Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí

Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423056/mid_stojedenrocny-starcek-ktory-sa-obav-vKB-423056.jpg 4 1088 1088

Stoletý stařík série

< 2. díl

Všetko sa začalo výletom teplovzdušným balónom na počesť Allanových stoprvých narodenín a štyrmi fľašami šampanského. Allan a jeho priateľ Julius sa tešili na nádherný výhľad, lenže balón bez pilota a s odtrhnutým ventilom sa nečakane odlepil od zeme a vzlietol. Dvaja vzduchoplavci tvrdo pristáli v mori. Zachránila ich severokórejská loď. Vo sne by im nenapadlo, že kapitán lode pašuje aktovku plnú uránu pre vodcu Kim Čong-una na jeho tajné plány s jadrovými zbraňami. Allan Karlsson a Julius Jonsson sa tak ocitli uprostred šialenstiev celosvetovej diplomatickej krízy. V centre pozornosti sú jadrové zbrojenie, kohútie zápasy medzi mocnými, hlúposť, zloba a úskoky. Počas svojho putovania Allan narazí okrem Kima aj na Donalda Trumpa, Vladimira Putina, Angelu Merkelovú či švédsku ministerku zahraničných vecí, ktorá si udivene kladie otázku, či toto všetko je naozaj možné. Allana celý čas naviguje jeho najcennejší majetok – čierna tabuľka, teda iPad. V nej nachádza všetko, čo za niečo stojí, ale ešte viac toho, bez čoho by sa celkom rád zaobišiel.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)

Hundraettaringen som tänkte att han tänkte för mycket, 2018

Fialka78
20.01.2020 4 z 5

První díl jsem nečetla. Knížku jsem dostala k narozeninám. Nejdřív se mi do ní nechtělo a pak jsem se začetla a už jsem jí neodlozila :) Je to taková fajn oddychovka. Místy je to i napínavé a vtipné.

sajgoon
20.01.2020 3 z 5

Jednička byla vtipnější, ale dvojka mě baví víc o)

Lusik88
19.01.2020 3 z 5

Bylo skvele se opet shledat se Starikem! Davam 3,5 hvezdy. Kniha je psana ve stejnem duchu jako prvni dil. Tedy nejvice se podoba v prvnich kapitolach - Korea. To byla opravdu sranda, az mi tekly slzy smichy :) pak uz to nemelo takovy smrnc, ale i tak nelituji, nasla jsem par veci k zamysleni. Kniha byla paradni! Ale chapu, ze v Cechach nemuze mit az takovy uspech...

martin6849
16.01.2020

Myslím si, že humoristický romám by měl být v prvé řadě vtipný. Ovšem ze staříka se stala absolutně nevtipná politická agitka. Takže palec dolů!

honza0876
12.01.2020 5 z 5

Na počest tohoto díla na jaře zasadím chřest. Pak se budu těšit až bude staříkovi 102. J. J. to určitě skvěle napíše a paní Švolbová neméně tak přeloží. Dal bych víc hvězd. Nevíte někdo jak se dá dát 10?

MartiH19
02.01.2020 3 z 5

Po precteni 100-leteho Starika se mi do teto knihy moc nechtelo, ale dostala jsem ji jako darek od deti, tak jsem jim nechtela zkazit radost. A protoze jsem toho moc neocekavala, tak o to vice se mi tato kniha libila. Byla pro me ctivejsi, vtipna a donutila me, se nad leccim zamyslet.

Háčko
02.01.2020

Za mě slabší než stoletý stařík. Knihu jsem četla na dvakrát, poprvé jsem se do ní nemohla dostat. Autor se snažil vpasovat do knihy všechno a to původní kouzlo vyprchalo. Ovšem i přesto to nebyla špatná kniha a nelituji, že jsem ji četla.

Tanja00
23.12.2019 5 z 5

Musím dát pět hvězdiček. Jsou zasloužené, zkrátka takové milé a zábavné pohlazení na duši, člověk se i zamyslí nad dnešním světem. A Alan a jeho přátelé...no měli byste si to každopádně přečíst.

Anasa
22.12.2019 3 z 5

Rozečteno hóódně dlouho. Místy jsem se bavila, ale jen místy. Přišlo mi, že autor chtěl do knihy dostat vše a kvůli té úporné snaze se zábava vytratila.

Torrnet
18.12.2019 3 z 5

O trochu horší než první díl, respektive stoletý stařík. Bohužel je sám stařík upozaděn do pozadí a mnohem větší prostor je věnován dříve vedlejším postavám, svým způsobem mi bylo líto, jak byl Alan neustále okřikován. Nadruhou stranu hodnotím kladně, že se autor snažil zábavnou formou upozornit na současné politické problémy ve světěm vše vystihl celkem dokonale. K pousmání byly zejména ukázky z Ruska mezi Voloďou a Geňou (bohužel v realitě až tak moc úsměvné nejsou.
Dobré oddechové čtení.

skok01
15.12.2019 4 z 5

KOUZLO VYPRCHALO...
Stolety stařík odešel, už se nevrátil, místo něj přišel jiný stojednaletý stařík.

Kniha je celkem zajímavá. Dobře se čte. Ale už to bohužel není ten zábavný a kouzelný, světem protřelý stařík, který se vždy elegantně dostane z každé nesnáze. Bohužel, navázání a pokračování se už autorovi nepodařilo. Stoletý stařík je originál každým kouskem, je nepřekonatelný.

Opatov
14.12.2019 5 z 5

Skvělá audiokniha. Pokračování absurdních zážitků je aktuální, řeší současnou politiku a přitom nepostrádá vtip a poučení. Čekala jsem sestupnou tendenci příběhu, ale myslim, že druhý díl je dokonce lepší. Co do absurdnosti nemá stařík konkurenci. Jedině snad Trhačka zubů....

engelmar
12.12.2019 2 z 5

Přišlo mi to trochu slabší, neš stoletý stařík.

slawa.cap
10.12.2019 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Snad trochu lepší, než první díl. Možná trochu ucelenější a vtipnější příběh, ale zato méně poutavý. Ve finále jsem se bavil o trochu víc. Na druhou stranu myslím, že se autor vyčerpal a že pokud trochu nezmění architekturu příběhů, tak asi nemá od něj cenu něco dalšího číst. Zase jen posouvá postavy z čím dál absurdnějších příběhů dál, bez většího prozření, nebo sebereflexe.

domihruzkova
09.12.2019 4 z 5

Kladně hodnotím, že jde o aktuální události, takže i my, co jsme v dějepise nedávali zrovna pozor, se chytáme :)
Jinak knihu jsem rozečetla v září a dočetla až v prosinci, což nejspíš o něčem vypovídá. Chvíli trvalo, než jsem se dostala do děje a kniha rozhodně nepatří k těm, kterou musíte dočíst, jinak nepůjdete spát.
Občas vtipná, pobaví, neurazí.

Mike99
04.12.2019 5 z 5

JJ opět nezklamal, tentokrát je však obsah náročnější. Je těžké poznat, kdy se jedná ještě o humor, ironii či sarkasmus nebo jen kritické hodnocení přítomnosti. Probírané události jsou aktuální, hýbou Evropou, světem. Plno myšlenek k zamyšlení. Já byl osobně spokojen.

„Lidé tedy brouzdají internetem a nechávají za sebe myslet ostatní s tím důsledkem, že začínají blbnout.“

„Ale protože už lidé spolu nemluví, začal vyhrávat ten, kdo nejvíckrát zopakuje stejnou věc. Někteří tento talent vypilovali natolik, že si dávají pozor, aby se zopakovali v průběhu několika vteřin. V průběhu několika vteřin.“

Burák
23.11.2019 3 z 5

Nejsem fanoušek "bláznivých dobrodružství", což je dost v rozporu s tím, že jsem přečetla už druhou knížku na toto téma od stejného autora.
Je za tím to, že mě baví postava Alana Karlssona a že se mi líbí Jonassonův styl vyprávění a hlavně zakomponování fikce (právě to bláznivé dobrodružství)  do reálií. Navíc se autorovi daří velmi trefně a vtipně glosovat i současnou světovou politiku.
Druhý díl navazuje na ten původní, ale nemyslím, že byste byli úplně ztracení, pokud jste ho nečetli.
Není to knížka, kterou prostě nemůžete odložit dokud nedočtete alespoň kapitolu, ale čte se to relativně snadno (palec nahoru za dobrý český překlad), takže jako oddechovka s přidanou hodnotou toho, že se dovíte něco nového, to určitě stojí za přečtení.

eva-lupen
22.11.2019 5 z 5

Poslechnuto, stejně jako první díl, jako audiokniha a bavila jsem se skvěle. Ne sice tak jako při 100 letém staříkovi, ale to bylo tím, že ten zabral celé století a tohle se odehrává jen v současnosti. Co všechno je autor schopný nakombinovat a ono to působí i věrohodně :-D. A že tam A. M. působí jako kladná postava... ono v té konkurenci, co se tam vyskytuje, se asi není čemu divit. :-)

teeyinka
15.11.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila, i když jsem se bavila méně než u Stoletého staříka. Možná, že se bude válet smíchy až další generace - některé věci, které teď působí trapně, smutně nebo hořce, se časem obrousí a budeme je brát s větším nadhledem.
Ocenila jsem jednu časovou linii, která mi sedla mnohem víc než několik dějových a časových linek u prvního dílu. Co dodat - autor se čte zkrátka dobře (velkou zásluhu má bezesporu překladatelka) a je to parádní oddechovka do pošmourných podzimních dní.

pavels36
06.11.2019 4 z 5

Volné pokračování stoletého staříka. Sice autor se přiznává,že nechtěl napsat druhý díl,ale udělal správně,že dal přídavek v podobě druhého dějství. Opět nechybí humor,nadsázka,historie a samozřejmě fikce se vším všudy.Doporučuji i druhý díl avšak nejprve přečtete či poslechněte první díl