Diabol v zrkadle
Juraj Červenák
Stein a Barbarič / Kapitán Stein a notár Barbarič série
Nad Viedňou, niekdajším sídlom cisára, sa sťahujú mračná. Špióni biskupa Khlesla zavetrili stopu protestantského sprisahania, ktorého cieľom je likvidácia najvyšších katolíckych hodnostárov. Obeťou prvého útoku sa stane sám arcivojvoda Matej Habsburský. Kým lekári bojujú o jeho život, Stein, Barbarič a Jaroš v uliciach Viedne a blízkom okolí pátrajú po neúprosnom vrahovi. Možno je to úloha nad ich sily - za maskou „diabla v zrkadle“ sa údajne skrýva človek, ktorý sa pohybuje v najvyšších kruhoch. Napätie medzi viedenskými katolíkmi a protestantmi sa stupňuje a vkráda sa i medzi Steina a Barbariča. Nebudú nakoniec stáť jeden proti druhému?... celý text
Detektivky, krimi Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: 2016 , Slovart (SK)Originální název:
Diabol v zrkadle, 2016
Protentokrát musí hrdinové namísto mordu prošetřit protihabsburské aktivity, hrozící atentátem na nejmocnější hlavy monarchie. Nutno podotknout, že se změnou koncepce se Juraj Červenák vypořádal s horkokrevností sobě vlastní, takže dějová linie je tvořena jedinou nepolevující štvanicí. Proto žádné hrátky, je-li vrahem zahradník, nebo univerzální dědic, či který úlomek čepele patří k jaké dýce, ale pěkně přímočará honba za atentátníky. Má to nevýhodu pouze v tom, že příběh je tak oproštěn od koření mystiky, jak tomu bylo v předchozích dílech, a díky tomu je maličko lineární. Thriller je to po všech stránkách parádní, jen je v některých momentech znát, že zádrhely jsou tu čistě proto, aby bylo co vyprávět na dalších stránkách.
Po historické stránce jsou ovšem povedené tahanice mezi protestanty a katolíky, osvětlující, že Bartolomějská noc nebyla ojedinělým incidentem svého druhu a že rozpory v církvi dokázali za dobu své existence přivést mnoho lidí do hrobu těmi nejnelidštějšími způsoby.
Přestože už čtvrtý díl, série neztrácí na kvalitě a čtivosti. Skvěle sestavená trojice vyšetřovatelů řeší další případ tentokrát ve Vídni.
Keď som prvýkrát čítal Diabla v zrkadle, z celej série mi prišiel tento príbeh ako najslabší. Dnes som si ho opäť vzal do rúk s tým, že si prečítam len prvých pár strán, ale ani neviem ako, a zrazu som si čítal záverečné poďakovanie. Aj keď je to slabšie ako ostatné diely, stále sa vyznačuje veľmi dobrou kvalitou. Autor vnáša menšie napätie a rozbroje medzi hlavné postavy, čo vyplýva najmä z príbehu o náboženských pokojoch. Výborne vystihnuté napätie medzi katolíkmi a protestantmi, krvavé bitky plné vyvrhnutých vnútorností, zápletka s biskupom, atentát na majestát, proste výborné dielo.
Snad první Červenák, kterému nedávám 5 hvězdiček. Pořád superčtivé, pořád mě oblíbené trio Stein, Barbarič, Jaroš moc baví, ale tentokrát jsem v některých momentech měla pocit, že by se tak prostě nikdy nestaly a byly do knihy vloženy jen proto, aby vystupňovaly napětí (?). Stejně tak Jaroš už je v podstatě Rambo křížený s Conanem :) Ale pořád dobré, dost dobré.
Opět nadšení,...dávné hříchy, msta, církevní praktiky, dvorní intriky, trošku té legendy a ducha starých časů, osvědčená trojice Stein, Jaroš, Barbarič no a na poutavou detektivku je zaděláno. Miluju ten pocit když kniha dokáže tak vtáhnout do děje, že se člověku nechce pryč a zároveň nesnáším ten pocit kdy už další stránkou je jen výčet kapitol a neúprosně signalizuje konec.
Čtvrtý díl byl tedy masakr.A to doslova.To co se dělo v té době asi nebylo pro slabé žaludky.Člověk vidí,že křesťanství není tak úžasné,za co ho někteří lidé považují.V knize se krásně rozvíjí vztah mezi Barbaričem a Steinem.Má to napětí,dobrou detektivní zápletku,ale i humor mezi hlavními hrdiny.Stojí za přečtení
Tato kniha snad nemá chybu. Děj se rozběhne hodně rychle a pak je to jedna velká jízda. Baví mne vzájemné pošťuchováni Barbariče se Steinem.
Tentokrát trojica hrdinov rieši prípad vo Viedni. Stein, Barbarič, Jaroš - hlavné postavy, ktoré sú povahovo odlišné, navzájom sa dopĺňajú, čo robí dej ešte zaujímavejším. Znovu skvelé čítanie, žiadna nuda.:-) Opäť dej mal spád, samá akcia...jednoducho super.
Skvělý spád, napínavá anabáze. S každou stránkou jsem litovala, jak rychle se blíží konec příběhu. Už to tu někdo vzpomínal, ale ten děj mi také připomněl staré dobré "indiánky". A Jaroš je Vinnetou - zkušený stopař, jehož charakterizuje málo zbytečných řečí a hodně vykonaných činů. Vídeň a okolí (už tak poznamenané dávnější tureckou hrozbou) nyní čelí odplatě fanatických evangelíků. Naši hrdinové však vše zdárně dotáhnou do úspěšného konce a slaví vítezství. Ať již jakkoliv hořké, Pyrrhovo....to si ale uvědomí jen Barbarič.
Paráda! Takhle nějak si představuju skvělou historickou detektivku. Ze všech knížek se Steinem, Barbaričem a Jarošem se mi tahle líbila asi ze všech nejvíc. Mělo to spád, akci (tu mimochodem dokáže autor popsat vždycky naprosto brilantně, nevím , jak to dokáže, ale člověk se při nějakém akčním popisu o hlavní hrdiny skoro doopravdy bojí), suchý humor a neotřelou trojici vyšetřovatelů. Pravda Stein není zrovna úplně nejsympatičtější osoba, a na rozdíl od mnoha čtenářek rozhodně toužebně nevzdychám po kaprálu Jarošovi - přece jen ta jeho sbírka mučících nástrojů mě docela odpuzuje, na sado-maso tedy fakt nejsem, takže u mě jednoznačně vede "hrdina proti své vůli", Matěj Barbarič - mám ráda jeho trefné hlášky, vztah k jídlu a pití a vůbec všem pozemským požitkům ale svým způsobem je jako trojici mám moc ráda všechny !
Detektívny žáner patrí čitateľsky k tým najvďačnejším. Keď sa k nemu pridá správne namixovaná a uvážlivo dávkovaná porcia histórie, môže svojmu čitateľovi poskytnúť nielen bezpečné vzrušenie pri nebezpečnom vyšetrovaní rôznych zločinov, ale aj zaujímavo priblížiť dané historické obdobie. Juraj Červenák už svojím štvrtým románom o svojráznej dvojici (ktorá je vlastne trojicou, podobne ako traja mušketieri boli štyria) vyšetrovateľov v službách arcivojvodu Mateja Habsburského riešiacich závažné zločiny proti ríši dokazuje, že v týchto vodách pláva ako benátska galéra pri Lepante. Od úvodnej prestrelky na Dunaji cez krvavú históriu rekatolizácie, úzko súvisiacu s vyšetrovaním, až po dramatické a stupňované finále obratne manévruje s príbehom i s čitateľom a na úplný záver – ako sa to v takomto žánrovom príbehu sluší a patrí – ešte prehadzuje jeden háčik cez palubu. Opäť udivuje autorova schopnosť plnohodnotne oživiť polozabudnuté historické postavy. Viedenský biskup a arcivojvodov kancelár Melchior Klesl a zlopovestný generál Girogio Basta by vedeli porozprávať (či zaspievať?), tak neváhajte a smelo sa k nim v tomto diabolskom viedenskom prípade pripojte.
Přečteno za dvanáct hodin .. Prudič Stein, požitkář Barbarič a výkonná složka Jaroš, která to zas schytává za celou partu :-) Těším se na další díl..
Rozplétat klubko intrik a nenávisti s osvědčenou trojicí bylo opět skvělým počtením.
Příběh je svižný, plný akce s výborně vykreslenou dobovou atmosférou. Napětí a nenávist mezi katolíky a luterány se dala přímo krájet. Jen konec byl trochu slabší.
Pro mě asi nejslabší díl z celé série.Nelíbila se mi zápletka ohledně náboženství a i scénář mi přišel hodně podobný jako u předchozích dílů,takže nebyl problém odhalit zločince.Určitě bylo super,že kaprál Jaroš dostal mnohem více prosotoru než v předchozích dílech.Bohužel si ale nemůžu pomoct,nějak mi ty jeho ,,akce,,vyzněly lacině až komicky.Až teda na tu část v hospodě.
Autor si drží svou úroveň, ale tento díl mě už ničím nepřekvapil. Z náboženského rozkolu hlavních postav se asi dalo vytěžit více, ale možná to nebyl spisovatelův záměr. Do příštího dílu by to rozhodně chtělo nějakou změnu.
detektivní a krimi romány Vídeň náboženská perzekuce protestantismus historické detektivky přelom 16. a 17. století
2005 | Vládce vlků |
2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
2009 | Strážcové Varadínu |
2006 | Ocelové žezlo |
2015 | Ohnivé znamenie |
Knížka je skvělá, o tom není pochyb. Ale ačkoliv mám Barbariče, Steina i Jaroše moc ráda, zbyla mi po jejím přečtení taková hořká pachuť (navzdory faktu, že už předtím jsem neměla o dřívějších činech římskokatolické církve žádné iluze).