Stmívání

Stmívání
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30437/mid_stmivani-8oS-30437.jpg 4 6644 6644

Stmívání / Twilight série

První kniha série Stmívání. Isabella Swanová se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo – až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo není v bezpečí, zvláště Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší. Oba mladí lidé jsou k sobě vázáni silným citovým poutem. Zvítězí milostný cit, nebo hrůzné temné pudy?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Alicanto (Egmont ČR)

Twilight, 2005

Leome
29.08.2016 2 z 5

Knihu jsem začala číst čistě ze zvědavosti, kterou ve mě probudili spolužáci a celkově i chvilková popularita knižní série. Čekala jsem něco hrozného, podobně jako film, ale kniha mě víceméně překvapila. Děj je strašný, předvídatelný a víceméně klišé, ale na druhou stranu, musím říct, že autorka určitě psát umí. Přestože je děj předvídatelný, Meyerová umí vykouzlit napětí i probudit ve čtenáři zájem. Nicméně, za mě je kniha hodně slabá, má, oproti poslednímu dílu, plno chyb.

Ivka2
12.08.2016 1 z 5

Tuto knihu jsem začala číst kvůli snaze se odreagovat a také kvůli zvědavosti, jak moc se kniha liší od filmu, musím uznat, že v knize je mnoho vysvětleno, a když zapomenu na všechny předsudky co se upírů týče, jaké je znám z popisů v období středověku, není to zas tak špatná kniha. Dopuručila bych ji pro čtení románu, nikoliv však ke čtení magické literatury, kde působí upíři.

-Endy-
11.08.2016 4 z 5

Uznávám, že to není bůhvíjak hlubokomyslná upířina, ale na druhou stranu dokázala autorka vymyslet velice čtivý "fenomén", který navnadil (hlavně) mladé lidi k tomu, aby místo facebookové stránky otevřeli knihu ;)

Alyss
09.08.2016 5 z 5

Pěkná knížka, moc se mi líbila :-)

Zrzka2
09.08.2016 2 z 5

Popravdě nechápu, co proti této knize většina lidí má. Je to hezká, romantická pohádka do které se začtete, představíte si že se do vás zamiluje okouzlující upír a všechno je naprosto perfektní. Prostě něco, co nemůžete řešit, jelikož je to pohádka pro náctileté :)

katkavasik2908
09.08.2016 5 z 5

Je to už dlouho, co kniha vyšla, ale já jsem se k ní dostala až teď. Strašně se mi líbila. Ten příběh Belly a Edwarda je neuvěřitelný. Celá kniha je velmi čtivá. Líbí se mi, jak autorka píše a rozhodně je kniha mnohem lepší než film.

zuzik2301
08.08.2016

Po devadesáti stránkách toho, jak je Edward "úžasný, skvělý a dokonalý" se mi dělalo zle. Jako vážně? Jak už bylo řečeno v dřívějším komentáři. Jak může být někdo, kdo je víc, jak sto let po smrti popisován jako sexuální idol všech dívek mladších 15 let. Na tuhle věkovou kategorie je totiž celá série mířena.
Nikdy jsem upíry moc nemusela (vlkodlaci jsou lepší - pokud je tedy nehodnotím na základě téhle knihy) ale po přečtení tohoto díla jsou mi upíři vyloženě odporní. Nenašla jsem v knize jedinou postavu, kterou bych si byť jen trochu oblíbila a celkově hodně bojovala s tím tohle vůbec dočíst do konce.

lenka2232
07.08.2016 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a určitě si jí přečtu znova.

natuska11
06.08.2016 4 z 5

Úžasná knížka . Podle mě opravdu povedená.

Knigerino
05.08.2016 5 z 5

Čteno v 9.třídě na základní škole, kdy jsem "mánii stmívání" propadla. Už tehdy mi docházelo jak plitké to je, ale bylo to velmi čtivé a která z dívek by nepodlehla takové přeslazené romantice, že? Dnes se musím smát, jak jsem se od toho nemohla odtrnout. To se musí autorce nechat, že napsala takový brak, který většinu puberťaček doslova omámil. Knihy mám doma jako milou úsměvnou vzpomínku. Vysoké hodnocení nechávám,protože jsem ty knihy opravdu hltala.

Voluta852
01.08.2016 2 z 5

No jo, je to fajn kniha, ale asi se k ní už nevrátím, protože dřív jsem byla blázen do upírů a tohle byla moje taková první kniha, kterou jsem přečetla celou. A tato kniha odstartovala celé moje šílenství do knih, ale vyrostla jsem a upíři mě moc neberou a tak skončila tato výjimečná kniha v poličce zastrčená až vzadu a pod prachem. Proto rada: nikdy si tuto knihu nekupujte pokud nejste blázni do upírů a není Vám víc než 15 let. Pokud je Vám míň počítejte s tím, že Vás upíři omrzí a knihu za chvíli číst nebudete, ale můžete být výjimka.

Viviana-Mori
26.07.2016 3 z 5

No... pominu-li fakt, že mi tato sága znechutila upíry, do kterých jsem dřív byla blázen, tak musím říct, že tento první díl a druhý se mi ještě dobře četl a vcelku mne to bavilo. Pak už mi to přišlo jako totální blbost. Co se filmů týče, přijde mi, že i sami tvůrci se tomu vysmívají.
Mám ráda romantiku, ale tato sága je prvoplánová a pro mne i přes to všechno nějak citově chudá, kromě druhého dílu, kde se díky bohu moc Edward nevyskytuje.
Takže za mě opravdu nic moc, ale pro teenagery ideální, nicméně z toho akorát zblbnou a budou překvapeni realitou.

_Gretchen_
20.07.2016 5 z 5

Myslela jsem si, že už jsem z toho vyrostla, ale nedávno jsem po knihách sáhla znovu a propadla jim stejně jako poprvé. Asi srdcovka :) Jedna z nejlepších věcí je, jak umí autorka vystihnout a popsat emoce a má do hloubky promyšlené charaktery všech postav, každý z nich jako by žil vlastním životem. Mám ty knihy ráda, zasloužily by si mnohem lepší filmové zpracování...

Gandalff007
20.07.2016 1 z 5

Ostuda fantasy žánru (pokud se to vůbec dá považovat za fantasy...)

Venny345
10.07.2016 5 z 5

Úžasně dílo, nemohla jsem se od toho odtrhnout. Moc se mi líbí celý děj, postavy, prostě celá kniha. :-)

Es.024
30.06.2016 1 z 5

Ne, tahle kniha prostě není pro mě. Nebylo to špatné, celkem pěkný "román" 21. století pro teenagery. Četlo se to snadno, to nebyl problém, vždyť se tam prakticky toho moc nestalo. Hlavní hrdinka je divná. A nesympatická.

niknikita
30.06.2016 5 z 5

Krásná pohádka pro romantické duše všech věkových kategorií, od které se nemůžete odtrhnout. Realistům bych poradila, aby neztráceli čas.

hanulep
26.06.2016 3 z 5

Ze všech stran slyším kritiku na film, ale přesto knížku považuji za oddychový román ke kterému se vždycky ráda vrátím.

Ninjachroust
18.06.2016 1 z 5

Pro mě je jedním z největších problémů 'Stmívání' sama hlavní hrdinka. Autorka knihy se jí snaží prezentovat jako vyspělou, inteligentní a okolím nepochopenou dívku, ale Bella na mě působí jako naprosto průměrná puberťačka, která - stejně jako většina ostatních puberťaček - slintá nad místním středoškolským idolem, aniž by měla minimální tušení o jeho povaze. Nemá absolutně žádné zájmy, nijak se nerozvíjí a nemá představu o vlastní budoucnosti, což je v průběhu celé knihy (a celé ságy) dokazováno tím, že Bella drtivou většinu svých myšlenek věnuje - ach - tak dokonalému Edwardovi. Přestože nezaujme ani povahově a ani vzhledově, nemá nouzi o zástup nápadníků z celé školy, kteří se o její přízeň div nepoperou. O podivném "vztahu" mezi ní a Edwardem škoda mluvit. Dodnes nechápu, co je tak romantického na sto let starém upírovi, který se každou noc vkrádá do pokoje nezletilé, aby ji mohl sledovat ve spánku. A že se Bella po pár měsících jejich "vztahu" rozhodne stát upírkou, aby mohla žít se svým vyvoleným šťastně až do konce věků, zatímco by její rodina věřila, že je mrtvá? Proboha.

Abych jen nekritizovala - škoda, že autorka nedala víc prostoru Cullenovým. Mně osobně přijde poměrně zajímavá ta myšlenka lidí/upírů, žijících pospolu jako rodina, přičemž každý pochází z jiné doby. Myslím, že by mohlo být zábavné, sledovat jejich soužití od samého počátku. Ale tím bychom se už zřejmě dostali do úplně jiného žánru.

Jednou věcí je, napsat knihu cílenou na dospívající dívky - podle mě lze ale i v takto cílené knize obsáhnout inteligentní téma, které by dospívajícím sdělovalo něco hlubšího než jen to, co nabízí (nebo spíš nenabízí) 'Stmívání'.

Tea11
13.06.2016 4 z 5

Nejdřív jsem viděla film, do kterého jsem se absolutně zamilovala. Ale pak jsem ti přečetla knížku a došlo mi, že ten film je naprostá blbost.
Ta kniha je vážně úžasná!