Rozbřesk
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
Být bezvýhradně a neodvolatelně zamilovaná do upíra je pro Bellu Swan splněným snem a zároveň noční můrou, jež se nebezpečně propletá s realitou. Bellu, zmítanou prudkou vášní k upírovi Edwardu Cullenovi a zároveň upřímnou náklonností k vlkodlakovi Jacobu Blackovi, čeká bouřlivý rok plný pokušení a ztrát. V něm se musí s konečnou platností rozhodnout, zda vstoupí do temného, ale lákavého světa nesmrtelných, nebo zda bude žít plnohodnotným lidským životem. Nevyhnutelnost tohoto rozhodnutí se vine celým Belliným příběhem jako červená nit, na níž visí osudy obou kmenů. A jakmile se Bella rozhodne, dojde k celému řetězu nečekaných událostí, jež mohou mít nedozírné následky. Budou vlákna Bellina života – objevená ve STMÍVÁNÍ a poté roztřepená a potrhaná v NOVÉM MĚSÍCI a ZATMĚNÍ – zničena v okamžiku, kdy se zdá, že se opět zahojí a spojí dohromady…?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2009 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Breaking Dawn, 2008
...a mám Twilight za sebou. Sbohem a šáteček :) Ne... tak hrozné to vážně nebylo, ale podruhé to nejspíš číst nebudu. Jsem ráda, že závěrečný díl, s ohledem na díl předešlý, trochu napravil reputaci celé ságy . První půlka lepší, druhá se mi četla o něco hůř, i když byla asi zajímavější. Celou sérii bych tímto zprůměrovala na tři hvězdičky.
Začátek se líbil, prostředek byl slabší a ten konec docela překombinovaný, vadilo mi tam obrovské množství postav. Ale pořád se to čte dobře.
je to pěkné a naivní. Nejvíc mě štval Edward-sobecký a zahleděný do sebe,nebral vůbec ohledy na city Belly. Bella je naivka. Jacob je podle mě pravý hrdina-za svoji lásku bojoval a byl ochotný se vzdát čehokoliv. Co se týká filmu tak Edward mě zklamal,Bella s její vždycky pootevřenou pusou byla na facku a Jackob-přesně tak jsem si ho představovala,snědý,svalnatý a uličnický úsměv. Jinak mě nejvíc zaujala Elis-přátelská a bez předsudků...
Jinak se to dalo číst :-)
Nic moc. Přečetla jsem celou ságu. To se dalo, ale už jsem holt jiná věková kategorie :-)
Konečně mam celou Twiling ságu přečtenou. Musim uznat že první tři díly nebyly zas tak špatný jak jsem očekávala.
Rozbřesk na který jsem se hodně těšila mě zklamal. Komentáře k němu byly pochvalný tak jsem myslela že bude vážně hezký ale od strany 117 jsem se už začla nudit a ztěží jsem to dočetla. Moc se mi nelíbil.
Tohle je jednoznačně nejlepší díl z celé ságy. Konečně to má nějaký spád, i když číst z pohledu Jacoba mi občas přišlo ještě horší, než Bellina mentalita starý ženský. Nejsilnější je pro mě závěrečná část knihy, kde přibyla spousta nových postav, Bellina výprava za padělatelem dokladů taky byla parádní, ačkoliv škoda toho neuskutečněného boje. Všimla jsem si, že autorka o tom asi nechce moc psát, protože ani v Zatmění bitvu nějak moc nerozpivávala. Každopádně se mi to líbilo. :))
Konečně díl, který mě dokázal svým dějem opravdu překvapit.
Změna pohledu mě sice v knize příliš neuchvátila - Belliny myšlenkové pochody se mi sice nečetly lehce a ale myšlenky pubertálního vlkodlaka, který sám neví co chce, se mi četly snad ještě hůře - stejně tak jsem byla zklamaná z toho, že v knize se neudál závěrečný boj, který tam prostě a jednoduše chyběl.
Kniha se mi ale i tak líbila, po trojce, která se podle mě nepovedla, to tímhle dílem auotrka "zachránila". :)
Naprosto bombastické! Nejlepší díl z celé serie! Samé zvraty a překvapení. Nemluvě o svatbě, nedokážu si představit jak tohle mohla spisovatelka vylíčit ..neuvěřitelné!!! Slzy se jen kutálely, v knize je vše co tam má být. Miluju to :)
Z celé série se mi asi tento díl líbil nejvíc, nejspíš proto, že celých 600 stran nevyprávěla stejná osoba. Ale jinak stále platí pro celou sérii, že mě zklamala
Nejsem věřící, ale silně se modlím, aby Meyer k upírům už nikdy nic nenapsala - ani bych to nečetla, ale ta mánie se člověku nevyhne, i když se on vyhýbá té mánii. Přiznám se, že jsem knihu četla jen z principu, abych se dozvěděla, jak tahle "upírskoedwardová-silněnešikovnovskytrapněbellová" záležitost skončí. Meyer umí dost překvapit! Bylo to snad horší, než jsem čekala. Svatba, těhotenství, porod (a že ten byl silně trapný), Jacobovo otisknutí, kousnutí, běhání upírů po lese, bla bla..
nijak se neliší od průměru ostatních knih serie.
na začátku bylo zajímavý pozorovat příběh očima Jacoba, ale pak už mi to přišlo jen jako prodlužování, když se Bella už stala upírem, na začátku se mi to strašně líbilo, ale pak.. zase jen prodlužování.. a konec... bylo tady psáno, že by se z toho mohlo vytáhnout víc a s tim souhlasim. ale představa že by sebitva, která byla popsaná dala vyhrát mi nějak moc nejde k mysli.. ale i tak takový nedokončený.. Meyer tam mohla dát aspon nějakou obět, která nějak akčnějc zemřela.. ne jenom Irina, která aspon mě byla absolutně ukradená... příběh naprosto průměrný.. ale spíš naa spodní hranici, jako ostatně celá serie
pak musím podotknout, stejně jako Rockwood, že překlad byl příšerný. Je pravda že sem to ještě k tomu četla na počítači stažený z internetu a byli tak příšerný překlepy a někdy sem ani nepochopila význam věty, ale i tak Jacob tam byl napsanej Jákob, Edward Eduard apod.. a taky si musím postěžovat na to kým... protože sem to měla na tom pc, už sem to pak nevydržela a nahrazovala to jinýma slovama...
no a protože jeden krásně dlouhý komentář sem dal Rockwood a protože nechci aby někomu přišlo že ho jenom kopíruju (což není pravda, naše názory se někde lišej - ale často ne) tak už končim a vystačim s s tim co sem už napsala, adio
Kniha sice hezka, to ano, ale dojem z ni mi zkazil az prilis natahovany konec. Uz toho bylo moc a cetla jsem jen proto ze jsem chtela vedet jak to dopadne. Rozhodne nejlepsi dil je ale Stmivani, tedy 1.. Novy mesic je porad o tom samem, Bella mysli na Edwarda, Jacob ji vraci chut do zivota, a znovu a znovu. Zatmeni uz bylo lepsi, alespon nejaky dej. No ale film? Jeste ze je tam Robert Pattinson tak sexy, ze je aspon na neco koukat, jinak by to bylo a nicem.
musím říct, že ač se mi to četlo sttejně dobře jako předochozí díly, opravdu citelně tu chyběla konečná bitva
Ani už nevím, co ke každé knize psát. Prostě mě zklamala celá slavná sága. Člověk se těší, že si počte a dostane do ruky takovej blábol...
upíři láska vlkodlaci zfilmováno pro dívky romantika dobrodružství poloupír pro dospívající mládež (young adult)
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
Zhodnotím celou sérii 4. knížek najednou - jednoduchá, "nenásilná" literatura, určená především osobám školou povinným :-) Dobře se mi četly všechny čtyři díly této série a ač jsem (bohužel) už dospělák, tak mě upírská sága zaujala. Bylo to pro mě úplně nové téma, které jsem dosud nečetla, takže se mi proplétání lidí, upírů a vlků velmi zalíbilo. Stejnojmenné filmové zpracování už mě tolik neoslovilo. Knížky doporučuji k přečtení, já určitě nebudu číst znovu, ale přečtení nelituji.