Stopárov sprievodca galaxiou
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
Arthurovi Dentovi, celkom obyčajnému človiečikovi kdesi z Anglicka, raz vo štvrtok ráno prídu zdemolovať dom, vraj kvôli stavbe diaľničného obchvatu. Snaží sa tomu zabrániť bojovným polihovaním pred buldozérom, no jeden z jeho priateľov, Ford Prefect, ho viac-menej nasilu odtiahne do krčmy na tri bleskurýchle pivá, pretože sa blíži koniec sveta. Asi o 12 minút neskôr koniec sveta skutočne nastane v podobe stavebnej čaty mimozemskej rasy Vogónov, ktorí prídu zdemolovať Zem kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice. Tesne pred touto, pre všetkých ostatných smrteľnou udalosťou, sa Arthur s Fordom presunú na vogónsku stavebnú loď, ktorá ich odvezie do hlbín vesmíru. Ford totiž nepochádza z Guildfordu, ako na Zemi zvyčajne tvrdil, ale z malej planéty kdesi v okolí Betelgeuze, a pracuje ako terénny prieskumník pozoruhodnej knihy s názvom Stopárov sprievodca galaxiou – akéhosi elektronického bedekra pre vesmírnych stopárov obsahujúceho všetky informácie, ktoré potrebujete, ak túžite vidieť krásy vesmíru za menej ako tridsať altairských dolárov denne.... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2004 , Slovart (SK)Originální název:
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 1979
Nemohu dát 4,5 hvězdičky, proto dávám 4. Jako snad jediné negativum vnímám občasnou přemíru cizích slov a "přeodbornosti", až se člověk trochu ztrácí, ale jinak je to úžasný absurdní humor, osvěžující, hravý - prostě super!
Nějak mě to nezaujalo, ne že by mě to nudilo, ale chvílemi jsem byla dost mimo a trochu jsem to čekala vtipnější. Ale určitě originální.
No nejdriv jsem si pomyslela, pane boze, tohle nedoctu.. moc tezke na cteni,nekdy stupidni a malokdy vtipne.. ale cim vic jsem cetla,tim vic jsem cist chtela. Nakonec to ve mne neco zanechalo, a docela i chapu tu oblibenost :) Nicmene jsem byla rada, ze jsem docetla.. nekdy mozna dalsi 4 dily.. uvidime
Miluji britský humor!! Vtipná, svižná, nápaditá !! "...Ford si nejprve vytvořil jistou teorii, která toto zvláštní chování vysvětlovala: kdyby lidé nechali mluvidla zahálet, nejspíš by jim zatuhla. Po několika měsících pozorování a přemýšlení nahradil tuto teorii jinou: kdyby lidé nechali zahálet mluvidla, uvedli by tím do chodu mozek...."
Kniha mě bavila a užila jsem si ji, ale myslím, že další díly už číst nebudu, jelikož mi přišlo, že takto je příběh hezky uzavřený a není třeba ho dál nějak rozpitvávat.
Britský humor, čo viac si priať?! Verím, že tí, ktorí mu holdujú sa budú smiať ostošesť.
Na britský humor jsem se velmi brzy naladil a knihu si v rychlosti přečetl jako jednohubku. Neuvěřitelně vtipná knížka plná náhod a nepravděpodobností. Bavila mě od začátku do konce, rychle odsýpá a není ani chvilku nudná. Postavy jsou super, jde se ve všem vyznat, děj je jednoduchý, ale ne primitivní. Nemá cenu vytýkat nějakou pomatenost, psaní blbostí atd., když to je cílem knihy ;)
Pro mě moc dobrá kniha, oddechovka :)
Absolutně dokonalý suchý humor a sci-fi současně! Dá se číst i opakovaně a vždy dodá člověku chuť do života. Ale i přes humor lze najít prvky k zamyšlení nad lidskou společností a jejím chováním... Doporučuji.
Kniha mě bavila, mám ráda britský humor.
Knihu jsem si vybrala pro Čtenářskou výzvu 2017 a nelituji, že jsem jí četla.
Nevím jestli je to tím, že sci-fi není moje parketa nebo protože je to spíš parodie na tento žánr, ale knížka mě vůbec neoslovila, ba co hůř, taktak jsem jí dočetla. Občas jsem se i pobavila, ale styl psaní ( dlouhé složeniny nesmyslných slov v kombinaci s hovorovou češtinou) je něco co mi vadilo asi nejvíc. O poutavém příběhu se taky nedá mluvit, představa, že má kniha pokračování mě děsí.
Nebýt čtenářské výzvy asi bych knihu odložila po pár stránkách.
Kdo má rád britský humor, tak se mu kniha bude určitě líbit. Šílená vesmírná jízda na nepravděpodobnostní pohon, kde dějová linka hraje druhé housle. Čtenář-pozemšťan se bude v průvodci ztrácet, ale rozhodně by neměl propadat panice a číst dál... Oblíbená postava: Bíblbrox.
Po Červenom trpaslíkovi ďalší dôkaz, že kombinácia britského humoru a vesmírného sci-fi je jednoducho skvelá. Obrovské množstvo absurdných a cynických humorných hlášok, ktoré pre mňa celkovo reprezentuje nasledovná:
"Bylo to asi takhle: Na počátku byl stvořen vesmír. Spoustu lidí to naštvalo a většinou se to považovalo za chybný krok."
A k tomu všetkému ešte mániodepresívny nihilistický robot...
*Čitateľská výzva 2017 - kniha od autora z rebríčka 100 najobĺúbenejších autorov
Nečekejte mnoho děje... a nebo radši nečekejte nic a jen si užívejte milou knižní lázeň zábavy po perném dni. A pokud vás zrovna trápí otázka, co je smyslem života, nezoufejte, všechno bude. :-) P.S. A pokud se přistihnete, že vám Vogoni přirůstají k srdci... vítejte v klubu. Kéž se dostanou ke slovu i v dalších dílech.
Mám-li být upřímný, tak se přiznám, že nevím, jak mám knihu hodnotit. Je pravda, že kniha se četla velmi dobře, ale její děj mi nepřišel až tak úžasný a spousta vtipů mi ani nepřišla až tak vtipná. Každopádně, jako kniha na odreagování fajn.
Baví, britský humor + vesmír je pro mě záruka pobavení. Dala bych čtyřicet dva hvězdiček.
(ale ty překlepy? mít tam jednou místo "Fordovi" "Frodovi" je fail... Argo argo, co to má znamenat...?)
Bohužel, čekala jsem mnohem víc. Rozumím, že kolem celé série vznikl vyloženě sympatický kult, já se ale k fanouškům nezařadím.
humor zfilmováno anglická literatura parodie stopaři humorné sci-fi sci-fi romány
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Tuhle knížku jsem dostala před třemi lety jako dárek, a přestože jsem se poctivě snažila, tak jsem jí tehdy nějak nepřišla na chuť. Teď jsem se rozhodla dát jí druhou šanci a dobře jsem udělala. Nejspíš jsem do ní potřebovala dozrát. :o) Neříkám, že jsem se válela smíchy, ale rozhodně jsem se bavila a jdu do dalšího dílu. :o)