Stepfordské paničky

Stepfordské paničky
https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98238/stepfordske-panicky-98238.jpg 4 827 827

Jaké tajemství skrývá městečko Stepford za leskem fasád luxusních domů? Proč zdejší muži tráví svůj volný čas v uzavřené společnosti pánského klubu? Vždyť doma je čekají ženy naplňující ideál amerických manželek – krásné, milující a povinnosti zvládající na jedničku. Když se do Stepfordu nastěhuje Joanna Eberhartová s manželem Waltrem, netuší, že sen o skvělém životě se může snadno změnit v noční můru… Literární kritika vyzdvihuje, že Ira Levin je ve svých zastřeně hororových prózách schopen vyslovit i cosi podstatného o „chorobách“ naší doby. Platí to i o této knize, jejíž poselství inspirovalo celé generace filmových tvůrců k mnoha adaptacím.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ivo Železný

The Stepford Wives, 1972

petra1394
08.06.2018 4 z 5

Četla jsem jako dvojknihu hned po Rosemary má děťátko. Rosemary se mi líbila mnohem víc, bylo tam víc napětí a sama jsem nevěděla do poslední chvíle jaká je teda pravda, ale tady mi bylo jasné, že něco špatně určitě je. A navíc jsem se ani nedozvěděla co konkrétně :D Nicméně super počtení, kouknu i na film.

veronika9143
19.05.2018 4 z 5

Malá knížečka, kterou musíme brát s nadsázkou a přeci... Dobré čtení na jedno odpoledne, žádné obstrukce okolo, příběh nezadržitelně jede. Myslím, že ve svém roce vydání, to musela být pecka!

embi
06.05.2018 5 z 5

Tomu tedy říkám jízda.... První slovo, které se vloudilo po dočtení - "hustý"...

Maevie
14.04.2018 4 z 5

Úžasná kniha. Žádná zdržovačka, rovnou vtrhnete do víru děje a už z něj nevypadnete. Byť je Levin skromný na slova a knížka patří mezi literární jednohubky, dokázal autor vykreslit městečko i všechny jeho obyvatele tak, jako byste tam žili s nimi. Mrzí mě pouze jediné - chybějící odpověď na otázku Proč?

t.adm
07.02.2018 4 z 5

Šílené. Na to, že se kniha neřadí mezi nejnovější a přečtete ji klidně za jedno odpoledne, to byla opravdu jízda. Žádné seznamování a vysvětlování, popisování na začátku, prostě vás hodí do vody (do Stepfordu) stejně jako hlavní hrdinku a jak se s tím vypořádáte, to už je na vás. Místy strašidelný, šokující, napínavý a hlavně smutný příběh – opravdu tohle muži chtějí? – vás dostane, po dočtení budete cítit mrazení v zádech a s radostí se vrhnete na učení nebo jakékoli práce – protože stát se Stepfordskou paničkou opravdu nechcete. Doporučuji – jednohubka na pár hodin četby, ale zážitek vám zůstane obrovský.

hellena1523
31.12.2017 5 z 5

V podstatě už léty ověřená klasika, kterou zbožňuju! A je jedno, zda knihu, nebo film (který je tedy dost jiný, ale dobrý!). Miluju uklízení, jsem šťastná, když můžu svému muži připravit teplou večeři a děsně ráda koukám na pořad "Máte doma uklizeno?"...tak nevím, jestli jsem se nějak nezatoulala ze Stepfordu :-)

micha-ella
19.09.2017 5 z 5

Úžasné!

_Michelle_
29.08.2017 3 z 5

V roce vydání to musela být určitě pecka vzbuzující nemalý zájem. Od doby, kdy první čtenář četl tuto novelu však již uplynulo mnoho času, a tak se bohužel nějaký ten lesk plynoucí z neotřelých úvah vytratil. Konec knihy mě vyloženě nepotěšil, jelikož z mého úhlu pohledu nedával naději na lepší ženské zítřky, což je škoda. V tomto konkrétním případě musím tedy říct, že se mi více zamlouval film, na který se ráda znovu podívám.

danny_21
24.08.2017 3 z 5

Druhá Levinova novelka nemá ani zdaleka takové parametry jako Rosemaryn příběh. Námět neotřelý to Irovi neupírám, nicméně nedokázal mě k sobě připoutat, možná jsem čekal větší míru konfrontace, spekulací a hlavně jsem postrádal PROČ MUŽOVÉ ... - 60 %

Annkag
26.07.2017 4 z 5

Príbeh ktorý bol miestami humorný,miestami detektívny...miestami som mala pocit že čítam psychologické dielo skúmajúce mužskú predstavu o dokonalosti svojej nežnej polovičky.
Autor krásne rozpísal strach o vlastný život .Strach o to či nás skutočne chce niekto koho milujeme zmenit až tak že by bol schopnýa ochotný nás zabit aby sme boli nahradený.Na tú dobu ked toto dielko vzniklo to bolo neskutočne dobré a malo to svoj osobitý šmrnc,ktorý však i v dnešnej pretechnizovanej dobe ostáva.
Ja dávam Stepfordským paničkám palec hore i ked by som jednou z nich byt nechcela.

Hathor89
25.06.2017 5 z 5

Chcete ideální protějšek? Krásnou a starostlivou ženu, která nebude přemýšlet, její jedinou starostí budete Vy a Vaše rodina a zcela se podřídí Vašim přáním? Přestěhujte se do Stepfordu!
Mám ráda film s Nicol Kidmann, což je oddechová komedie, takže jsem přišla o postupné odkrývání příčin obav, které cítila Joanna. Ale i ten, kdo film zná, bude překvapen … Pod zdánlivě poklidnou tváří provinčního městečka se skrývá přímo hororové tajemství tamních mužů. Obdivuju jednoduchý autorský styl, který vše odhaluje pomocí drobných náznaků, možná právě o to je četba děsivější. Jak se může člověk najednou tak změnit?

ladaol
20.06.2017 3 z 5

Jako jeden z mála případů musím říct, že film se mi líbil víc.

Palorizek85
31.05.2017 4 z 5

Taková chuťkova na jedno odpoledne.

Pinkol
15.05.2017 3 z 5

Je to dobrá knížka, máme ji v seznamu maturitní četby, ale něco mi tam prostě chybělo :D

Eorin
04.04.2017 5 z 5

Četla jsem to někdy v patnácti letech a doposud si pamatuji naprosto přesně, co se tam odehrávalo a i to, jak jsem po dočtení seděla na posteli a zírala s otevřenou pusou na zeď v zoufalé snaze se vyrovnat s koncem, který má do happy-endu hooodně daleko.
Geniální dílo, které se rozhodně vtiskne do mysli a bude se tam různě převalovat ještě hodně dlouho.

JamesF29
15.02.2017 5 z 5

Úžasné. Jiného slova použít nelze. Pokládám se za fandu hororů, rád se bojím, ale při četbě Stepfordských paniček mi běhal mráz po zádech víc než u průměrného Kinga. Ta kniha ukazuje, jak nejisté vlastně může být, co člověk považuje za naprosto samozřejmé. Pod škraboškou normálnosti se skrývá horor.

Marbo
25.01.2017 3 z 5

SP se čtou dobře, nic proti ničemu i ten námět je relativně neotřelý. Co mi ovšem chybělo byl náznak motivu...

ArwenAragorn
02.01.2017 5 z 5

Nemá chybu.

hana.hanigerova
19.12.2016 5 z 5

Výborná kniha a skvěle vymyšlený příběh. Ale ten konec!!! No zůstala jsem zírat s otevřenou pusou a budu to muset rozdýchávat velmi dlouho. Brzy si musím spravit chuť filmem. I přesto má kniha ode mne 5*, protože tak zajímavý a poutavý příběh jsem dlouho nečetla.

Putnas
10.09.2016 5 z 5

Ještě lepší než Rosemary má děťátko. Celé je to velmi mrazivé a ta pointa...