Staré povesti české
Alois Jirásek
Pojďte a poslyšte pověsti dávných časů... Poslyšte o našem praotci, o předcích, jak přišli do končin naší vlasti a usadili se po Labi a po Vltavě i po jiných řekách této země. Slyšte, co více dochovalo se z temnoty věků, co zůstalo z báječných vypravování přešlých pokolení, jež klaněla se bohům v šeru starých hájů a jež obětovala studánkám v tichých ouvalech, jezerům i řekám i svatému, živému ohni ...... celý text
díky použité "staré mluvě" jsem se na knihu hůř soustředila, ovšem ilustrace by si zasloužily hvězd deset 8)
Krásné vzpomínání na kořeny českého národa. Svého času jsem přečetla komplet celého Jiráska včetně jeho her. Nelitovala jsem.
Ač fiktivní, tak přesto úžasná "historie" naší vlasti, která mě bavila jako dítě a baví i teď. Kniha je prostě fantastická, každý si v ní najde svou oblíbenou pověst. Jirásek prostě věděl co dělá a já si nemám na co stěžovat. Nechápu nižší hodnocení, pro mě je to poklad :)
Když se řekne Staré pověstí české, tak si hned vybavím tu o Libuši. Snad každý musel číst na základce. Ale že bych si je jen tak vzala a četla, to né.
Dávná povinná četba. Ač v dospělosti nejsem příznivkyní mystifikátora Jiráska, "Staré pověsti" opravdu patří do základů všeobecné vzdělanosti.
Dílo, které je právem zařazeno v povinné četbě a i pro mě patří do kolonky ,,vzdělávací´´. Ač sám Jirásek čerpal jen z fantasií jiných a ti z fantasie bůhvíčeho, jako soubor legend je to nádherné. Jsem ráda, že i češi mají vlastní mytologii.
Kniha se mi líbila, bylo zajímavé se dozvědět něco o pověstech naší vlasti a vlastně nahlédnout do naší nedávné historie, jak lidé v 19. století chápali České království.
Šel jsem do toho s nadšením, ale pak jsem byl rád, když jsem to dočetl. Není to můj šálek kafe...
Kniha, kterou by měl mít každý ve své knihovničce. A to už od dětství. Člověk by měl mít aspoň malou úctu ke svému národu a díky téhle knížce můžeme být aspoň na něco pyšní.
Úžasná kniha, která se neomrzí. Mohla bych je číst stále dokola. Jiráskovi bych věřila i kdyby psal, že tu byli ufoni, prostě naprosto dokonalé :)
pro děti proroctví české pověsti slovanská mytologie
Část díla
1970 | Staré pověsti české |
1951 | Psohlavci |
1965 | F. L. Věk I. |
2000 | Temno |
1955 | Z Čech až na konec světa |
5 hvězdiček za ilustrace a 1 navíc za starou češtinu :-)