Úsvit
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
Keď milujete toho, kto vás zabíja, nemáte na výber. Ako by ste mohli utiecť, ako by ste mohli bojovať, keby ste práve tým ublížili niekomu, koho milujete? Ak mu nemáte dať nič viac a nič menej ako vlastný život, ako by ste mu ho mohli odoprieť? Niekomu, koho skutočne milujete? Bella Swanová je neodvolateľne zaľúbená do upíra – je to pre ňu krásny sen a zároveň nočná mora, ktoré vytvárajú jej nebezpečne vyhrotenú realitu. Na jednu stranu ju ťahá silná vášeň, ktorú cíti k Edwardovi Cullenovi a na druhú hlboké puto k vlkolakovi Jacobovi Blackovi a prežila búrlivý rok plný pokušenia, strát a sporov, kým dospela k rozhodujúcemu okamihu. Rozhodne sa teraz vstúpiť do temného, no zvodného sveta nesmrteľných, alebo bude pokračovať v ľudskom živote? Od odpovede na túto otázku závisí osud dvoch kmeňov. Keď sa Bella už raz rozhodla, začína sa prekvapivý sled nevídaných udalostí s potenciálne ničivými a tajomnými dôsledkami. Práve keď sa zdá, že sa zamotané pradivá Bellinho života – ktoré sa po prvý raz objavili v Súmraku, potom sa zamotali a potrhali v Nove a Zatmení – znova rozpletú a usporiadajú, mohli by byť zničené... navždy? Úsvit, úžasný a s napätím očakávaný záver ságy Twilight, odhaľuje tajomstvá a záhady tohto fascinujúceho romantického eposu, ktorý okúzlil milióny čitateľov.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2009 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Breaking Dawn, 2007
Dala jsem si konečně re-reading celé ságy a můžu říct, že jsem z toho odvázaná úplně stejně jako před těmi x lety, kdy jsem to četla (a sledovala filmy) jako puberťačka.
Twilight sága bude mít navždy místo v mém srdci, protože mi poskytla únik do jiného světa v době dospívání.
Rozbřesk ze všech knih hodnotím nejlépe, převážně protože už mi neleze na nervy Jacob. #team Edward
Celkom dobre prešpekulované detaily v celej sérii, prečítala som to rýchlo a so záujmom. Nevrátim sa ale k tomu.
Sérii jsem četla v náctiletém věku, ještě před velkou filmovou a knižní mánii.
Bohužel knižní série se mi nelíbila, filmová byla ještě větší tragédie.
Asi mě víc zaujal film. Jinak tedy musím říct, že jako puberťačka jsem to četla několikrát a být tou puberťačkou pořád, tak dám určitě maximální počet hvězd.
(SPOILER)
Tak už jsem bohudík dospěla na konec téhle neslavné ságy. Z první části psané z pohledu Belly jsem málem lezla po stropě. V životě jsem nečetla tak nudný popis svatby a při "makeoveru" Belly jsem měla sto chutí vyhodit knihu z okna. Za mě cenu nejotravnější postava série rozhodně vyhrává Alice, v tom nemá konkurenci. Následné líbánky vlastně ani líbánky nebyly, spíš připomínaly těžkou kocovinu spojenou s nedobrovolnou sexuální abstinencí. Meyerová udělala tu chybu, že de facto přeskočila všechny sexuální scény, akorát se dozvíme, jak jsou Bella s Edvardem předTÍM hrozně nadržení a poTOM, jak TO bylo super. A myslím, že právě absence sexuálních scén vedla k napsání dalšího veledíla - padesáti odstínů.
V další části se ke slovu dostane Jacob a kupodivu se mu daří rozjet tempo příběhu, dozvíme se víc o tom, jaké to je mít v hlavě víc hlasů a komunikovat telepaticky.
Poslední část, zase vyprávěná z pohledu Belly, by mohla být zajímavá, ale není. Meyerová si vymyslí kopu upírů s rozličnými schopnostmi a zajímavými životními příběhy (vedle nich vypadají Cullenovi pěkně nudně), ale věnuje jim jen málo prostoru, zaměřuje se hlavně na Renesmé a na neuvěřitelné rychlý trénink Belly. A ke všemu ani nedojde k závěrečnému souboji, Cullenovi se z toho vykecají, až jsem si říkala, proč kolem toho dělali takové drama.
Ona už anotace napoví, jak je to laciný. Když já to tak miluju. To je tak blbý až je to skvělý.
Z anotace: "bezvýhradně a neodvolatelně zamilovaná"? Jak já tenhle obrat zbožňuju. Už v prvním dílu to byla láska na první přečtení XD.
A další...
"Bela zmítaná prudkou vášní k upírovi Edwardovi...." božínku, to jsou skvosty!
Přečtěte si to, věřte, nebo ne v knize je jich tisíckrát víc. No, buďte k sobě upřímní, kdo by to nechtěl?
Krásné zakončení, mám pocit, jako by skončila jedna éra mého života. Když jsem dočítala těch posledních pár slov, cítila jsem zvláštní pocit, očekávala jsem rychlý příval slz, který jsem nakonec zadržela. Tahle série je jedná velká nehynoucí láska a čistá nostalgie. Člověk se k této sérii bude jednoduše vracet a pokaždé, když ji bude číst, bude mít ten pocit toho nadcházejícího dobrodružství, které ho čeká, té lásky, kterou je celá série naplněna, vzrušením a co si budeme, občas i otravných pasáží. Miluji tuhle sérii, děkuji! :)
(SPOILER)
Zajímavý zlom v ději. Těhotenství a s ním spojené opravdu nelidské (upíří) zážitky jsou čtivé, tato část mě dost bavila. Druhá část s příchodem dalších upírů a plánovaného boje s Volturiovými je dost zdlouhavá, při prvním čtení před x lety mě nebavila vůbec, teď to bylo kupodivu záživnější.
Ale stejně je celá sága skvěle vymyšlená a zaslouží si své místo v knížkách pro romantické duše.
Ne, prostě ne.
Nesmyslnost postav a bezduchý příběh bych ještě snesla, koneckonců je kniha učena pro jinou věkovou kategorii.
Ale pedofilie převlečená za něco romantického?
Ne díky.
Skvělé zakončení celé série. I když věkem nepatřím k cílové skupině příběh jsem si moc užila. Správná kombinace romantiky a napětí.
Nejlepší kniha z celé série. Líbil se mi i film. Kniha se rychle četla a závěr.. nosuper pecka...
Tento díl jsem četla už jen proto abych dočetla celou sérii .Některá místa mě celkem příjemně překvapila,ale určitě zůstanu radši nadále u svých detektivek.
Jednoznačně nejlepší díl série. Velmi se mi líbila část knihy z pohledu Jacoba, kterého mám stále radši než Edwarda. Bella i již zmíněný Edward mi místy lezli na nervy, ale to odčinilo neskutečné odsýpání a čtivost příběhu :)
Mohu doporučit
Konečně závěr série. Skvělé ukončení příběhu, který mě bavil. Četlo se to dobře a myslím si, že autorka umí psát knížky pro mladé čtenáře. Nečetla jsem od ní nic jiného, takže neznám její tvorbu.
Chápu, proč se spousta lidem nelíbí. Ale já jsem se díky tomu dostala k yound adult literatuře, a vím že ve 13 letech jsem tímhle příběhem byla skoro posedlá. Dobrá série.
Prokousala jsem se Půlnočním sluncem a potřebovala si tak trochu spravit chuť, takže jsem se (už ani nevím pokolikáté) pustila do závěrečného dílu této báječné série. Bylo to super, jako vždycky. Užila jsem si svatební cestu, a pak jsem trochu přeskakovala, abych se rychleji dostala k tomu úžasnému finále. Je to velmi milé odpočinkové čtení, přesně to, co jsem potřebovala.
upíři láska vlkodlaci zfilmováno pro dívky romantika dobrodružství poloupír pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
Čteno po několikáté, celá sága baví. Díky za ní