubená od neho:)množstvo pôvabných myšlienok...niekomu sa môže zdať smutná, ale mne sa zdala krásna:)