Staré grécke povesti a báje
Eduard Petiška
Staroveké grécke povesti a báje o udatných hrdinoch a ich nesmrteľných činoch sa rozšírili z Grécka, kolísky európskej vzdelanosti, do všetkých civilizovaných končín sveta. Poznať činy Ikarove, Heraklove, Prometeove, vedieť, kto je Afrodita, Eurydika či krásna Helena, patrí dnes k vzdelaniu moderného človeka. Autor podáva tieto príbehy pútavo a s veľkou úctou k tradícii.... celý text
Takhle krásná kniha ve mně kdysi vzbudila zájem o antiku,báje, mýty a následně i historii.
Jj klasika, která dokáže přiblížit život starověkých lidí i bohů, krásné převyprávění od Petišky.
pro děti pověsti česká literatura starověk bohové dobrodružství pro mládež řecká mytologie báje čeští spisovatelé hrdinové Národní knihovna ČR dějiny pro děti a mládežAutorovy další knížky
2005 | Staré řecké báje a pověsti |
1975 | Birlibán |
1996 | Alenčina čítanka |
1986 | Příběhy tisíce a jedné noci |
1987 | Anička a básnička |
Povinná školní četba na konci 90. let. Ale jsem škole vděčný, že tuto knihu do osnov zařadila, protože příběhy jsou krásné, oblíbil jsem si díky nim řeckou mytologii, která je dosti originální (i když často předvídatelná, ale tak jsme děti moderního věku a známe víc), ale i krutá (což se mi samozřejmě líbí (protože dnes většina autorů zjemňuje).